Παγκόσμια ημέρα βιβλίου – ”Η ΓΝΩΣΗ ΕΊΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ”
23 Απριλίου 2021
Grand Canyon και η φυλή των Ινδιάνων Havasupai Ιθαγενών
23 Απριλίου 2021

Κολυμβήθρα Βηθεσδά . Η θεραπεία του παραλύτου .

Βηθεσδά ή Προβατική Κολυμβήθρα στην Ιερουσαλήμ.

Πήρε το όνομά της από την Προβατική Πύλη που βρισκόταν κοντά της και από την οποία περνούσαν τα πρόβατα που προορίζονταν για θυσία και τα πήγαιναν στην κολυμβήθρα για να τα πλύνουν.

Γύρω από την κολυμβήθρα υπήρχαν πέντε στεγασμένοι χώροι, για να φιλοξενούν τους πολλούς αρρώστους ανθρώπους που κατέφευγαν εκεί για να θεραπευτούν.Σ’ αυτόν τον περίεργο τόπο μαζεύονταν απ’ όλα τα μέρη άνθρωποι που υπόφεραν από διάφορες αρρώστιες, για να βρουν τη θεραπεία που μάταια είχαν αναζητήσει από ανθρώπους σε άλλους τόπους.Το νερό αυτό δεν είχε από μόνο του θεραπευτικές ιδιότητες. Ήταν απλό φυσικό νερό με μίγματα μεταλλικά.

Η θεραπευτική ιδιότητά του ήταν θεϊκή, προερχόταν από ουράνιες δυνάμεις. Κι αυτό είναι σαφές από το γεγονός ότι τις θεραπευτικές αυτές ιδιότητες τις αποκτούσε από καιρό σε καιρό, μόνο όταν με τη θεία πρόνοια άγγελος του Θεού κατέβαινε και τάραζε το νερό.

Σύμφωνα με την ευαγγελική διήγηση κατά διαστήματα Άγγελος ανατάραζε τα νερά και ο πρώτος άρρωστος που έπεφτε μέσα μετά από αυτό θεραπευόταν. Στην κολυμβήθρα αυτή ο Χριστός γιάτρεψε τον άνθρωπο που για 38 χρόνια ήταν παράλυτος.Όταν τον είδε ο Ιησούς κατάκοιτο και ανήμπορο να ανασηκωθεί, και με τη θεία Του διερευνητική ματιά διέκρινε ότι για πολλά χρόνια ήταν ασθενής τον ρώτησε:

«Θέλεις να γίνεις καλά;» Η ερώτηση του Χριστού αποσκοπούσε στη συνειδητοποίηση δυνατότητας σωτηρίας από Αυτόν τον ίδιο ως Θεάνθρωπο, και άρα στο να αναχθεί ο παραλυτικός προς την βοήθειαν του Υψίστου.

Του αποκρίθηκε ο άρρωστος (με πραότητα, ενώ θα μπορούσε λόγω της μακροχρονίου ασθενείας να έχει ψυχικά σκληρύνει): «Κύριε (δείχνει προς τον Ιησού σεβασμό και ταπείνωση), ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΝΕΝΑΝ να με βάλει στη δεξαμενή μόλις αναταραχθούν τα νερά.

Έτσι, ενώ εγώ προσπαθώ να πλησιάσω (συρόμενος) μόνος μου, πάντοτε κάποιος άλλος κατεβαίνει στο νερό ΠΡΙΝ από μένα». Τότε ο κύριος τον θεράπευσε .   Ο άνθρωπος έφυγε αμέσως και ανάγγειλε στους Ιουδαίους άρχοντες ότι ο Ιησούς ήταν αυτός που τον γιάτρεψε.

πηγή πληροφοριών: imsyrou.gr & photodentro.edu.gr

Σήμερα θα κάνουμε μια περιήγηση στην κολυμβήθρα Βηθεσδά.

Το αφιέρωμα στο ”μονοπάτι του Ιησού” θα συνεχιστεί μέχρι και το Μ. Σάββατο. αν Θέλετε να δείτε τα άρθρα με τις επισκέψεις που προηγηθηκαν ακολουθήστε τα λινγκ που σας δείνουμε παρακάτω:

Ιεριχώ-Σαραντάριο όρος- Το μοναστήρι των πειρασμών

Κανά και Καπερναούμ – Στα μονοπάτια του Ιησού

Σαμάρεια-Συχάρ , Θάλασσα της Γαλιλαίας και επι του όρους ομιλία

Βηθλεέμ: Ο τόπος που γεννήθηκε ο Ιησούς

Ιορδάνης Ποταμός- Τάφος του Τιμίου Προδρόμου

Ελάτε στην παρέα μας στο Facebook

Comments are closed.