Νίκος Παπάζογλου : Η ζωή του!!
17 Απριλίου 2021
Αρχαία Ολυμπία
18 Απριλίου 2021

Κανά και Καπερναούμ – Στα μονοπάτια του Ιησού

Κανά

Είναι βιβλικό χωριό της Γαλιλαίας. Εδώ ο Ιησούς έκανε το πρώτο θαύμα , όταν σε κάποιο γάμο που παρευρέθηκε με τους μαθητές και τη μητέρα του μετέτρεψε το νερό σε οίνο. Όπως εξιστορείται στο Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο , στο τραπέζι του γάμου η Μαρία γύρισε στον Ιησού και του λέει: οίνον δεν έχουν”. Ο Ιησούς της απάντησε: “Τί κοινό υπάρχει μεταξύ μας γυναίκα; Δεν είναι ακόμα η ώρα μου (εννοώντας να κάνει θαύματα μπροστά στους ανθρώπους)“. Η μητέρα του κατάλαβε και είπε στους υπηρέτες να κάνουν ότι τους πει ο γιος της.Ο Χριστός ζήτησε απο τους υπηρέτες να βάλουν νερό στις στάμνες και να τις γεμίσουν.

Αφού το έπραξαν τους λέει: “Βγάλτε τώρα και φέρτε στον αρχιτρίκλινον, εις αυτόν που επιβλέπει τα του συμποσίου.”. Δοκιμάζει ο αρχιτρίκλινος κρασί  και μη γνωρίζοντας απο που προήλθε λέει στον υπηρέτη που του το πήγε: “Κάθε άνθρωπος που κάμνει τραπέζι βάζει, σύμφωνα με την συνήθειαν που υπάρχει, πρώτα το καλό κρασί και όταν οι άνθρωποι πιουν μέχρι μέθης, τότε προσφέρει το κατώτερον. Συ όμως εφύλαξες το εκλεκτό κρασί έως αυτήν την στιγμήν.

Ο γάμος στην Κανά του Πάολο Βερονέζε πηγή:el.wikipedia.org

Σήμερα στον τόπο αυτό υπάρχει ο Ναός του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. Εδώ βρίσκονται και 2 από τις 6 Υδρίες που γεμάτες με νερό μετέτρεψε σε κρασί ο Ιησούς Χριστός.

Μετά τον γάμο  ο Χριστός με τους μαθητές του και την μητέρα του ταξίδεψαν στην Καπερναούμ όπου και έμειναν λίγες μέρες.

Καπερναούμ

Kαπερναούμ είναι μια από τις πιο γνωστές πόλεις της Καινής Διαθήκης και θεωρείται ως μια από τις πιο σημαντικές περιοχές που ο Ιησούς δίδαξε και έκανε τα θαύματα του.  Η Καπερναούμ βρίσκεται στη βορειοδυτική ακτή της θάλασσας της Γαλιλαίας, κοντά στη λίμνη Γεννησαρέτ.

Ήταν ο δεύτερος τόπος κατοικίαςτου Κυρίου μετά τη Ναζαρέτ.
• Ήταν ο τόπος κατοικίας των αποστόλων Πέτρου, Ανδρέα, Ιακώβου, Ιωάννη και Ματθαίου
• Ο Κύριος δίδαξε στη συναγωγή της Καπερναούμ
• Στην Καπερναούμε έγιναν κάποιες πολύ γνωστές θεραπείες: άνδρας με ακάθαρτο πνεύμα, πεθερά του Πέτρου,
δούλος εκατοντάρχου .

Σήμερα δεν υπάρχει η πόλη της Καπερναούμ, αλλά πιστεύουν ότι είναι η Τελ – Χουμ, πόλη που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό μέρος της εκβολής του ποταμού Ιορδάνη στη λίμνηΓεννησαρέτ.
Ένα τυπικό σπίτι της Καπερναούμ ήταν κατασκευασμένο από ξύλινα δοκάρια και άχυρα αναμεμιγμένα με λάσπη. Υπήρχε αυλή και πέτρινα σκαλοπάτια που οδηγούσαν στην στέγη.Τα χαρακτηριστικά αυτά θυμίζουν πάρα πολύ την περιγραφή στο κατά Μάρκον β’ όπου οΚύριος θεράπευσε έναν παραλυτικό που κατέβασαν μπροστά Του χαλώντας τη στέγη ενόςσπιτιού.

Σήμερα θα κάνουμε επίσκεψη στη Συναγωγή στην Καπερναούμ και οι μικροί μας φίλοι θα μάθουν για το θαύμα στην Κανά(και οι μεγάλοι μπορούν, είναι καλή ιδέα!!)

Εδώ είναι η ομάδα μας στο Facebook και εδώ  η σελίδα μας!!

3 Comments

  1. […] Κανά και Καπερναούμ – Στα μονοπάτια του Ιησού […]

  2. […] Κανά και Καπερναούμ – Στα μονοπάτια του Ιησού […]