Το Πέτρινο Γεφύρι της Παλαιοκαρυάς/Stone bridge of Paleokarya
20 Απριλίου 2021Ελληνικές καινοτομίες -Ελληνικά μυαλά
21 Απριλίου 2021Σιλωάμ στα εβραϊκά σημαίνει ”απεσταλμένος”
Και έτσι ονομαζόταν μια δεξαμενή στην Ιερουσαλήμ , όπου ο Ιησούς έστειλε τον τυφλό άντρα να πλυθεί για να ανακτήσει την όρασή του.
Λίγα πράγματα είναι γνωστά για το πώς ήταν τότε αυτή η δεξαμενή, αν και η ευρύτερη θέση της οριοθετείται προφανώς από το σημερινό Μπίρκετ Σιλουάν, λίγο νοτιοδυτικότερα από την Πόλη του Δαβίδ.
Πιθανότατα αυτή είναι επίσης κατά προσέγγιση η τοποθεσία της “δεξαμενής” του Βασιλιά Εζεκία , που αποτελούσε συνέχεια του αγωγού τον οποίο κατασκεύασε για να μεταφέρει τα νερά της Γιών.
Το 1867 στην περιοχή της Ιερουσαλήμ, ο Τσαρλς Γουόρεν ανακάλυψε έναν αγωγό νερού που ξεκινούσε από την πηγή Γιων και κατέληγε μέσα στο λόφο, απ’ όπου ένα φρεάτιο οδηγούσε επάνω, στην Ιεροσαλήμ . Προφανώς, αυτή ήταν η δίοδος μέσω της οποίας εισχώρησαν αρχικά στην πόλη οι άντρες του Δαβίδ.
Η δεξαμενή Σιλωάμ τροφοδοτείται από αγωγό που είχε λαξευτεί μέσα σε ατόφιο βράχο, σε μήκος περίπου 542 μέτρων, και που ξεκινά από την λεγόμενη Πηγή της Παρθένου
Η Πηγή της Παρθένου είναι η μόνη πηγή φρέσκου νερού στην άμεση γειτονιά της Ιερουσαλήμ, και σε περίπτωση πολιορκίας ήταν σημαντικό, ο μεν εχθρός να στερηθεί την πρόσβαση σε αυτήν, ενώ τα νερά της να είναι διαθέσιμα για εκείνους που ζούνε μέσα στην πόλη.
Όμως η πηγή βρισκόταν σε υψηλότερο σημείο έξω από τα τείχη της πόλης, πάνω στον επικλινή γκρεμό που έβλεπε πάνω από την κοιλάδα των Κέδρων.
Οπότε, αναλόγως λαξεύτηκε ένας μακρύς διάδρομος μέσα στον βράχο, δια του οποίου η υπερχείλιση της πηγής μεταφερόταν μέσα στην Ιερουσαλήμ.
Η ίδια η πηγή ήταν σκεπασμένη με λιθοδομή, ώστε να μπορεί να «σφραγίζεται» σε περίπτωση πολέμου.
- Μέσα στη σύραγγα του Εζεκία βρέθηκε μια επιγραφή που δεν ήταν ευδιάκριτα τα γράμματα. Όμως οι αρχαιολόγοι με ένα αραιό διάλυμα οξέως κατάφεραν να τα επαναφέρουν.
Η επιγραφή καταγράφει μόνο την κατασκευή της σήραγγας· ήτοι, πως είχε αρχίσει η εξόρυξη από τα δύο άκρα, πως οι εργάτες άκουγαν τον ήχο των αξίνων της άλλης ομάδας, καθοδηγούμενοι έτσι καθώς προχωρούσαν, και πως όταν διαπέρασαν τον βράχο, απείχαν ελάχιστα οι μεν από τους δε.
Το νερό έχει μια παράξενη γεύση – κάπως υφάλμυρη – αλλά όχι δυσάρεστη, αν και γίνεται καθώς προχωρά η ζέστη .
Ο εκ γενετής τυφλός και η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ
Η Αγία Γραφή αναφέρει στο Κατά Ιωάννη κεφάλαιο 9 ότι, όταν ο Ιησούς είδε τον εκ γενετής τυφλό να επαιτεί στην είσοδο Του Ναού.
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω , η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ βρισκόταν στο νότιο μέρος της Κάτω Πόλεως, την Πόλη του Δαυίδ, στην Κοιλάδα των Τυροποιών. Ήταν μια χειροποίητη δεξαμενή και η μοναδική πηγή νερού για την πόλη της Ιερουσαλήμ την εποχή αυτή, τροφοδοτούμενη από τα νερά της Πηγής Γεών με παράκαμψη μέσω της Σήραγγας του Εζεκία, κατασκευής του 8ου αι. μ.Χ..
Την εποχή του Χριστού οι φτωχοί και οι άρρωστοι έρχονταν εδώ για να λουσθούν. Έχει πολύ ενδιαφέρον πως ο Ιησούς είχε επιλέξει αυτόν τον τόπο να στείλει τον τυφλό.
Σήμερα θα κάνουμε αυτή την διαδρομή , θα δούμε και την Κολυμβήθρα του Συλωάμ και θα περπετήσουμε μέσα στη σύραγγα του Εζεκία…και φυσικά θα παρακολουθήσουμε το επεισόδιο με την θεραπεία του τυφλού ακ γενετής άντρα!!
πηγή πληροφοριών : el.wikipedia.org
Το αφιέρωμα στο ”μονοπάτι του Ιησού” θα συνεχιστεί μέχρι και το Μ. Σάββατο. αν Θέλετε να δείτε τα άρθρα με τις επισκέψεις που προηγηθηκαν ακολουθήστε τα λινγκ που σας δείνουμε παρακάτω:
Ιεριχώ-Σαραντάριο όρος- Το μοναστήρι των πειρασμών
Κανά και Καπερναούμ – Στα μονοπάτια του Ιησού
Σαμάρεια-Συχάρ , Θάλασσα της Γαλιλαίας και επι του όρους ομιλία
Βηθλεέμ: Ο τόπος που γεννήθηκε ο Ιησούς
Βηθλεέμ: Ο τόπος που γεννήθηκε ο Ιησούς