Ελληνικές καινοτομίες -Ελληνικά μυαλά
21 Απριλίου 2021
Σόφη Θεοδωρίδου- Συνέντευξη: ”Ροδανθός”
22 Απριλίου 2021

Ιορδάνης Ποταμός- Τάφος του Τιμίου Προδρόμου

Ο Ιορδάνης Ποταμός

 Πηγάζει από τα βουνά της Συρίας και χύνεται αρχικά στην θάλασσα της Γαλιλαίας ή Τιβεριάδας. Μετά αφού διασχίσει την λεγόμενη κοιλάδα του Ιορδάνη , χύνεται ξανά στη Νεκρά Θάλασσα.
Τ’ όνομά του το οφείλει στην εβραϊκή λέξη “γιαρτέν” ή ” γιαρτάν” που σημαίνει ορμητικός. Και πράγματι ο Ιορδάνης είναι ορμητικό ποτάμι, γιατί έχει μεγάλη κλίση που ξεπερνά τα 950 μέτρα, χωρίς να δημιουργεί ούτε έναν καταρράκτη, ενώ το συνολικό του μήκος είναι 220 χιλιόμετρα. Στα αραβικά ονομάζεται Ουρντούν.Συνδέθηκε με πολλά ιστορικά και θρησκευτικά γεγονότα.

Ο ποταμός Ιορδάνης πρωταγωνιστεί σε πολλά από τα γεγονότα της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης. Στην Καινή Διαθήκη ο ποταμός Ιορδάνης συνδέεται άμεσα με το βίο και το έργο του Ιωάννη του Προδρόμου. Όπως γνωρίζουμε ο ίδιος κήρυττε αλλά και βάπτιζε στα νερά του ποταμού. Βέβαια, το πιο γνωστό σε όλους γεγονός που συνδέεται με τον Ιορδάνη ποταμό σχετίζεται με τη ζωή του Χριστού, που βαπτίστηκε και άρχισε το κήρυγμά Του από εκεί.

Στον Ιορδάνη χωρίστηκαν οι δώδεκα φυλές του Ισραήλ που τελικά διέβησαν τον ποταμό με θαυμαστό τρόπο πριν μπουν στη Γη της Επαγγελίας. Είναι το σημείο όπου οι ίδιοι έστησαν δώδεκα λίθους σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος,ο προφήτης Ηλίας ανελήφθη στους ουρανούς από τις όχθες του ποταμού Ιορδάνη.

Επίσης, από εκεί πέρασε ο προφήτης Ελισαίος για να φτάσει στην Ιεριχώ.Ακόμα ένα θαυμαστό γεγονός έλαβε χώρα στον ποταμό όταν ο λεπρός Νεεμάν, βουτώντας στα νερά επτά φορές, είδε το σώμα του να υγιαίνει και πάλι.

Εδώ ήλθε ο Ιωάννης ο Πρόδρομος να κηρύξει στο λαό του Ισραήλ το βάπτισμα και τη μετάνοια, εδώ βαπτίσθηκε ο Ιησούς από τον Ιωάννη και από τότε έγινε ένα από τα ιερότερα προσκυνήματα των Χριστιανών.
Οι προσκυνητές που πηγαίνουν στους Αγίους Τόπους βαφτίζονται στα νερά του Ιορδάνη ποταμού, παίρνουν τον τίτλο του “Χατζή”.

Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος

Υπήρξε ο τελευταίος και μεγαλύτερος από τους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης. Ονομάζεται «Πρόδρομος», γιατί με το κήρυγμα και με το έργο του εσήμανε τον ερχομό του Ιησού Χριστού και «Βαπτιστής», διότι βάπτιζε τους ανθρώπους στον Ιορδάνη ποταμό και βάπτισε και τον Ιησού Χριστό. Το βάπτισμα του Προδρόμου ήταν μία συμβολική πράξη καθαρμού εκείνων, που πήγαιναν σ’ αυτόν να εξομολογηθούν, ήταν όμως και ο τύπος του βαπτίσματος του Ιησού Χριστού.

Ο Ιωάννης ,γεννήθηκε με θαυμαστό τρόπο από τον ιερέα Ζαχαρία και την γηραιά Ελισάβετ. Ήταν συγγενής του Ιησού Χριστού από την πλευρά της μητέρας του και έξι μόλις μήνες μεγαλύτερός του.

Έζησε ασκητικό βίο στην έρημο και δεν δίστασε να ελέγξει απερίφραστα και κατά πρόσωπο την αδικία και την ηθική υπόσταση των ανθρώπων της εποχής του.

Αυτό έγινε αιτία να συλληφθεί και να φυλακισθεί από τον τοπάρχη της Ιουδαίας Ηρώδη Αντύπα, που συζούσε παράνομα με την Ηρωδιάδα, σύζυγο του αδελφού του Ηρώδη Φιλίππου. Η Ηρωδιάδα έπεισε την κόρη της Σαλώμη, να ζητήσει την «κεφαλήν του Ιωάννου επί πίνακι» (Μάρκου στ΄, 25) ως δώρο γενεθλίων και ο Ηρώδης Αντύπας, για να την ευχαριστήσει διέταξε τον αποκεφαλισμό του Ιωάννη.

ΑΡΧΑΙΑ ΣΕΒΑΣΤΕΙΑ – Ο Τάφος του Τιμίου Προδρόμου Ιωάννου του Βαπτιστού.

Στα βόρεια της Νεάπολης (Αρχαία Συχέμ) βρίσκεται η πόλη Σεβάστεια, άλλοτε πρωτεύουσα του Ισραηλιτικού βασιλείου.

Εκεί σήμερα είναι μόνον ερείπια και ένα μικρό αραβικό χωριό. Το πιό αξιόλογο στο χώρο αυτό, είναι τα ερείπια μεγαλοπρεπούς βασιλικής εκκλησίας που είχε κτίσει η Αγία Ελένη, προς τιμή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστού. 

Δυτικά ανακαλύφθηκε ρωμαικό θέατρο, που αναφέρεται ότι ήταν το θέατρο όπου χόρεψε η Σαλώμη και όπου ζήτησε “…την κεφαλήν Ιωάννου του βασπτιστού επί πίνακι…” 

Εκεί πλησίον είναι και η φυλακή του Τιμίου Προδρόμου, και σε μισοκαταστρεμένο τέμενος – τζαμί, που είχαν χτίσει οι μουσουλμάνοι, βρίσκεται και ο τάφος του Αγίου. Τον χώρο αυτό σέβονται και οι μωαμεθανοί και οι χριστιανοί.

Είναι επισκέψιμοι χώροι αλλά λίγοι γνωρίζουν το δρόμο. Είναι εντελώς παραμελημένοι και δεν έχει υπάρξει καμία μέριμνα λόγω της ιδιαιτερότητας του τόπου. Δεν ανήκουν τα μέρη αυτά στο Πατριαρχείο μας. 

Σήμερα θα δούμε τη βάπτιση του Ιησού , το τέλος του Ιωάννη του Προδρόμου και θα επισκεφτούμε τον Ιορδάνη ποταμό και τον τάφο του Ιωάννη.

Ελάτε στην παρέα μας στο Facebook

πηγή πληροφοριών : orthodoxiaonline.gr

η βάπτιση του Ιησού
Ιωάννης ο Βαπτιστής
Ιορδάνης ποταμός
ο τάφος του Ιωάννη

1 Comment

  1. […] Ιορδάνης Ποταμός- Τάφος του Τιμίου Προδρόμου […]