Σπήλαιο Ανεμότρυπας …
25 Αυγούστου 2022
Το ”μαύρο φάντασμα” της Λιθουανίας!!
30 Αυγούστου 2022

Φανουρόπιτα: η ιστορία της …

Στις 27 Αυγούστου που τιμάται ο Άγιος Φανούριος, συνηθίζεται οι νοικοκυρές να φτιάχνουν φανουρόπιτες, τις οποίες μοιράζουν στη γειτονιά αφού ευλογηθούν πρώτα από την εκκλησία. Με το πέρασμα των χρόνων, καθιερώθηκε να φτιάχνουμε φανουρόπιτα για να βρούμε κάτι που χάσαμε.

 Ο Άγιος Φανούριος μας φανερώνει πάντα ποιος είναι ο δρόμος του θελήματος του θεού και να μας φωτίζει τα μονοπάτια της ζωής μας.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ακούσει τη μητέρα μας ή τη γιαγιά μας να λέει: «Άγιε μου Φανούριε, φανέρωσέ μου αυτό και εγώ θα σου φτιάξω μια Φανουρόπιτα». Και παραμονή της εορτής του Αγίου, το τάμα πρέπει να εκπληρωθεί.

Η παράδοση για την Φανουρόπιτα λέει ότι η Μητέρα του Αγίου Φανουρίου ήταν αμαρτωλή. Ήταν λέγεται σκληρή, άπονη και αυστηρή με τους φτωχούς και τους συμπεριφερόταν σχεδόν απάνθρωπα. 

Μάλιστα για τον αμετανόητο χαρακτήρα της πήγε στην κόλαση. Προσπάθησε να τη σώσει ο γιος της, αλλά η κακία της δεν τον άφησε. Ο αρχάγγελος Μιχαήλ μαζί με τον Άγιο Φανούριο την τράβηξαν με την βοήθεια κρεμμυδόφυλου (που κάποτε είχε δώσει με το ζόρι σε ένα ζητιάνο) και όταν πιάστηκαν τρεις γυναίκες μαζί της αυτή η άπονη της έσπρωξε μέσα στην κόλαση. Έτσι είπε ο αρχάγγελος στον Άγιο Φανούριο ή μητέρα σου διέπραξε μεγάλη κακία. Δεν μπορώ να την βοηθήσω.

Ο Άγιος Φανούριος παρακάλεσε με δάκρυα πόνου να μην φτιάχνουν τίποτα γι’αυτόν, αλλά μόνο για την ψυχή της μάνα του και η προσευχή του λέγεται ότι εισακούστηκε στον Θεό.

Αυτός είναι ο λόγος που οι νοικοκυρές φτιάχνουν την ημέρα αυτή φανουρόπιτες και αφού τις πάνε στην εκκλησία και ευλογηθούν τις μοιράζουν στη γειτονιά και στο εκκλησίασμα, με τη σύσταση να ευχηθούν να συγχωρεθεί η μάνα του Αγίου «Ο Θεός σχωρέσ’ τη μάνα του Αγίου Φανουρίου».

Πολλοί, εξάλλου, συνδέουν αυτή την ιδιότητα του Αγίου Φανουρίου και της πίτας με το όνομα του Αγίου, που προκύπτει από το ρήμα «φαίνω» που σημαίνει αποκαλύπτω. Τη δύναμη που αποδίδεται στην πίτα έρχονται να ενισχύσουν και τα υλικά της, τα οποία είναι πάντοτε επτά ή εννέα διότι συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες της δημιουργίας και τα τάγματα των αγγέλων. Στην πιο απλή της εκδοχή η φανουρόπιτα έχει μόνο 7 υλικά, όσα και τα μυστήρια της ορθόδοξης εκκλησίας.

Ο βίος του Αγίου και τα μαρτύρια του …

Ο Άγιος Φανούριος, έζησε στη Ρωμαϊκή εποχή και συγκρούσθηκε με την καθεστηκυία τάξη αρνούμενος να αποποιηθεί το Χριστιανισμό και τις αρχές του. Τα 12 μαρτύρια που υπέφερε για να μην απεμπολύσει την πίστη του στον Χριστιανισμό αποτελούν παράδειγμα για τη σύγχρονη εποχή στην οποία κυριαρχεί ο υλισμός και ο αθεϊσμός.

Για την καταγωγή και τη ζωή του Αγίου Φανουρίου υπάρχουν λίγα στοιχεία. Από την εύρεση της εικόνας του συμπεραίνουμε ότι ήταν πολύ νέος. Με βάση το όνομά του πρέπει να ήταν Ελληνικής καταγωγής και πολύ μορφωμένος, για να γίνει στρατιωτικός. Με βάση τα μαρτύρια που υπέστη υπολογίζεται ότι έζησε τον 2ο ή τον 3ο μΧ αιώνα, όταν οι διωγμοί των Χριστιανών βρίσκονταν στο αποκορύφωμά τους.

Όταν ο Ρωμαίος άρχοντας πληροφορήθηκε ότι ο Φανούριος ήταν Χριστιανός του ζήτησε να απαρνηθεί την πίστη του. Όταν εκείνος αρνήθηκε τον υπέβαλλε στα 12 μαρτύρια ανάμεσα στα οποία λιθοβολισμός, ραβδισμός με μαστίγιο και με σιδερένιους λοστούς, τον έκαψαν με αναμμένες λαμπάδες, τον καταπλάκωσαν με μια μεγάλη πέτρα και άφησαν ελεύθερα άγρια ζώα για να τον κατασπαράξουν, τοποθέτησαν στο χέρι του αναμμένα κάρβουνα.

Όμως όλες οι πληγές επουλώνονταν και τα άγρια ζώα όχι μόνο δεν τον πείραξαν αλλά φιλευσπλαχνα επώλουναν γλύφοντας τις πληγές του. Ο τύραννος συνεχίζει να επιβάλλει νέα πιο εξοντωτικά μαρτύρια στον Φανούριο.

Διατάζει να τον τοποθετήσουν σε ένα μεγάλο μάγκανο για να του τσακίσουν τα κόκαλα. Ο Άγιος παραμένει ήρεμος. Στη συνέχεια τον τοποθετούν όρθιο μέσα σε ένα πυρωμένο λάκκο. Πάνω στη φωτιά και ενώ οι φλόγες και ενώ οι καπνοί τον έχουν τυλίξει, ο Άγιος προσεύχεται και ξεψυχά.

πηγή: https://www.orthodoxianewsagency.gr, https://www.zlifetimes.com/

Εδώ είναι η ομάδα μας στο Facebook και εδώ  η σελίδα μας!!

Comments are closed.