Φανουρόπιτα: η ιστορία της …
27 Αυγούστου 2022
Σύνδρομο Down και Τέχνες
31 Αυγούστου 2022

Το ”μαύρο φάντασμα” της Λιθουανίας!!

Η Klaipeda ( Κλάιπεντα) είναι μια γραφική παραθαλάσσια πόλη στη Λιθουανία και η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Από όταν αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε ιστορικά αρχεία το 1252, η πόλη ανήκε σε Τεύτονες Ιππότες, στο Βασίλειο της Πρωσίας, στην Γερμανική Αυτοκρατορία και στον σοβιετικό Κόκκινο Στρατό.

Χάρη στον ιστορικό της ρόλο ως ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια χωρίς πάγο στην ανατολική Βαλτική, η πόλη είναι σημαντική περιοχή για τη ναυσιπλοΐα, με μεγάλα ναυπηγεία και αλιευτικά λιμάνια. Τα πιο πρόσφατα χρόνια, στην πόλη φτάνουν κρουαζιερόπλοια και οι επισκέπτες απολαμβάνουν τις κοντινές παραλίες με λευκή άμμο και τα πολυάριθμα θέατρα, μουσεία, ιστορικούς χώρους και παραδοσιακά ζυθοποιεία της πόλης. Οι επισκέπτες συρρέουν εδώ για να απολαύσουν την ιστορική αρχιτεκτονική του που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, το Ναυτικό Μουσείο και τα ετήσια φεστιβάλ.

Όμως , το πιο ασυνήθιστο θέαμα στην παλιά πόλη βρίσκεται στην προκυμαία..Εκεί, μια φιγούρα που μοιάζει με φάντασμα και που φοράει κουκούλα  ξεπροβάλει από το νερό, κρατώντας ένα φανάρι στο χέρι του…

Αυτό το τεράστιο μπρούτζινο γλυπτό, γνωστό ως Juodasis Vaiduoklis  στα Λιθουανικά, έχει ύψος 2,4 μέτρα (7,8 πόδια) και δίνει μια απόκοσμη ατμόσφαιρα. Σμιλεμένη από τους Svajunas Jurkus και Sergejus Plotnikovas, η μυστηριώδης φιγούρα κρατά ένα φανάρι στο ένα χέρι, καθώς τα μακριά, απαίσια δάχτυλά του πιάνουν την αποβάθρα. Ως άνθρωπος χωρίς πρόσωπο, γλιστράει δυσοίωνα.

Το ανατριχιαστικό άγαλμα, το οποίο βρίσκεται κοντά στο κάστρο Memel, έχει στην πραγματικότητα ιστορικό προηγούμενο. 

 Η Klaipeda, τον 7ο αιώνα, σώθηκε από τον επικείμενο λιμό από ένα μυστηριώδες φάντασμα. Ο θρύλος λέει ότι το 1595, ένας φρουρός του κάστρου περπατούσε στις αποβάθρες όταν είδε μια φιγούρα απόκοσμη, με κουκούλα. Αυτό το «μαύρο φάντασμα» ρώτησε για την προμήθεια σιτηρών και ξυλείας της πόλης, ρωτώντας αν αυτά που είχαν ήταν επαρκή. Ο φρουρός απάντησε ότι πράγματι είχαν καλή προσφορά, αλλά το φάντασμα του έδωσε μια προειδοποίηση ότι τα αποθέματά τους σύντομα θα εξαντληθούν και στη συνέχεια εξαφανίστηκε.

Εκείνες τις μέρες, οι άνθρωποι πίστευαν τα λόγια των φαντασμάτων, των μαγισσών, των καλικαντζάρων και των γιγάντων. Έτσι, ο von Heidi ενημέρωσε τους προϊσταμένούς του για τη συνάντηση που είχε και η πόλη αύξησε τις προμήθειές της. Η χρονιά που ακολούθησε ήταν μια χρόνια πείνας και έλλειψης. Οι κάτοικοι της Κλάιπεντα επέζησαν χάρη στην προειδοποίηση από το φάντασμα.

πηγή: mymodernmet-com

Εδώ είναι η ομάδα μας στο Facebook και εδώ  η σελίδα μας!!

Comments are closed.