Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
19 Απριλίου 2021
ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΟΡΟΜΗΝΑ -”Έρωτας με την ταχύτητα της Ανδρομέδας”
19 Απριλίου 2021

Βηθλεέμ: Ο τόπος που γεννήθηκε ο Ιησούς- ”Στα μονοπάτια του Ιησού”

Η Βηθλεέμ είναι μια αρχαία πόλη που οι ιστορικοί δεν μπορούν να καθορίσουν την ακριβή ημερομηνία ίδρυσής της. Την προσδιορίζουν περίπου 17-16 αιώνα π.Χ. Τα εδάφη όπου βρίσκεται η Βηθλεέμ ανήκουν στην Παλαιστινιακή Αυτόνομη Περιφέρεια (νότια της Ιερουσαλήμ). Η πόλη βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Ιορδάνη.

 Το Ισραήλ και η Παλαιστίνη διεκδικούν αυτό το κομμάτι της γης. Οι συστηματικές συγκρούσεις αποτελούν απόδειξη αυτού. Μέχρι στιγμής, μια ειρηνευτική συμφωνία κράτησε την παλαιστινιακή κυριότητα.Η περιοχή της πόλης είναι 5, 4 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αυτή η μικρή περιοχή έχει κατακτηθεί επανειλημμένα κατά τη διάρκεια των αιώνων.

Ο Ιησούς Χριστός γεννήθηκε στη Βηθλεέμ, ο οποίος καθόρισε την κύρια αξία αυτής της πόλης στα μάτια των πιστών και των ιστορικών. Σε σχέση με την παρουσία του σπηλαίου των Χριστουγέννων στη Βηθλεέμ, η πόλη κέρδισε παγκόσμια σημασία. Για το ιερό του τόπου , οι Χριστιανοί πολέμησαν πολλούς αιώνες με τους μουσουλμάνους.

Το 326 χτίστηκε η Βασιλική της Γεννήσεως του Χριστού και από εκείνη τη στιγμή άρχισε μια σειρά πολέμων για το δικαίωμα της Βηθλεέμ, που συνδέεται με τον χριστιανικό κόσμο και που έγινε ένα από τα σύμβολα της πίστης.

Το 326, με εντολή της αυτοκράτειρας του Βυζαντίου Ελένη πάνω από το σπήλαιο των Χριστουγέννων, στήθηκε η Βασιλική της Γεννήσεως του Χριστού. Το 529, ο ναός υπέστη σημαντικές ζημιές από τους Σαμαρείτες, οι οποίοι επαναστάτησαν κατά της βυζαντινής κυριαρχίας. Καταπιέζοντας την εξέγερση, ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός αποκατέστησε τη βασιλική, επεκτείνοντας τις εγκαταστάσεις του ναού.

Το 1095 ο Πάπας Urban II οργάνωσε την πρώτη Σταυροφορία για να κατακτήσει και να απελευθερώσει την Ιερουσαλήμ, τη Ναζαρέτ και τη Βηθλεέμ από τη μουσουλμανική κυριαρχία. Ο στόχος επιτεύχθηκε το 1099. Μετά τις νίκες, το Βασίλειο της Ιερουσαλήμ οργανώθηκε, διήρκεσε μέχρι το 1291.

Από το 1517 μέχρι το τέλος του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου, ολόκληρη η Αγία Γη, συμπεριλαμβανομένης της Βηθλεέμ, ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ωστόσο, η είσοδος στο ιερό δεν ήταν κλειστή για τους προσκυνητές, κάθε πιστός μπορούσε να έρθει να λατρεύει χωρίς εμπόδια. Ωστόσο, το μονοπάτι δεν ήταν ασφαλές.

Το 1831-41, την πρόσβαση στη Βηθλεέμ έκλεισε ο Muhamed Ali (αιγυπτιακό Khedive), υπό τον έλεγχο του οποίου η πόλη ήταν για δέκα χρόνια.

Το 1922, μετά την αποδυνάμωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Βηθλεέμ ήρθε κάτω από το προτεκτοράτο της Βρετανίας. Η πόλη ανήκε στη δικαιοδοσία του ΟΗΕ το 1947 και το 1948 η Ιερουσαλήμ και η Βηθλεέμ καταλήφθηκαν από τους Ιορδανούς.

Από το 1967 έως το 1995, η πόλη ήταν υπό ισραηλινό έλεγχο. Ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων το 1995, δόθηκε στην Παλαιστινιακή Αρχή, όπου είναι μέχρι σήμερα.

Ο κύριος τόπος του Ορθόδοξου κόσμου – η Εκκλησία της Γεννήσεως του Χριστού έχει ένα τεράστιο έδαφος. Τρία μοναστήρια γειτονεύουν άμεσα με το ιερό: Ορθόδοξοι, Αρμένιοι και Φραγκισκανοί. Η εκκλησία ανήκει σε τρεις θρησκείες , αλλά μόνο οι ορθόδοξοι ιερείς έχουν το δικαίωμα να παρέχουν υπηρεσίες στον κύριο βωμό.

Ο Ιησούς μίλησε για το Βασίλειο του Θεού, δίδαξε μέσα από τις παραβολές Του , βοήθησε τον τυφλό, τον ανάπηρο , τον δαιμονισμένο μέσα από τα θαύματα Του.

Σήμερα θα δούμε αυτά τα θαύματα και την παραβολή του Ασώτου . Θα δούμε πως είναι σήμερα η Βηθλεέμ και το σπήλαιο που γεννήθηκε…

Μπορείτε να μας ακολουθήσετε στο Facebook

η παραβολή του Ασώτου
τα θαύματα του Ιησού
Πως είναι σήμερα η Βηθλεέμ
Το σπήλαιο της Βηθλεέμ

1 Comment

  1. […] Βηθλεέμ: Ο τόπος που γεννήθηκε ο Ιησούς […]