Στα μονοπάτια του Ιησού:Σαμάρεια-Συχάρ , Θάλασσα της Γαλιλαίας και επι του όρους ομιλία
18 Απριλίου 2021
Βηθλεέμ: Ο τόπος που γεννήθηκε ο Ιησούς- ”Στα μονοπάτια του Ιησού”
19 Απριλίου 2021

Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

Συντάκτης Χρηστίδης Σταύρος

Νους υγιής εν σώματι υγιή

Μια φράση που κρύβει αρχές και αξίες. Μια φράση που μέσα της οι αρχαίοι Έλληνες βρήκαν ένα τρόπο σκέψης. Μια φράση ολόκληρη φιλοσοφία. Μια φράση που κάθε οικογένεια πρέπει να φροντίζει να τον ακολουθεί στην ανατροφή των παιδιών της.

Μέσα από τον αθλητισμό το παιδί θα κοινωνικοποιηθεί. Θα μάθει να συνεργάζεται , να φροντίζει τον εαυτό του, να αναγνωρίζει τα συναισθήματά του και να χαίρεται μέσα από αυτά που μαθαίνει. Οι γονείς πρέπει να φροντίζουν το παιδί τους να ασχολείται με αθλητικές δραστηριότητες όταν είναι έτοιμο για αυτές. Το παιδί μέσα από τον αθλητισμό θα γίνει ένα φυσιολογικό, κοινωνικό και με ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων παιδί.

Θα έχει ένα οξύ ερευνητικό μυαλό. Θα λογικεύεται, θα αποκτήσει σωστή αντίληψη και θα ικανοποιεί τις πνευματικές του ανάγκες. Θα είναι ευτυχισμένο και θα μπορεί με σιγουριά να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που θα συναντά μέσα και έξω από το σπίτι. Το παιδί μέσα από τον αθλητισμό θα μάθει να έχει κανόνες, να προβλέπει τη σύγκρουση, να προσπαθεί για τη νίκη, να αποδέχεται την ήττα, να έχει τέλος ένα πλήρες και ευδιάκριτο κομμάτι από τη ζωή.

Το παιδί μέσα από τον αθλητισμό θα μάθει να αποκτά και να διατηρεί τη συμπεριφορά του, θα μάθει να κερδίζει τη συμπάθεια και το ενδιαφέρον του κοινού μέσα από τις επιδόσεις του. Θα μάθει να συνδέει την προσπάθεια με τον έπαινο. ΠΡΟΣΟΧΗ όμως ΟΧΙ με εντολές ή κριτική γιατί τότε ο έπαινος μετατρέπεται σε σύνθημα για κάτι το δυσάρεστο. Πολλές φορές τα παιδιά βγάζουν μια ανάρμοστη κι ανεπιθύμητη συμπεριφορά, τότε θα μάθει μέσα από τον αθλητισμό ότι κάτι δεν αμείβεται και δεν πρέπει να αμείβεται ποτέ.

Μέσα από τις αθλητικές δραστηριότητες το παιδί θα ενισχύει το ενδιαφέρον του για συμμετοχή, θα αποκτήσει αυξημένη αυτοπεποίθηση που είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία στην ζωή. Οι γονείς ή το σωματείο μπορούν να προγραμματίσουν ή να κατευθύνουν τη χρησιμοποίηση κάποιας υλικής αμοιβής. Αυτό μπορεί να βοηθήσει το παιδί να αποκτήσει τρόπους συμπεριφοράς που αλλιώς ή δεν θα αποκτούσε καθόλου ή θα τους αποκτούσε μόνο εν μέρει.

Επίσης θα μάθει να καταλαβαίνει και να ξέρει τι απαιτούν από αυτό να κάνει. Φυσικά πρέπει να αποφεύγουμε σε αυτή την ηλικία τις ακραίες τοποθετήσεις όσο μπορούμε και τη χρήση της τιμωρίας. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο σαν τελευταία λύση που απομένει σε κάποια κακή συμπεριφορά γιατί τότε μόνο μπορεί να γίνει αποδεκτή. Τέλος δεν πρέπει ποτέ στην παιδική ηλικία να αναφέρουμε τη λέξη πρωταθλητισμό. Οι αρχές του και οι αξίες του διαφέρουν πολύ από αυτές του αθλητισμού και μπορεί να κατευθύνουμε το παιδί σε μονοπάτια εντελώς διαφορετικά από αυτά που αναφέραμε παραπάνω.

ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

Συνταξιούχος Δάσκαλος

Προπονητής Καλαθοσφαίρισης

Comments are closed.