ΗΡΑ ΒΛΑΧΟΥ- ”GEMINI” κοντά μας σε λίγες ημέρες!!
16 Απριλίου 2021
Δημήτρης Μητροπάνος: Βιογραφία -Δισκογραφία
17 Απριλίου 2021

Ιεριχώ-Σαραντάριο όρος- Το μοναστήρι των πειρασμών

Η Ιεριχώ είναι μια από τις αρχαιότερες γνωστές πόλεις του Ισραήλ και της Χαναάν. Βρίσκεται στην κοιλάδα του ποταμού Ιορδάνη, κοντά στα Ιεροσόλυμα, Βόρεια της Νεκρής θάλασσας στη δυτική όχθη των Παλαιστινιακών περιοχών.

Η ΙΕΡΙΧΩ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ

Το πέρασμα του Χριστού στην Ιεριχώ ήταν τακτικό, κάθε φορὰ, κατά την οποία ερχόταν στην Ιερουσαλήμ από την πατρίδα Του, την Γαλιλαία. Σ’ αυτή την πόλη ο Χριστός θεράπευσε τον εκ γενετής τυφλό και φιλοξενήθηκε στο σπίτι του αρχιτελώνη Ζακχαίου.
Τον 4ον μ.Χ. αιώνα η Ιεριχώ ανακηρύχτηκε έδρα επισκοπής, ενώ τον 5ον και τον 6ο αιώνα είχε καταστεί σπουδαίο προσκυνηματικό και μοναχικό κέντρο. Πολλές Εκκλησίες χτίστηκαν στην Ιεριχώ κατά την Βυζαντινή εποχή. Η πηγή του Ελισαίου, η Σπηλιά του Προφήτη Ηλία και η Συκομουριά του Ζακχαίου αποτελούσαν πολυσύχναστα προσκυνήματα.

Το Σαραντάριο Όρος και το Μοναστήρι των Πειρασμών

Το Σαραντάριο Όρος βρίσκεται προς τα Βορειοδυτικά της Ιεριχούς και σε μικρή απόσταση από τις μεγάλες υδρευτικές πηγές του Προφήτου Ελισσαίου. Βρίσκεται σε υψόμετρο 492 μέτρα από την επιφάνεια της Νεκράς Θάλασσας  και 98 μέτρα από την επιφάνεια της Μεσογείου.Ο επισκέπτης του Σαραντάριου Όρους μπορεί να ατενίσει τον ορίζοντα και να απολαύσει ανατολικά την πεδιάδα πέρα του Ιορδάνη ποταμού και πιο πέρα το Όρος Ναβαύ και τα Οροπέδια της Περαίας, βόρεια στο βάθος το Όρος Ερμών με χιονισμένη την κορυφή, νότια τη Νεκρά Θάλασσα και δυτικά την έρημο του Ιούδα. 

Το Μοναστήρι των Πειρασμών βρίσκεται στην κορφή του βουνού Τζέπελ Κουρουντούλ .Σύμφωνα με τις γραφές ο Ιησούς νήστεψε εκεί 40 μέρες προσευχήθηκε και πειράχθηκε από τους δαίμονες και τους κατανίκησε με το Λόγο του Θεού, τη νηστεία και την προσευχή.

Σε αυτό το μοναστήρι όπου οι συνθήκες είναι πραγματικά σκληρές για να επιβιώσει κάποιος λόγω της υψηλής θερμοκρασίας ,μέχρι προσφάτως ζούσε, ο μοναχός Γεράσιμος, πρώην λογιστής και ορειβάτης με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη που από την πρώτη στιγμή της μοναχικής του διαδρομής έφτασε σε αυτό το μοναστήρι και δεν το εγκατέλειψε ποτέ. Κάθε πρωί ανέβαζε περήφανος την ελληνική σημαία ενώ υπόμενε τις δοκιμασίες και τους πειρασμούς της καθημερινότητας σε έναν τόπο με θρησκευτική και ιστορική αξία.

Στις 30 Ιουλίου 2019 ο ηγούμενος της Μονής στο Σαραντάριο Όρος κοιμήθηκε εν Κυρίω.Ο ηγούμενος του Μοναστηριού είχε αναστήσει τη Μονή και την είχε αναστηλώσει με δικά του χρήματα.Είχε πέσει πολλές φορές θύμα εγκληματικών ενεργειών παρόλα αυτά όμως εκείνος ποτέ δεν σκέφθηκε να φύγει από το Μοναστήρι του αλλά έμεινε εκεί μέχρι το τέλος της ζωής του.

ΚΑΤΑΝΥΞΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ ΤΑ ΘΕΙΑ ΔΩΡΑ για τον επισκέπτη

Η κατάνυξη για όσους βρίσκονται σε αυτό το μοναστήρι έστω και για λίγες ώρες είναι πραγματικά ιδιαίτερη. Η περισυλλογή , η σιωπή , η αύρα του τόπου τούτου είναι τα μεγαλύτερα δώρα στην ψυχή του ανθρώπου σε εκείνο το μέρος. Η απέραντη γαλήνη που μπορεί να νιώσει η ψυχή του ανθρώπου είναι ένα θείο δώρο που αποζητούν άλλωστε πολλοί επισκέπτες.

Εμείς σήμερα θα έχουμε δυο συνδέσμους. Ο πρώτος είναι μια περιήγηση και ξενάγηση στα Ελληνικά , με υπότιτλους και στα Αγγλικά . Ο δεύτερος σύνδεσμος είναι για τα παιδιά ώστε να τα βοηθήσει με απλά λόγια να κατανοήσουν πως πειράχθηκε ο Ιησούς από τους δαίμονες και πως τους νίκησε .

πηγή πληροφοριών:synodoiporia blogkspot/ orthodoxoiorizontes.gr

Εδώ είναι η ομάδα μας στο Facebook και εδώ  η σελίδα μας!!

3 Comments

  1. […] Ιεριχώ-Σαραντάριο όρος- Το μοναστήρι των πειρασμών […]

  2. […] Ιεριχώ-Σαραντάριο όρος- Το μοναστήρι των πειρασμών […]