Σόφη Θεοδωρίδου- Συνέντευξη: ”Ροδανθός”
22 Απριλίου 2021
Παγκόσμια ημέρα βιβλίου – ”Η ΓΝΩΣΗ ΕΊΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ”
23 Απριλίου 2021

Ο Ναός του Σολομώντα

Ο Ναός του Σολομώντα κατασκευάστηκε σύμφωνα με ακριβή σχέδια που ο Θεός έδωσε στον Δαβίδ. Ο Δαβίδ ήλπιζε να τον οικοδομήσει, αλλά ο Θεός του είπε πως ο γιος του θα ήταν αυτός που θα ολοκλήρωνε τον Ναό…
Κατά την διάρκεια της βασιλείας του ο Δαβίδ άρχισε την συγκέντρωση των οικοδομικών υλικών και πολύτιμων μετάλλων που θα απαιτούνταν για την οικοδόμηση του Ναού. Ο Ναός θα εξυπηρετούσε ως τόπος λατρείας του Γιαχβέ και ως μόνιμη στέγη για την Κιβωτό της Διαθήκης.

Ο πρώτος Ναός κατασκευάστηκε με τη βοήθεια μελών και από τις 12 φυλές του Ισραήλ, αφού όλες οι φυλές ήταν ενωμένες κάτω από την ηγεμονία του Δαβίδ και του Σολομώντα. Ο δεύτερος Ναός οικοδομήθηκε από μέλη της φυλής του Ιούδα και μόνο.

Τον Ναό του Σολόμωντα τον επισκέφτηκε ο Χριστός και όπως λένε οι Γραφές εκεί μέσα εκτυλίχτηκε το παρακάτω περιστατικό.
 Μπήκε ο Ιησούς στον Ναό…

Μέσα στον περίβολο του ιερού (Ναού) βρήκε αυτούς που πουλούσαν βόδια, πρόβατα και περιστέρια για τις θυσίες, και τους αργυραμοιβούς καθιστούς πίσω από τους πάγκους. Τότε έφτιαξε ένα μαστίγιο από σχοινιά και τους έβγαλε όλους έξω από τον περίβολο του Ναού, μαζί και τα πρόβατα και τα βόδια, και έριξε καταγής τα νομίσματα των αργυραμοιβών, και αναποδογύρισε τους πάγκους. Και είπε σε αυτούς που πουλούσαν τα περιστέρια:

“Πάρτε τα αυτά από εδώ, μην κάνετε εμπορικό κατάστημα το σπίτι του Πατέρα μου.Ο οίκος μου πρέπει να είναι οίκος προσευχής , εσείς όμως τον κάνατε σπήλαιο ληστών”.

Εκεί στον Ναό τον πλησίασαν κουτσοί και τυφλοί, και τους θεράπευσε.

Όταν είδαν οι αρχιερείς και οι γραμματείς τα θαύματα που έκανε, και τα παιδιά να φωνάζουν μέσα στον Ναό και να λένε “Δόξα στον Υιό του Δαβίδ”, αγανάκτησαν και του είπαν: “Δεν ακούς τι λένε αυτοί; ” Και ο Ιησούς τους λέει: “Και βέβαια τα άκουσα. Αλλά και εσείς δεν διαβάσατε ποτέ στην Γραφή, πως από το στόμα νηπίων και βρεφών έκανες να βγει τέλειος ύμνος;” (Ψαλμός 8, 3) Τους άφησε και βγήκε έξω από την πόλη, στη Βηθανία, και διανυκτέρευσε εκεί.

Τα πληροφορήθηκαν αυτά οι γραμματείς και οι Φαρισαίοι και οι αρχιερείς, και αναζητούσαν τρόπο να τον εξοντώσουν.Τον φοβούνταν όμως, γιατί ο λαός εντυπωσιαζόταν με τη διδασκαλία του.
Ο Χριστός καταγγέλλει με το δικό του τρόπο την εμπορευματοποίηση της λατρείας, που γινόταν με την ανοχή και την άδεια της θρησκευτικής ηγεσίας αποφέροντας μεγάλα κέρδη στον αρχιερέα τους ιερείς και τους άλλους παράγοντες του Ναού. Απαιτεί να ξαναγίνει ο Ναός χώρος αληθινής λατρείας, προσευχής και διδαχής. Ζητάει να επανέλθει η αυθεντική πνευματικότητα στο “σπίτι του Πατέρα Του”.

Σήμερα θα μάθουμε για τη σοφία του Σολομώντα και πως κατασκευάστηκε ο ναός και μια 3D περιήγηση στο Ναό του Σολομώντα

Το αφιέρωμα στο ”μονοπάτι του Ιησού” θα συνεχιστεί μέχρι και το Μ. Σάββατο. αν Θέλετε να δείτε τα άρθρα με τις επισκέψεις που προηγηθηκαν ακολουθήστε τα λινγκ που σας δείνουμε παρακάτω:

Ιεριχώ-Σαραντάριο όρος- Το μοναστήρι των πειρασμών

Κανά και Καπερναούμ – Στα μονοπάτια του Ιησού

Σαμάρεια-Συχάρ , Θάλασσα της Γαλιλαίας και επι του όρους ομιλία

Βηθλεέμ: Ο τόπος που γεννήθηκε ο Ιησούς

Ιορδάνης Ποταμός- Τάφος του Τιμίου Προδρόμου

Ελάτε στην παρέα της ”Γωνιά Χαλάρωσης” στο Facebook

3D περιήγηση στο Ναό
Η σοφία του Σολομώντα και η κατασκευή του Ναού

Comments are closed.