Θεατρικές παραστάσεις ΔΩΡΕΑΝ για παιδιά από το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας!!
16 Μαρτίου 2021Θεατρική ομάδα Πολ. Συλλ. Νεοχωρούδας ”Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
16 Μαρτίου 2021”Οὐκ ἂν λάβοις παρὰ τοῦ μὴ ἔχοντος’’.Η γνωστή φράση του κυνικού φιλοσόφου Μένιππου έχει γίνει παροιμιώδης. Ο Μένιππος φαίρεται να είναι ο μοναδικός άνθρωπος που πέρασε το ποτάμι χωρίς να πληρώσει, αντιμετωπίζοντας γι’ αυτόν τον λόγο την οργή του Χάροντα. Ο Ερμής παρέδιδε τις ψυχές των νεκρών στον Χάροντα. Εκείνος με τη σειρά του χρεώνοντας τον κάθε νεκρό έναν οβολό, τους μετέφερε στο βασίλειο του Άδη. Ο Αχέροντας ο μυθικός ποταμός της Ηπείρουκαι η Αχερουσία λίμνη αποτελούσαν ένα σημείο μετάβασης από τον πάνω στον κάτω κόσμο
Γνωρίστε τη Βουδαπέστη σε μια εικονική περιήγηση
Μόνο Στο βασίλειο του Άδη δεν έφτανε ποτέ ήλιος, ενώ φλόγες ηφαιστείων έβγαιναν από τα έγκατα της γης. Απ’ αυτό το αιώνιο σκοτάδΙ του Άδη κατάφεραν να γυρίσουν ο Θησέας, ο Ορφέας, ο Ηρακλής, ο Οδυσσέας, η Περσεφόνη κι ο Σίσυφος.
Τις Πύλες του Άδη δεν μπορούσε κανείς να τις διασχίσει , τις φύλαγε ο Κέρβερος ο φοβερός και τρομερός τερατόμορφος σκύλος με τα τρία κεφάλια και την φιδίσια ουρά.
Σήμερα οι πύλες είναι ανοιχτές, προσβάσιμες σε όλους και Κέρβερος δεν υπάρχει.
Κάντε εναν περίπατο στην Πέτρα στην Ιορδανία!!
Που βρίσκετε:
Οι πηγές του Αχέροντα βρίσκονται στα βουνά του Σουλίου, σε υψόμετρο 1.600 μέτρων στο χωριό Γλύκη Στο πέρασμα του ο ποταμός δημιουργεί τοπία απέραντης γαλήνης και μοναδικού φυσικού κάλλους. Αφού κάνει μια διαδρομή ο μυθικός ποταμός συνεχίζει το αέναο ταξίδι του προς τη θάλασσα εκβάλλοντας στο Ιόνιο Πέλαγος και συγκεκριμένα στην περιοχή της Αμμουδιάς.
Στην αρχαιότητα λέει ο μύθος τα νερά του ήταν μαύρα και πικρά και δεν φύτρωνε τίποτα στις όχθες του.Αργότερα στα χρόνια της πρώτης χριστιανικής περιόδου, φτιάχτηκε ένας άλλος μύθος που λέει , ότι στις πηγές ζούσε ένας δράκος, τον σκότωσε όμως ο ‘Αγιος Δονάτος, πολιούχος της περιοχής και τα νερά του Αχέροντα μετατράπηκαν σε γλυκά. Έτσι άλλαξε και το όνομα της κοντινότερης πόλης που λεγόταν Ισορεία κι έγινε Γλυκή.
Καππαδοκία – επίσκεψη σε μια υπόγεια πόλη!!
Σήμερα τα νερά του είναι γλυκά και πεντακάθαρα με περισσότερα από 600 είδη βλάστησης στις όχθες του. Η δε πηγή και πύλη του Κέρβερου που λεγόταν Ομφαλός, λέγεται πλέον Πηγές Αχέροντα.
Οι Σουλιώτες ζούσαν ανάμεσα στα ψηλά βουνά, γνωστά ως βουνά Σουλίου ή Κασσόπεια όρη που βρίσκονται πάνω απο τις πηγές του Αχέροντα και το χωριό Γλυκή. Σ΄ένα κρυφό σημείο ανάμεσα τους , όπου τα βουνά σχεδόν διπλώνουν, σχηματίζοντας ένα φυσικό τοίχος, βρίσκεται το Σούλι και τα άλλα Σουλιοτοχώρια.Στο κατέβασμα του απο το Σούλι, ο ποταμός σχηματίζει ένα ελικοειδές φαράγγι που πλαισιώνεται απο πανύψηλα απότομα κι επιβλητικά βράχια. Οι πολλές εναλλαγές και χρωματικές αντιθέσεις με σπάνια και πολύ πλούσια χλωρίδα και πανίδα σχηματίζουν ένα τοπίο που μπορείς να το παρομοιάσεις μόνο με παράδεισο.
1 Comment
[…] […]