«Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» Πολιτιστικός – Επιμορφωτικός Σύλλογος Φερών
15 Μαρτίου 2021
Θεατρικές παραστάσεις ΔΩΡΕΑΝ για παιδιά από το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας!!
16 Μαρτίου 2021

Καππαδοκία – επίσκεψη σε μια υπόγεια πόλη!!

Καππαδοκία

  Βρίσκεται στο μέσο της Μικράς Ασίας , ανάμεσα στη λίμνη Τάττα και τους ορεινούς όγκους του Ταύρου και Αντίταυρου. Συνορεύει Βόρεια με την Γαλατία και τον Πόντο, Δυτικά με τη Λυκαονία και τη Φρυγία, Ανατολικά με την Αρμενία και Νότια με την Κιλικία και τη Συρία. Την Καππαδοκία διαρρέουν αρκετοί ποταμοί, κυριότεροι των οποίων είναι οι Άλυς, Μέλας, Σάρος, Σκορδίσκος.

Τόπος καταγωγής πολλών αγίων, καθώς και των μεγάλων πατέρων της εκκλησίας που διαμόρφωσαν τη φιλοσοφική θεώρηση της ορθόδοξης πίστης, η Καππαδοκία διασώζει μέχρι τις μέρες μας έναν τεράστιο αριθμό υπόσκαφων εκκλησιών.

Διαβάστε τη συνέντευξη του Στάθη Νικολαϊδη- Το αηδόνι του Πόντου!!

Το 1960 ένας ντόπιοςόταν χρειάστηκε να ρίξει έναν από τους τοίχους του σπιτιού, ανακάλυψε ένα τούνελ το οποίο οδηγούσε σε μια υπόγεια πόλη.Καθώς προχωρούσε βρήκε ένα σύστημα ατελείωτων διαδρόμων και συνεχόμενων δωματίων….

Έτσι ανακαλύφθηκε η υπόγεια πόλη με δεκαοχτώ επίπεδα από τα οποία έχουν ανασκαφεί μέχρι σήμερα τα έντεκα . Οι ανασκαφές συνεχίζονται. Το εντυπωσιακό είναι ότι Διαθέτει 600 (!) εισόδους, μηχανισμούς εξαερισμού, πηγάδια, κουζίνες, σχολικές αίθουσες, ελαιοτριβεία, λουτρά, οινοποιείο και χώρους στέγασης για περίπου 20.000 ανθρώπους! Χρονολογείται από τον 8ο περίπου αιώνα π.Χ. και πιθανολογείται πως χτίστηκε για να λειτουργήσει ως καταφύγιο σε περιόδους πολέμου και εισβολών.

Διάβαστε τη συνέντευξη του Αλέξη Παρχαρίδη

Σήμερα θα δούμε τρια βίντεο από το αρχείο του Κου Αλέξανδρου Ιορδανίδη στα οποία μας δείχνει αναλυτικά τους χώρους. Το τρίτο βίντεο είναι ένα ντοκιμαντέρ Ισπανικής παραγωγής και αυτό ολιγόλεπτο και μας δείχνει τις υπόγειες Χριστιανικές εκκλησίες!!

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Ντοκιμαντέρ