Η αστρολογία στα βυζαντινά χρόνια…
12 Νοεμβρίου 2022
”Γαλαζοαίματοι”: Μύθος ή αλήθεια;
13 Ιανουαρίου 2023

Μεξικό: Τι είναι τα Cenotes….

Στο Μεξικό και συγκεκριμένα στην χερσόνησο του Γιουκατάν υπάρχει ένα φυσικό φαινόμενο, ένας υπόγειος παράδεισος, οι Cenotes

Θα πρέπει να κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν και συγκεκριμένα στην εποχή των δεινοσαύρων για να δούμε το γιατί εμφανίστηκαν κυρίως στην περιοχή και σε τόσο μεγάλο αριθμό.

Όταν ο αστεροειδής 12 χιλιομέτρων έπεσε στην γη και ουσιαστικά εξαφάνισε τους δεινοσαύρους, δημιούργησε στη περιοχή του Μεξικό έναν κρατήρα διαμέτρου 180 χιλιομέτρων. Κάτω από αυτόν τον τεράστιο δακτύλιο με τη πάροδο του χρόνου άρχισαν να δημιουργούνται οι cenotes.

Πρόκειται για φυσικές δεξαμενές νερού, οι οποίες συνδέονται με υπόγεια ποτάμια.  Δημιουργούνται όταν καταρρέει η στέγη ενός υπόγειου σπηλαίου. Αυτό δημιουργεί μια φυσική πισίνα η οποία στη συνέχεια γεμίζει από βροχή και νερό που ρέει από υπόγειους ποταμούς .

Στη μέση της ζούγκλας, υπάρχουν τα υπέροχα φυσικά πηγάδια όπου η δημιουργία τους οφείλεται στη πάροδο του χρόνου και τη βροχή που έπεφτε πάνω στο ασβεστολιθικό έδαφος της περιοχής.

Το αποτέλεσμα της κατάρρευσης των τόξων των ασβεστολιθικών σπηλαίων όπου ρέουν υπόγεια νερά μας έδωσε το μοναδικό θέαμα των cenotes.

Ένας χαμένος κόσμος όπου βρίσκονται τα απομεινάρια του πιο σημαντικού βυθισμένου αρχαιολογικού χώρου στη γη. Οι εικόνες που αντικρίζουμε ιδιαίτερα στο βυθό είναι βγαλμένες από ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Πήραν το όνομα τους από τη λέξη τζονότ. Στην γλώσσα των Μάγιας μεταφράζεται ως το σπήλαιο με νερό. Αποτελούσε ιερό μέρος και ήταν η κατοικία του θεού Chaac, ο οποίος ήταν ο θεός της βροχής.

Μάλιστα οι Μάγιας θεωρούσαν ότι ήταν οι πύλες στο βασίλειο των νεκρών. Έπιναν νερό από εκεί μόνο σε θρησκευτικές τελετές. Αφού δεν υπάρχουν ποτάμια στην χερσόνησο Γιουκατάν, ο μόνος τρόπος επιβίωσης στην αφιλόξενη ζούγκλα ήταν οι cenotes όπου έχτισαν μάλιστα διάφορους οικισμούς γύρω τους.

Στο παρελθόν αποτελούσε ένα σημείο που πετούσαν μέσα χρυσό αλλά και πολύτιμους λίθους ενώ σύμφωνα με τους θρύλους ήταν και τόπος ανθρωποθυσιών.

Υπάρχουν 4 είδη cenotes. Χωρίζονται σε υπόγειες , ημι-υπόγειες, ανοιχτά πηγάδια και τέλος σε επίπεδα εδάφους όπως μια λίμνη. Φιλοξενούν ζωντανούς οργανισμούς, όπως ψάρια και χελώνες.

Το όξινο νερό της βροχής τρώει το υπόστρωμα του ασβεστόλιθου και βοηθά στη δημιουργία των cenotes. Το νερό της βροχής σε συνδυασμό με το νερό του εδάφους είναι ουσιαστικά ο παράγοντας του σχηματισμού αλλά και της εξέλιξης των δικτύων.

Εντυπωσιακό είναι το θέαμα της διαχωριστικής γραμμής που είναι ορατή ανάμεσα στο αλμυρό και το γλυκό νερό. Το γλυκό νερό που είναι πιο ελαφρύ μένει πάνω και κοντά στην επιφάνεια ενώ το θαλασσινό νερό που είναι πυκνότερο μένει κάτω. Το φαινόμενο της οπτικής ψευδαίσθησης ονομάζεται halocline.

Το νερό έχει σταθερή θερμοκρασία μεταξύ 23 και 25 βαθμούς Κελσίου.

Εάν επισκεφθείτε τη Χερσόνησο του Γιουκατάν, ίσως έχετε την ευκαιρία να είστε ευλογημένοι από έναν σαμάνο μάγια πριν μπείτε στο cenote. Αυτός είναι ένας τρόπος να δείξουμε σεβασμό για τη σημασία των κέντρων για τον πολιτισμό των Μάγιας. Ο σαμάνος ή θεραπευτής θα κάψει λίγο θυμίαμα και θα πει λίγα λόγια στους Mayan, για να σας ευλογήσει και να σας καθαρίσει από οποιαδήποτε αρνητική ενέργεια πριν εισέλθετε στο cenote. Αυτό θα φροντίσει την πνευματική σας καθαριότητα, αλλά είναι επίσης καλή ιδέα να έχετε κατά νου τι εισάγετε στο cenote στο σώμα σας – προσπαθήστε να αποφύγετε χημικά αντηλιακά και εντομοαπωθητικά γιατί μπορεί να μολύνει το νερό και δεν είναι ευνοϊκό για τη φυσική ζωή του κέντρου.

Υπάρχουν αρκετές cenotes που μπορείς να συναντήσεις.Η Cenote Ik-kil είναι  ένα τεράστιο πηγάδι με μια λίμνη στο κάτω μέρος του. Οι μακριές ρίζες εξωτικών φυτών που κρέμονται από την επιφάνεια της γης προς τη λίμνη χαρίζουν μια εικόνα σπάνιας ομορφιάς. Όταν οι ακτίνες του ήλιου περνούν από τα μικρά ανοίγματα του τρούλου του σπηλαίου αρχίζουν να δημιουργούν διάφορα εντυπωσιακά μοτίβα φωτός.

Cenote Suytun

Εντυπωσιακή υπόγεια cenote κοντά στην πόλη του Valladolid. Μπορεί να μην είναι η καταλληλότερη για κολύμπι αλλά αξίζει να την δεις.

Cenote Zaci


Πιο απλή από τις άλλες, ανοργάνωτη και μέσα στην πόλη του Valladolid. Μπορείς να κάνεις ελεύθερα βουτιές, ή απλά να απολαύσεις το κολύμπι σου μία ζεστή μέρα.

Cenote Azul (Bacalar)

Μεγάλη σαν λίμνη δεν σου δίνει πολύ την αίσθηση της cenote αλλά είναι ένας ωραίος χώρος χαλάρωσης. Έχει ενδιαφέρον το ότι συνορεύει με την λιμνοθάλασσα του Bacalar και οι εικόνες από ψηλά είναι μαγικές.  Είναι οργανωμένη και ιδανική για ένα δροσερό μπάνιο, χωρίς πολύ κόσμο. 

Στο Γιουκατάν υπάρχουν πάνω από 6.000 cenotes! 

πηγές: https://traasgpu.com/, https://yabatravellers.com/,https://www.geografikoi.gr/

Ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook ή Την ομάδα μας στο Facebook

Comments are closed.