Παύλιανη: Ένας ”νεραϊδότοπος”…
3 Αυγούστου 2022
Νεράιδα: ένα χωριό με εκπληκτική θέα
5 Αυγούστου 2022

Καρδαμύλι: Ένας μικρός Παράδεισος…

Εαν ο  Μαρσέλ Προυστ είχε περάσει από την Καρδαμύλι , δεν θα έλεγε ότι οι μόνοι αληθινοί παράδεισοι είναι αυτοί που έχουν χαθεί .

Αυτόν τον επίγειο Παράδεισο τον συναντάμε κάτω από τις πλαγιές του Ταΰγετου, με θέα τον κόλπο της Μεσσηνίας.

Το όνομά Καρδαμύλη προέρχεται από τα πολλά κάρδαμα που υπήρχαν στην περιοχή. Κατά το παρελθόν συναντάται και με το όνομα Σκαρδαμούλα. Η Καρδαμύλη, πόλη της αρχαίας Λακωνίας, θεωρείται ότι υφίσταται από την προϊστορική εποχή. Αναφέρεται από τον Όμηρο ως μία από τις επτά πόλεις που ο Αγαμέμνων υποσχέθηκε να παραχωρηθεί στον Αχιλλέα για να τον εξευμενίσει για την απόσπαση της Βρισηίδας, κατά την εκστρατεία στην Τροία, ώστε να πειστεί να επιστρέψει στη μάχη. Συγκεκριμένα: «Επτά, δε ού δώσω ευναιόμενα πτολίεθρα Καρδαμύλην, Ενύπην τε και Ιρήν πιήσεον, Φηράς τε λαθέας ήδι Ανθειον βαθύλεμον καλήν τι Αίππειαν και Πήδασον Αμπελόεσσειν» Ομήρου Ιλιάδα Ι στίχ. 149 – 151 (Με επτά καλοκατοίκητες θα τον προικίσω χώρες, με την πολύχλοη Ιρή, Ενύπην, Καρδαμύλη, με τις θεοφοβούμενες Φαρές, την Ανθείαν με πλούσια λιβάδια και την καλή την Αίπεια, την ΙΙήδασο με τα πολλά αμπέλια).

Η Καρδαμύλη, αρχικά, δεν αποτέλεσε μέλος του Κοινού των Λακεδαιμονίων (μετονομάστηκε σε Κοινό των Ελευθερολακώνων μετά το 22 π.Χ.).

Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αύγουστος επειδή το Γύθειο και οι άλλες παραλιακές πόλεις είχαν αποχωρισθεί από τη Σπάρτη, παραχώρησε την Καρδαμύλη στους Σπαρτιάτες για να την χρησιμοποιήσουν ως επίνειο. Συνδεόταν με τη Σπάρτη μέσω της Βασιλικής Οδού , τμήματα της οποίας σώζονται μέχρι σήμερα.

Στην Παλιά Καρδαμύλη  συναντάμε δύο ορθογώνιες κοιλότητες η μία δίπλα στην άλλη, λαξευμένες σ’ ένα κάθετο βράχο. Βάση της παράδοσης πρόκειται για τον τάφο των Διόσκουρων (Κάστορας και Πολυδεύκης), των μυθικών παιδιών της βασίλισσας της Σπάρτης Λήδας και του Δία. Κατά μια άλλη παράδοση ο τάφος αυτός ανήκει στους ήρωες Νικόμαχο και Γόργασογιούς του θεραπευτή Μαχάονα που συμμετείχε στον Τρωικό πόλεμο.

Σήμερα η Καρδαμύλη αποτελεί προσφιλή τουριστικό προορισμό . Με πετρόκτιστα σοκάκια που σε προκαλούν να τα ακολουθήσεις κι ας μη ξέρεις που θα σε οδηγήσουν, σπίτια που μοιάζουν με μικρογραφίες πύργων, ανθισμένες αυλές με κόκκινα γεράνια, σημεία με ειδυλλιακή θέα, γραφικά, παλιά ταβερνάκια, ένα λιμανάκι ιδανικό για βόλτες και ατμοσφαιρικά μαγαζάκια, αυτός ο προορισμός είναι η επιτομή των ποιοτικών διακοπών.

Το νησάκι Μερόπη

400 μ. από το λιμάνι του Άι Γιάννη, βρίσκεται ένα  μικρό καταπράσινο νησάκι. Πρόκειται για τη νήσο Μερόπη. Η έκταση του είναι 35 στρέμματα όπου βρίσκονται ερείπια κτισμάτων και τειχών της μεταβυζαντινής περιόδου. Στην Μερόπη βρίσκεται επίσης και ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου που χρονολογείται γύρω στο 1779Στο νησάκι κατοικούσαν ενετοί μέχρι το 1818 περίπου, ενώ ο εορτασμός της εκκλησίας γίνεται κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου.

πηγή: https://www.kardamilivillas.gr

Εδώ είναι η ομάδα μας στο Facebook και εδώ  η σελίδα μας!!

Comments are closed.