Πολ. Συλλ. Ν. Φιλαδέλφειας – ”Εστία Φιλαδελφέων”
24 Μαρτίου 2021Ύμνος εις την Ελευθερίαν:Νικόλαος Μάντζαρος – Διονύσιος Σολωμός
25 Μαρτίου 2021- Xαιρόμαστε που ήρθατε στην παρέα μας και θέλω να μου πείτε πως αυτή oi νεαροί από το Βαρυκό Φλώρινας πήραν την απόφαση να γίνουν συγκρότημα και να μας διασκεδάζουν όπως μόνο αυτοί ξέρουν;
Αρχικά ας επισημάνουμε ότι μας ένωσε η αγάπη που είχαμε ολόκληρη η παρέα για τον παραδοσιακό χορό. Αυτό ήταν το πρώτο μας ερέθισμα. Περνώντας ο καιρός αρχίσαμε να ανακαλύπτουμε ότι ο χορός στηρίζεται στην μουσική. Ήταν ένα καινούριο «πράγμα» που σαν παιδιά άρχισε να μας ιντριγκάρει και να μας ανοίγει έναν καινούριο ορίζοντα. Έτσι σιγά-σιγά, χωρίς να γίνεται επιτηδευμένα, γίναμε το ερέθισμα που κρύβεται πίσω από την κίνηση του χορευτή. Γίναμε η μουσική.
- Σε πολύ λίγα χρόνια καταφέρατε να κάνετε μια λαμπρή πορεία που φυσικά έχει και συνέχεια. Τι έπαιξε σημαντικό ρόλο;
Κατ΄ αρχήν σ΄ ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Νομίζω οι σημαντικότεροι παράγοντες που συνέβαλλαν είναι πρώτον ότι σκεφτόμαστε σαν χορευτές, δηλαδή δίνουμε μεγάλη έμφαση στο να περάσει πιο καλά από εμάς το κοινό μας, και δεύτερον η μοναδική προσωπικότητα που ανέπτυξε η μπάντα, δεν μιμήθηκε ποτέ κανέναν και δημιούργησε το δικό της ύφος και χρώμα στην παραδοσιακή σκηνή.
Ακούστε το τραγούδι ”Από ξένο τόπο” που τραγούδησε το σύνολο ”Κέλσος” μεσα στην Έφεσο
- Κάνετε καταγραφές και μελετάτε τη Μουσική παράδοση της Μακεδονίας..θέλω να μας πείτε γι’ αυτό λίγο.
Δυστυχώ ή ευτυχώς η μακεδονική παράδοση είναι θαμμένη και χαμένη στο παρελθόν, λίγα τα αξιόπιστα αρχεία που είναι ευρέως γνωστά στο κοινό. Αυτή ακριβώς η κατάσταση μας ώθησε στο να ψάξουμε στο κοντινό προς εμάς παρελθόν και να αναζητήσουμε τα «μεράκια» μια περασμένης εποχής. Αυτό το ταξίδι μας έφερε κοντά σε αρκετούς ανθρώπους, άλλοι από μεράκι, άλλοι από ρομαντισμό, είχαν ήδη αρχείο από τις δικές τους περιοχές. Μελλοντικές μας βλέψεις είναι να εμπλουτίσουμε τη δισκογραφία μας με νέα πρότζεκτ που θα έχουν ως σκοπό την παρουσίαση αυτού του αρχείου στον κοινό.
- Έχετε κάνει τέσσερις δισκογραφικές δουλειές ποιές είναι;
- ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
- ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΜΕΛΩΔΙΕΣ
- ΣΤΟΥΣ ΗΧΟΥΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ
- ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΑΤΖΟΒΑΣ
- Θα ήθελα να μας πείτε γιατί είναι τόσο ξεχωριστά τα χάλκινα μουσικά όργανα ..ποια η διαφορά τους με τα άλλα και πως καθιερώθηκαν;
Η αλήθεια είναι ότι κάθε όργανο είναι ξεχωριστό γι αυτόν που είναι «δικό του», ο καθένας εξτασιάζεται με το βίωμα του. Το σημείο όπου υπερτερούν, ας μου επιτραπεί η έκφραση, είναι η ένταση. Το χάρισμά τους να είναι βροντόφωνα όργανα τα βοήθησε να αγαπηθούν από μεγάλη μερίδα του κόσμου κι σαν αποτέλεσμα ήταν η εύκολη καθιέρωση τους στις χαρές των ανθρώπων.
- Το 2018 σας επέλεξε ο συνθέτης Νίκος Κυπουργός να εκπροσωπήσετε τη Μακεδονία σε μια συναυλία με τίτλο ‘’Τα μυστικά της Εγνατίας’’ στο Ηρώδειο. Θέλω να μου πείτε γι’ αυτή τη συναυλία και φυσικά τα συναισθήματα για μια τόσο σημαντική στιγμή της πορείας σας.
Πρώτα απ’ όλα ας μείνουμε στην ευκαιρία που δόθηκε στα Χάλκινα Ηχοχρώματα να συνεργαστεί με μια τεράστια προσωπικότητα της ελληνικής μουσικής σκηνής όπως ο Νίκος Κυπουργός και να ζυμωθούμε μουσικά μαζί του. Η εμπειρία αυτή ήταν απλά συναρπαστική. Από όλες τις μεριές. Θέλεις τον χώρο, θέλεις τον σκοπό… ήταν όλα τόσο πρωτόγνωρα. Όλο το περιεχόμενο της συναυλίας ήταν ξεχωριστό, παρουσιάστηκαν τραγούδια σε 11(έντεκα) διαφορετικές γλώσσες και ντοπιολαλιές από ισάριθμες διαφορετικές παραδόσεις που συνυπάρχουν στην βόρειο Ελλάδα . Βρισκόμασταν στον ιερότερο χώρο μουσικής και χορού που σώζεται στη χώρα μας από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, αυτό από μόνο του δημιουργεί δέος. Επίσης η παράσταση ήταν εξίσου συναρπαστική. Παρουσιάσαμε σε ένα ανυποψίαστο κοινό ένα κομμάτι της παράδοσης που λίγοι γνώριζαν όπως είναι τα τραγούδια μας. Και συνοψίζοντας θα πω ότι ο συνδυασμός των παραπάνω ήταν που κατέστησε όλη την συναυλία ακόμα πιο σημαντική και ξεχωριστή.
Διαβάστε τη συνέντευξη του Στάθη Νικολαϊδη- Το αηδόνι του Πόντου
- Πιστεύετε ότι μετά το πέρας της πανδημίας ο κόσμος είναι έτοιμος για ένα γλέντι όπως κάναμε τόσα χρόνια ή θα χρειαστεί καιρός να ξεπεράσουμε το ‘’φόβο’’;
Αυτό που ζούμε είναι κάτι το εξαιρετικά πρωτόγνωρο. Σαν όντα με νοημοσύνη που είμαστε προσαρμοστικά και επιβιώσαμε μέσα σε όλο αυτό. Δεν θα’ ναι ο φόβος που θα κρατήσει τον κόσμο «μαγκωμένο» μετά το πέρας της πανδημίας αλλά η μετάβαση από την περιορισμένη κανονικότητα στην παλιά μας ζωή.
Εδώ ελάτε να διαβάσετε τη συνέντευξη του Αλέξη Παρχαρίδη
Και επειδή τόσα χρόνια μας μάθατε εσείς να παίζετε Μουσική και εμείς να χορεύουμε , θα ήθελα κλείνοντας να μας αφιερώσετε δύο χορούς , αν θέλετε και τρεις δεν μας πειράζει καθόλου να χορέψουμε με τα ‘’Χάλκινα Ηχοχρώματα’’ και να πάμε σε άλλα μονοπάτια διασκέδασης όπως μόνο εσείς ξέρετε και σας ευχαριστούμε που ήρθατε στην παρέα μας!!
Θα θέλαμε κι εμείς να σας ευχαριστήσουμε για την φιλοξενία και για την ευκαιρία που μας δώσατε να έρθουμε έστω με αυτόν τον τρόπο κοντά σας και να σας αφιερώσουμε ένα πατρούνινο από την περιοχή της Αλμωπίας, ένα πουστσένο από την Φλώρινα και ένα ζάραμο από την ευρύτερη περιοχή της κεντροδυτικής Μακεδονίας.
Εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ανοίξουμε την ένταση του ήχου στο τέρμα!!