Διαδραστικός χάρτης με τα τραγούδια του ‘21 από το Γυμνάσιο Αμαρουσίου
24 Μαρτίου 2021
ΧΑΛΚΙΝΑ ΗΧΟΧΡΩΜΑΤΑ-σιγά-σιγά, χωρίς να γίνεται επιτηδευμένα, γίναμε το ερέθισμα που κρύβεται πίσω από την κίνηση του χορευτή.
25 Μαρτίου 2021

Πολ. Συλλ. Ν. Φιλαδέλφειας – ”Εστία Φιλαδελφέων”

Η Νέα Φιλαδέλφεια βρίσκεται στα όρια του νομού Θεσσαλονίκης , ανήκει στο Δήμο Ωραιοκάστρου.

Είναι κτισμένη στις δυτικές όχθες του Γαλλικού ποταμού και νοτιοανατολικά της λίμνης Πικρολίμνης.

Επί τουρκοκρατίας η περιοχή ήταν τσιφλίκι Τούρκου μπέη και το χωριό ονομαζόταν Νάρες

Μετά τους Βαλκανικούς πολέμους και την ανταλλαγή πληθυσμών, εγκαταστάθηκαν από το 1922 μέχρι το 1929 πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και το 1927 έρχονται πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη. Οι κάτοικοί του ασχολούνται με τη γεωργία και κτηνοτροφία.

Στα νότια του χωριού και πίσω το άλσος του, σε φυσικό λόφο που είναι δίπλα στον Γαλλικό ποταμό έχει ανασκαφεί ιστορικός οικισμός σε τράπεζα που έχει κηρυχθεί από 1990 αρχαιολογικός χώρος. Τα ευρήματα δείχνουν κατοίκηση της περιοχής από την εποχή σιδήρου και μέχρι τουλάχιστον τα κλασικά ή τα πρώιμα ελληνιστικά χρόνια. Βορειοδυτικά και στις όχθες της Πικρολίμνης βρίσκονται Ιαματικά λουτρά με κύριο χαρακτηριστικό τους τη μαύρη λάσπη (φυσικός αλατούχος πηλός) που υπάρχει στην κοίτη της .

Μεγάλο πλούτο όμως προσκόμιζε στην περιοχή η χρυσοφόρος άμμος που υπήρχε στον Γαλλικό ποταμό. Η εκμετάλλευση του χρυσού θα πρέπει να γινόταν συστηματικά από τα γεωμετρικά μέχρι τουλάχιστον τα πρώιμα κλασικά χρόνια με την περισυλλογή ψηγμάτων του από τις όχθες του ποταμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακριβώς λόγω της ύπαρξης του χρυσού, ο ποταμός ονομάστηκε ΕΧΕΔΩΡΟΣ, όνομα το οποίο μας παραδίδεται ήδη από τον Ηρόδοτο. Οι συνισταμένες που αναφέραμε παραπάνω ερμηνεύουν την επιλογή της περιοχής για εγκατάσταση τουλάχιστον από την εποχή χαλκού και την πυκνή κατοίκησή της σε διάφορες μεταγενέστερες εποχές.

Σήμερα κάνουμε επίσκεψη στον Πολιτιστικό Σύλλογο «Εστία Φιλαδελφέων»

Καλώς ήρθατε στη ‘’Γωνιά Χαλάρωσης’’ . Θα ήθελα να αρχίσει η κουβέντα μας και να μας πείτε πότε ιδρύθηκε ο σύλλογος;

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Φιλαδέλφειας «Εστία Φιλαδελφέων» ιδρύθηκε το 1984 και στεγάζεται στο Κελεσόγλειο Πνευματικό Κέντρο, που πήρε το όνομά του από τους δωρητές του, τους αδελφούς Κελέσογλου, με καταγωγή από την Φιλαδέλφεια της Μικράς Ασίας, από όπου κατάγεται και το 70% περίπου των πρώτων κατοίκων του χωριού μας.

Πόσα χορευτικά τμήματα έχει και αν υπάρχουν και άλλα τμήματα με δραστηριότητες;

Στο Σύλλογο λειτουργούν 4 χορευτικά τμήματα, παιδικό, εφήβικό, μεγάλο χορευτικό και τμήμα αρχαρίων. Κατά καιρούς λειτούργησαν τμήμα ζωγραφικής, τμήμα ανάγνωσης παραμυθιού για μικρά παιδιά και τμήμα γυμναστικής που λόγω της κατάστασης είναι όλα ανενεργά.

Οι περιοχές που χορεύετε;

Χορεύουμε χορούς Μικράς Ασίας και Θράκης, με τους οποίους εκπροσωπούμε τον Σύλλογο τιμώντας την καταγωγή μας, αλλά μαθαίνουμε χορούς απ΄όλη την Ελλάδα.

Το 2020 το Σεπτέμβριο κάνατε ένα οδοιπορικό στις ομορφιές της φύσης και του χωριού . Πείτε μας γι’αυτό το Οδοιπορικό;

Την περίοδο της πρώτης καραντίνας και αφού απαγορεύονταν όλες οι δραστηριότητες, ξεχυθήκαμε στις βόλτες στο χωριό και γύρω απ΄αυτό. Ξαναθυμηθήκαμε τις ομορφιές του τόπου μας που πολλοί από μας, ενώ είναι δίπλα μας, δεν τις βλέπαμε. Η καραντίνα μας οδήγησε να δούμε το φυσικό τοπίο και τις ομορφιές του χωριού μας με άλλα μάτια ή μάλλον… με ανοιχτά μάτια, που οι ρυθμοί της καθημερινότητάς μας τα κρατούσαν κλειστά. Γεννήθηκε έτσι η ιδέα να χορέψουμε έξω σε διάφορα σημεία του χωριού μας και να τα προβάλλουμε. Χορέψαμε με αποστάσεις μεν αλλά ενωμένοι με την αγάπη μας για το χορό και τον τόπο μας. Φτιάξαμε έτσι ένα οδοιπορικό σε οχτώ ενότητες- χορούς με πρωταγωνιστή τις ομορφιές του χωριού μας, το απολαύσαμε και σκοπεύουμε να το επαναλάβουμε με την πρώτη ευκαιρία. Τα βιντεάκια ανέβηκαν στο you Tube και κοινοποιήθηκαν στο fb του συλλόγου μας.

Ο σύλλογος επιτελεί και κοινωνικό έργο. Θέλετε να μου πείτε γι’ αυτό;

Πραγματοποιείται εθελοντική αιμοδοσία δύο φορές το χρόνο και διατηρεί τράπεζα αίματος για βοήθεια των συνανθρώπων μας όποτε αυτό χρειαστεί, συνδράμει με συλλογή αγαθών από τους κατοίκους του χωριού για βοήθεια συνανθρώπων μας που επλήγησαν από καταστροφές ανά την Ελλάδα, πραγματοποιεί δράσεις καθαριότητας των χώρων περιμετρικά του χωριού και της πλατείας από εθελοντές κ.α.

Κάντε μια εικονική περιήγηση στις υπόγειες πόλεις στην Καππαδοκία ΕΔΩ

Γνωρίζω ότι πρόσφατα οι νέοι του χωριού εθελοντικά έκαναν κάποιες εργασίες στο σιδηροδρομικό σταθμό. Θα μας πείτε λεπτομέρειες;

Με την πρωτοβουλία μεγάλης ομάδας νέων του χωριού ζητήθηκε από τον ΟΣΕ η παραχώρηση μέρους του κτιρίου του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού με σκοπό την επιδιόρθωση και συντήρησή του. Τα παιδιά με πολύ μεράκι και όρεξη και την βοήθεια χωριανών, υλική και προσωπική, αξιοποίησαν το κτίριο καθώς και τον περιβάλλοντα χώρο, μετατρέποντάς τον από εγκαταλελειμμένο, σε στολίδι για το χωριό, που αξίζει κανείς να επισκεφθεί και να ξαποστάσει. Παράλληλα συνέβαλαν στη διατήρηση ενός ιστορικού κτιρίου για το χωριό μας.

Μιλήστε μας για την όμορφη Παναγίτσα τη Φιλαδελφιώτισσα;

Το εξωκλήσι «Παναγιά Φιλαδελφιώτισσα» είναι το στολίδι του χωριού μας και είναι χτισμένο στους πρόποδες ενός μικρού λόφου με πεύκα στην είσοδο του χωριού. Χτίστηκε εκεί όπου βρέθηκε το 1936 η Εικόνα της Παναγίας η οποία φανερώθηκε στο όνειρο της γιαγιάς Μπαραμάτη και της υπέδειξε το σημείο που ήταν θαμμένη. Επίσης της ζήτησε να φυτευτούν 1000 δέντρα στο λοφάκι και να γιορτάζεται 15 Αυγούστου.Στο ίδιο σημείο βρέθηκε και αγίασμα και η ιστορία είναι γραμμένη στο εκκλησάκι για να την διαβάζουν οι επισκέπτες της και οι προσκηνητές της.

Θέλω να μου πείτε ποιές εκδηλώσεις πραγματοποιεί ο Σύλλογος στο χωριό σας?

Κάθε χρόνο, στις 25, 26 και 27 Ιουλίου πραγματοποιούνται 3ήμερες εκδηλώσεις με αφορμή τον εορτασμό του Αγίου Παντελεήμονος.

Επίσης, εδώ και 4 χρόνια καθιερώθηκε και πραγματοποιείται με επιτυχία «Αντάμωμα» συλλόγων στην πλατεία του χωριού περί τα τέλη Ιουνίου (τρίτο ή τελευταίο Σάββατο), με σκοπό την καλύτερη γνωριμία των μελών τους, τη σύσφιξη των σχέσεων και τις προοπτικές συνεργασίας, αλλά και την ψυχαγωγία τόσο των χορευτών/τριών όσο και των κατοίκων και επισκεπτών του χωριού μας.

Θεωρείτε ότι ο κόσμος θα επιστρέψει εύκολα πίσω στις δραστηριότητες του συλλόγου μετά που θα επιστρέψουμε στους κανονικούς ρυθμούς ή θα υπάρχει ο φόβος για αρκετό καιρό και μετά;

Από τις αντιδράσεις που εισπράττουμε αυτήν την δύσκολη περίοδο που τράβηξε πολύ περισσότερο απ΄ότι πιστεύαμε, νιώθουμε ότι ο κόσμος περιμένει με ανυπομονησία να πάρει πάλι τη ζωή στα χέρια του και να ασχοληθεί με πράγματα που τον ευχαριστούσαν και στερήθηκε. Τελικά, αφού καταλάβαμε ότι τίποτε δεν είναι δεδομένο, ελπίζουμε αυτό να είναι ώθηση για νέα πράγματα ή για δραστηριότητες που πάντα θέλαμε να ξεκινήσουμε αλλά τις αναβάλλαμε ή δεν τολμούσαμε. Αν αναλογιστούμε τί είναι αυτό που χάσαμε στην πανδημία, είναι το «μαζί», και ο ρόλος των συλλόγων είναι να μας φέρει κοντά για να φτιάξουμε πράγματα «μαζί»!!

Σας ευχαριστώ πολύ που μας φιλοξενήσατε στο συλλογό σας και στο όμορφο χωριό σας και εύχομαι σύντομα να ανταμώσουμε όλοι μαζί σε ένα μεγάλο κύκλο να χορέψουμε παρέα!!

Εμείς ευχαριστούμε! Καλή αντάμωση!

Παρακάτω θα απολαύσουμε χορούς από τα τμήματα του συλλόγου.

Μπορείτε να γίνετε μέλη της παρέας μας και στο Facebook

Comments are closed.