Φρούτα & Λαχανικά: Τι σημαίνει το χρώμα τους;;
4 Αυγούστου 2021
Θάσος: Το ”Σμαραγδένιο νησί”
5 Αυγούστου 2021

Μέριλιν Μονρόε: Μια αληθινή σταρ!!

Μέριλιν Μονρόε η  ξανθιά γατούλα του Χόλιγουντ, που ξεσήκωνε τα πλήθη με τη σέξι αθωότητά της.

Έως και σήμερα, 59 χρόνια μετά το θάνατό της, καμιά δεν μπορεί να ξεπεράσει τη φήμη, την ομορφιά και την θηλυκότητα που πρέσβευε η Μέριλιν Μονρόε

Το χαρακτηριστικό ξανθό χτένισμα, το κόκκινο κραγιόν, η ελιά στο μάγουλο, τα στενά φορέματα που αναδείκνυαν το καλλίγραμμο σώμα της,

όλα αυτά τα στοιχεία ταυτίστηκαν με το είδωλο που ονομάζεται Μέριλιν Μονρόε,

η οποία έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα, 5 Αυγούστου, σε ηλικία μόλις 36 ετών. 

Η Μέριλιν Μονρόε (Marilyn Monroe) γεννήθηκε την 1η Ιουνίου του 1926 στο Λος Άντζελες. Το όνομά της ήταν Νόρμα Τζιν Μόρτενσον.

H μητέρα της  Gladys Pearl Baker καταγόταν από φτωχή οικογένεια που στις αρχές του 20ου αιώνα είχε μετακομίσει στην Καλιφόρνια. Δεν είχε γνωρίσει ποτέ τον πατέρα της.

Πρώιμη καριέρα

Ξεκίνησε να δουλεύει στην εφηβεία της σε ένα εργοστάσιο Πυρομαχικών και ένας φωτογράφος ο David Conover εντυπωσιασμένος από την εμφάνισή της της πρότεινε να γίνει μοντέλο.

Την ανέλαβε ένα πολύ γνωστό πρακτορείο το «Blue Book Modeling Agency» και έγινε αμέσως από τα πιο δημοφιλή μοντέλα του.

Η επιτυχία της ξεκίνησε όταν την επέλεξε  το «20th Century Fox» μία από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών των Ηνωμένων Πολιτειών.

O «executive» της Ben Lyon προσέφερε τότε ένα εξάμηνο συμβόλαιο και την ονόμασε «Marilyn Monroe».

Tότε ξεκίνησε να πρωταγωνιστεί σε πολλές ταινίες σε συνεργασία με τους πιο επιτυχημένους ηθοποιούς της εποχής. Μία από αυτές ήταν φυσικά η Bette Davis, όπου έπαιξε μαζί της στην ταινία «All about Eve».

Παντρεύτηκε τον πασίγνωστο παίκτη baseball Joe DiMaggio αλλά ο γάμος αυτός έληξε άδοξα και γρήγορα.

Φυσικά η επαφή της με τόσο μεγάλα ονόματα, η ομορφιά και το ταλέντο της οδήγησαν στο να γίνει μία διάσημη ηθοποιός σε παγκόσμια κλίμακα.

Το 1950 συμμετείχε σε δεύτερους ρόλους στις επιτυχημένες ταινίες «Η Ζούγκλα της Ασφάλτου» του Τζον Χιούστον και «Όλα για την Εύα», δίπλα στην Μπέτι Ντέιβις.

Όλοι άρχισαν να προσέχουν την όμορφη και αισθησιακή ξανθιά κοπέλα,

ενώ η γυμνή φωτογράφιση που έκανε το 1953 για το περιοδικό «Playboy»ήταν αυτή που έδωσε ώθηση στην καριέρα της.

Την ίδια χρονιά, πρωταγωνίστησε στο «Οι άντρες προτιμούν τις ξανθιές» δίπλα στην Τζέιν Ράσελ, όπου απέκτησε το σήμα-κατατεθέν της, το πλατινέ ξανθό μαλλί που την συνόδευσε στην υπόλοιπη ζωή της.

Η ταινία έγινε γνωστή για την σκηνή όπου η Μέριλιν τραγουδάει το «Diamonds are a girl’s best friend», φορώντας μια ροζ τουαλέτα και πολλά… διαμάντια.

Το 1954 γνώρισε τον δεύτερο της σύζυγο και αστέρα του μπέιζμπολ, Τζο ΝτιΜάτζιο, με τον οποίο χώρισε 9 μήνες μετά.

Φήμες λένε πως ο, ο Τζο ΝτιΜάτζιο έστελνε τριαντάφυλλα στον τάφο της τρεις φορές την εβδομάδα, για 20 χρόνια μετά το θάνατό της.

Το 1955 πρωταγωνίστησε στην κωμωδία «Επτά χρόνια φαγούρα», που άφησε ιστορία στον κινηματογράφο,

με την σκηνή όπου η Μέριλιν στέκεται πάνω από μία σχάρα, με τον αέρα να ανασηκώνει το λευκό φόρεμά της. Το 2011, το άσπρο φόρεμα πουλήθηκε σε δημοπρασία, για 2,8 εκατομμύρια λίρες.
Το 1955 παντρεύτηκε τον θεατρικό συγγραφέα Άρθουρ Μίλερ και ο γάμος τους κράτησε τέσσερα χρόνια. Ήταν ο μεγάλος της έρωτας, με τον οποίο προσπαθούσε να κάνει παιδιά, όμως ποτέ δεν τα κατάφερε.

Το 1957 ταξίδεψε στη Μ. Βρετανία για τα γυρίσματα τις ταινίας «Ο Πρίγκιπας και η Χορεύτρια», δίπλα στον Λόρενς Ολίβιε, που αποτέλεσε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία.

Οι συνεργάτες της δυσκολεύονταν με τη συμπεριφορά της, αφού η Μέριλιν αργούσε μονίμως στα γυρίσματα ή δεν εμφανιζόταν καθόλου, επικαλούμενη πραγματικές ή φανταστικές ασθένειες

 Έπειτα από έναν χρόνο απουσίας, η Μέριλιν επέστρεψε στη μεγάλη οθόνη, το 1959, με την απολαυστική κωμωδία «Μερικοί το προτιμούν καυτό», με τον Τόνι Κέρτις και τον Τζακ Λέμον.

Η τελευταία ταινία και το διαζύγιο

Τελευταία της ταινία ήταν «Οι Αταίριαστοι», το 1960.

Ήταν η τελευταία ταινία και του συμπρωταγωνιστή της, Κλαρκ Γκέιμπλ, που πέθανε λίγους μήνες αργότερα μετά, από καρδιακή προσβολή.

Σεναριογράφος της ταινίας ήταν ο σύζυγός της, Άρθουρ Μίλερ. Η ταινία προβλήθηκε το 1961, όταν η Μέριλιν υπέβαλε αίτηση διαζυγίου από τον Μίλερ, λόγω ασυμφωνίας χαρακτήρων.

Μετά το τελευταίο της διαζύγιο, όλα κατέρρευσαν στη ζωή της Μέριλιν.

Το 1962 η Fox την απέλυσε από τη ταινία «Κάτι πρέπει να δώσεις», λόγω της συνεχιζόμενης αργοπορίας και των ιδιοτροπιών της κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.
Εκείνη τη περίοδο η σταρ έπαιρνε πολλά υπνωτικά χάπια για να μπορεί να κοιμηθεί, ενώ είχε νοσηλευτεί και σε ψυχιατρική κλινική.

Η αποζημίωσή της ήταν 200.000 δολάρια. Η καριέρα της είχε πλέον καταρρεύσει και η σταρ απομονώθηκε στο σπίτι της στο Λος Άντζελες.

Ο θάνατος

Στις 5 Αυγούστου του 1962 η οικονόμος της τη βρήκε να κείτεται γυμνή στο κρεβάτι της με ένα άδειο μπουκάλι από υπνωτικά χάπια στο πλευρό της, κρατώντας το ακουστικό του τηλεφώνου στο χέρι της.
Η Μέριλιν ήταν μόλις 36 ετών. Ο θάνατος της θεωρήθηκε αυτοκτονία, όμως πολλοί πίστευαν πως επρόκειτο για δολοφονία από τη CIA, λόγω της ερωτικής της σχέσης με τους αδερφούς Κένεντι

Ο δεύτερος σύζυγός της, Τζο Ντι Μάτζιο, κατηγόρησε ευθέως το Χόλιγουντ και τους Κένεντι, ενώ ο τρίτος, ο Άρθουρ Μίλερ, απέκλεισε το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας.

«Σε κάθε 100 κυβικά εκατοστά του αίματος της νεκρής υπήρχαν 4,5 χιλιοστόγραμμα υπνωτικού φαρμάκου. Αρκούν 2,5 για να προκαλέσουν τον θάνατο», απεφάνθησαν μετά την ιατροδικαστική εξέταση.

Όμως η αληθινή Μέριλιν…

Αν και η αθωότητα που την χαρακτήριζε πάντα, εμπόδιζε τους ανθρώπους, και ιδιαίτερα τους άνδρες από το να την παίρνουν σοβαρά, η Μέριλιν ήταν μια πολύ έξυπνη γυναίκα.

Είχε υψηλό δείκτη IQ, ενώ λάτρευε να περνάει τον ελεύθερό της χρόνο, διαβάζοντας κλασικά βιβλία, όπως «Οι Αδερφοί Καραμαζόφ», «Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια», «Ο Έμπορος της Βενετίας», κ.α.

Της άρεσαν οι διανοούμενοι άνδρες και αυτός ήταν ο λόγος που ερωτεύθηκε τρελά τον Άρθουρ Μίλερ. Είδωλό της ήταν ο Αβραάμ Λίνκολν. 

Της άρεσε να μαγειρεύει και να αθλείται. Οι συγγραφείς τη λάτρευαν. Ο Ζαν Πολ Σαρτρ την ήθελε στην ταινία «Freud», ενώ ήταν η πρώτη επιλογή του Τρούμαν Καπότε για το «Breakfast at Tiffany’s».

Ελάτε να θυμηθούμε το «Diamonds are a girl’s best friend»

Ελάτε στην παρέα μας στο Facebook

Comments are closed.