Μέριλιν Μονρόε: Μια αληθινή σταρ!!
5 Αυγούστου 2021
Παγκόσμια ημέρα Μπύρας: η ιστορία της …
6 Αυγούστου 2021

Θάσος: Το ”Σμαραγδένιο νησί”

Το «Σμαραγδένιο νησί» έτσι είναι σήμερα γνωστή η Θάσος, λόγω της πλούσιας βλάστησης και των καταπράσινων δασών της, που έχουν καταστήσει τον τόπο ένα πανέμορφο τουριστικό προορισμό.

Από την αρχαιότητα ακόμη, το νησί ήταν γνωστό για την δύναμη και την επιρροή του σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο.

Πλούσιο σε μεταλλεύματα και φυσικούς πόρους και στρατηγικά τοποθετημένο στον κεντρικό εμπορικό δρόμο που συνδέει την Ανατολία και την κεντρική Ελλάδα,

το νησί υπήρξε πάντοτε στόχος εισβολέων και κατακτητών, που επεδίωκαν να το κατακτήσουν όποτε παρουσιαζόταν η ευκαιρία.

 Μυθολογία.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Δίας ,μεταμορφωμένος σε ταύρο, άρπαξε την Ευρώπη, την κόρη του βασιλιά των Φοινίκων Αγήνορα.

Τότε ο αδελφός της Θάσος, αφού περιπλανήθηκε χωρίς αποτέλεσμα για την βρει, ήρθε στο νησί, γοητεύτηκε από την ομορφιά και τον πλούτο του (κυρίως μέταλλα)

και την εποίκισε μαζί με τους υπόλοιπους Φοίνικες που τον συνόδευαν.

Έτσι πήρε το όνομά του το νησί, που το διατήρησε από τη μακρινή αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Άλλη μια μυθολογική αναφορά που αφορά το νησί σχετίζεται με τα ομηρικά κείμενα.

Κάποιοι μελετητές πιστεύουν οτι η Θάσος είναι το νησί της Καλυψούς, η Ωγυγία, που αναφέρεται στην E’ ραψωδία της Οδύσσειας. Από την άλλη, υπάρχουν μελετητές που συνδέουν την Θάσο με το νησί των Σειρήνων.

​Κλασικοί Χρόνοι – Ελληνιστικοί Χρόνοι

Η Αθήνα, η πόλη που ξεχώρισε κατά την μάχη εναντίον των Περσών, ανάγεται σε υπερδύναμη δημιουργώντας την Α’ Αθηναϊκή συμμαχία (477 π. Χ), στην οποία συμμετέχουν και οι Θάσιοι.

Γρήγορα, όμως, θα διαταραχθούν οι σχέσεις των δύο πόλεων, καθώς τα συμφέροντα των Αθηναίων στην περιοχή του Παγγαίου και η εκμετάλλευση των ορυχείων, απειλούσαν την κυριαρχία της Θάσου στην περιοχή.

Έτσι, οι κάτοικοι της Θάσου αποστατούν, (465 π. Χ) και στρέφονται για βοήθεια στη Σπάρτη.

Οι Σπαρτιάτες, ενώ αρχικά δέχθηκαν να βοηθήσουν, δεν συμμετείχαν στην αποστασία του νησιού, εξαιτίας του σεισμού που σημειώθηκε στην περιοχή τους

Οι Αθηναίοι οργάνωσαν εκστρατεία με αρχηγό τον Κίμωνα.

Μετά από διετή αποκλεισμό, καταστρέφουν την ναυτική της δύναμη, και την υποχρεώνουν σε συνθηκολόγηση με εξοντωτικούς όρους (μεταξύ άλλων παραίτηση από την εκμετάλλευση των μεταλλείων του Παγγαίου).

Οι σχέσεις των δύο πόλεων αποκαταστάθηκαν το 446 π. Χ.

Τα χρόνια της Τουρκοκρατίας

Το νησί πέρασε στα χέρια του Σουλτάνου, το 1479, και ερημώθηκε, αφού ο περισσότερος πληθυσμός του μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Η τουρκική κατάκτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας το νησί είναι γνωστό με το όνομα Taşöz, διατηρήθηκε ως τα 1813.

Ταυτόχρονα οι κάτοικοί της υποφέρουν από τις επιδρομές των πειρατών που τους αναγκάζουν να μεταφερθούν στα ορεινά χωριά, αφήνοντας τους παράλιους οικισμούς.

Το 1813 παραχωρείται από τον Σουλτάνο στον Μεχμέτ Αλή, βεζίρη της Αιγύπτου, ο οποίος είχε γεννηθεί στην Καβάλα και μεγάλωσε στο νησί.

Τότε η Θάσος ανέκτησε μια σειρά προνομίων με αυξημένες κοινοτικές ελευθερίες, και έτσι στην επανάσταση του 1821, δεν αντέδρασε ιδιαίτερα δυναμικά.

Παραλίες:

Γκιόλα ή «Δάκρυ της Αφροδίτης»

είναι μια διάσημη φυσική πισίνα στην περιοχή Αστρίς, 40 km από το Λιμένα.

O μύθος λέει ότι την έφτιαξε ο Δίας για να κολυμπά η θεά Αφροδίτη. Πράσινα νερά και ψηλά λευκά βράχια που πολλοί επιχειρούν βουτιές από ύψος 8 μ.

Η πρόσβαση γίνεται από δύσκολο χωματόδρομο, με πέτρες που γλιστράνε, γι΄αυτό χρειάζονται κατάλληλα παπούτσια και όχι σαγιονάρες (περπάτημα 15’-20’).

Χρυσή Αμμουδιά

Βρίσκεται στα Α., 4 km από τον οικισμό Παναγία και 12 km από το Λιμένα.

Η Χρυσή Αμμουδιά ή Σκάλα Παναγίας θεωρείται η μεγαλύτερη παραλία του νησιού και μια από τις ομορφότερες. Είναι αρκετά δημοφιλής καθώς έχει εύκολη πρόσβαση (με το τοπικό λεωφορείο ή με καραβάκι από το Λιμένα).

Χρυσή ψιλή άμμος, ρηχά πεντακάθαρα νερά, οργανωμένη, δυνατότητα θαλάσσιων σπορ, πολλά καταλύματα, εστιατόρια, café κλπ.

Κοίνυρα

Τα Κοίνυρα, στα Α. του νησιού, πήραν το όνομά τους από τη νησίδα Κοίνυρα, (ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000), που βρίσκεται ακριβώς απέναντι. Η ευρύτερη περιοχή των Κοινύρων, μαζί με τη νησίδα, έχουν χαρακτηριστεί ως Τοπία Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους.

Η παραλία είναι ήσυχη, με γαλαζοπράσινα νερά, βότσαλο και άμμο, ιδανική για όσους δεν προτιμούν τις οργανωμένες παραλίες.

Αλυκή

Η χερσόνησος της Αλυκής στα ΝΑ. απέχει 20 km από τη Χρυσή Ακτή, και έχει εύκολη πρόσβαση. Η περιοχή της Αλυκής είναι πευκόφυτη, διαθέτει δυο παραλίες και πολλές ταβέρνες.

Η1η παραλία της Αλυκής είναι αμμώδης, μερικώς οργανωμένη, με ξαπλώστρες και ομπρέλες

Η 2η παραλία είναι ήσυχη και βρίσκεται από την άλλη μεριά του κόλπου,  δίπλα στα ερείπια του Ιερού των Διόσκουρων (7ος  αι. π.Χ.).Στο ύψωμα της χερσονήσου σώζονται τα ερείπια 2 παλαιοχριστιανικών βασιλικών (5ος) και το αρχαίο λατομείο μαρμάρου.

Λιμενάρια

Στο κέντρο του οικισμού βρίσκεται το Λαογραφικό Μουσείο Λιμεναρίων, με παλιά χρηστικά αντικείμενα, φωτογραφίες, Θασίτικες παραδοσιακές στολές παραδοσιακά έπιπλα κλπ

Ανεβείτε μέχρι το «Παλατάκι» Λιμεναρίων, για να απολαύσετε τη θέα από ψηλά.

Το επιβλητικό κτίριο στο λόφο (κτίστηκε αρχές 20ου αι.), υπήρξε η κατοικία του Γερμανού επιχειρηματία Fr. Speidel, ιδρυτή της ομώνυμης μεταλλευτικής εταιρείας που υπήρχε εδώ.

Σε μια πλευρά των Λιμεναρίων, πάνω στο ύψωμα (πρόσβαση από χωματόδρομο) υπάρχει μια κατασκευή γνωστή ως «Κορώνα των Λιμεναρίων» (Crown Of Limenaria), 

οι οποία αποτελείται από 12 λεύκες πλάκες, με χαραγμένα τα σύμβολα του ζωδιακού κύκλου πάνω σε κάθε μία.

Τοποθετήθηκαν το 2005, από τον αρχιτέκτονα και εικαστικό καλλιτέχνη Johannes Mathiessen με τη βοήθεια του Θασίτη γλύπτη από τα Λιμενάρια, Κώστα Λόβουλου. Η θέα από το σημείο θα σας αποζημιώσει.

ΘΑΣΟΣ – ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Η αρχαία πόλη της Θάσου διέθετε δύο λιμάνια, ένα για πολεμικά και ένα για εμπορικά πλοία.

Μπροστά στο πολεμικό λιμάνι βρίσκεται η Αρχαία Αγορά της πόλης και τα ερείπια του Δικαστηρίου, της Θόλου και μιας παλαιοχριστιανικής βασιλικής.

Ανατολικά της αγοράς, προς την Αρχαία Ακρόπολη, διακρίνονται τα ερείπια του Ιερού του Διονύσου (5ος π.Χ.) και λίγο πιο κάτω το Ιερό του Ποσειδώνα (4ος αι. π.Χ.)

  • Στο Αρχαίο Θέατρο, στο Λιμένα (5ος π.Χ.) θα έχετε μοναδική θέα (πρόσβαση από ανηφορικό μονοπάτι).
  • Το καλοκαίρι γίνονται διάφορες εκδηλώσεις όπως μουσικές παραστάσεις κλπ.Αν συνεχίσετε την πεζοπορία, μετά το Αρχαίο Θέατρο, το μονοπάτι θα σας οδηγήσει προς τα ερείπια της Αρχαίας Ακρόπολης και τον Ναό της θεάς Αθηνάς (6ος -5ος αι. π.Χ.)

Πριν φύγετε από το νησί μην ξεχάσετε να αγοράσετε μαύρες ελιές Θάσου ΠΟΠ (Θρούμπες), ελαιόλαδο Θάσου ΠΓΕμέλι με την επωνυμία «ΘΑΣΟΣ», κρασί ΠΓΕ, τσίπουρο, ψάρια και θαλασσινά, ντόπιο κρέας και τυριά, από αιγοπρόβατα ελεύθερης βοσκής, τυριά γλυκά του κουταλιού όπως καρυδάκι και σύκο Θάσου.

Όλο το νησί είναι πανέμορφο και εμείς σήμερα θα επισκεφτούμε την Γκιόλα ”το δάκρυ της Αφροδίτης”

Comments are closed.