Οι πίτες και η ιστορία τους!!
9 Οκτωβρίου 2022
Η πλημμύρα μπύρας στο Λονδίνο το 1814!!
12 Οκτωβρίου 2022

Γιακούτσκ: η πιο κρύα πόλη του πλανήτη!!

Το Γιακούτσκ ιδρύθηκε το 1632 ως φρούριο από Κοζάκους. Παρέμενε όμως άσημο έως τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα, όταν ανακαλύφθηκαν στον ποταμό Λένα αποθέματα πολύτιμων μετάλλων και άρχισαν να συρρέουν χρυσοθήρες απ′ όλη τη χώρα. Ο ορυκτός πλούτος αποτέλεσε τη βάση για την εκβιομηχάνιση της περιοχής, ιδιαίτερα κατά τη σοβιετική περίοδο.

Στη πόλη επίσης υπάρχουν κοιτάσματα χρυσού, πετρελαίου και φυσικού αερίου. Χάρη σε αυτά η πόλη είναι σχετικά πλούσια αλλά και αναγκαία κατοικημένη, καθώς είναι απαραίτητη γενικότερα για την εξαγωγική ισχύ της Ρωσίας. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή εκεί ζουν κάτι λιγότερο από 270.000 κάτοικοι.

Οι κλιματολογικές συνθήκες στο Γιακούτσκ είναι ιδιαίτερα αντίξοες. Τον Ιανουάριο που είναι ο πιο κρύος μήνας για την πόλη, η μέση θερμοκρασία είναι στους -38,6 °C με τη μέση ανώτερη να φτάνει τους -35,7 °C και τη μέση κατώτερη τους -41,7 °C.

Το καλοκαίρι η θερμοκρασία στην πόλη ξεπερνά κατά μέσο όρο (στην υψηλότερη τιμή της) τους 25 βαθμούς .

Το έδαφος της περιοχής κατατάσσεται στο μόνιμα παγωμένο έδαφος (permafrost), βρίσκεται δηλαδή σε θερμοκρασία μικρότερη των 0°C και στο ομοίως μόνιμα παγωμένο υπέδαφος έχουν διατηρηθεί πολλά μαμούθ που ζούσαν κάποτε στη Σιβηρία, τα οποία φυλάσσονται σε ένα πολύ ενδιαφέρον μουσείο!

Μέσα σε αυτό το εξωπραγματικά παγωμένο περιβάλλον οι κάτοικοι εξακολουθούν απλά τους κανονικούς ρυθμούς της ζωής τους. Στην πόλη υπάρχει μια  υπαίθρια αγορά, όπου οι καταναλωτές αγοράζουν φρούτα, τυριά, κρέας και ψάρια που διατηρούνται ολόφρεσκα! 

Φυσικά, τις μέρες με πολύ χαμηλή θερμοκρασία δεν διανοούνται να αγγίξουν οτιδήποτε μεταλλικό, γιατί θα κολλήσει στο δέρμα τους και θα πάθουν εγκαύματα! Ούτε σβήνουν τις μηχανές των αυτοκινήτων τους, γιατί θα παγώσουν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα!

Η ζωή συνεχίζεται φυσιολογικά, ακολουθώντας τους καθημερινούς της ρυθμούς. Τα σχολεία, τα καταστήματα, τα εργοστάσια, οι δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούν απρόσκοπτα και όλες οι συγκοινωνίες και τα μέσα μαζικής μεταφοράς κυκλοφορούν κανονικά.
Η θερμοκρασία πρέπει να πέσει κάτω από τους μείον 50 βαθμούς Κελσίου, για να κλείσουν τα νηπιαγωγεία. Οι μαθητές των δημοτικών σχολείων όμως πρέπει να περιμένουν το θερμόμετρο να κατέβει άλλους πέντε βαθμούς, να δείξει δηλαδή κάτω από τους μείον 55, για να πάρουν… ρεπό. Οσο για τα γυμνασιόπαιδα, έχουν εξαιρεθεί των «θερμοκρασιακών ευεργετημάτων».

Βρέξει-χιονίσει…

Πράγμα που σημαίνει ότι στην «πρωτεύουσα του ψύχους» τα μαθήματα γίνονται… βρέξει-χιονίσει και ανεξάρτητα από τις υπάρχουσες καιρικές συνθήκες. Βέβαια, όταν το θερμόμετρο κατρακυλήσει στα τάρταρα των μείον 60 (και βάλε…), τότε σχεδόν άπαντες παίρνουν άδεια από τη σημαία, κάθονται σπίτια τους και το τσούζουν με βότκα.

Ο Λένας ποταμός

Ο Λένας είναι τόσο πλατύς και ορμητικός, που σε όλο το μήκος του (4.440 χλμ.) δεν τον διασχίζει ούτε μία γέφυρα! 

Για να λυθεί το πρόβλημα, το καλοκαίρι υπάρχει πορθμείο, ενώ το χειμώνα – που η επιφάνειά του παγώνει – ο ποταμός μετατρέπεται σε αυτοκινητόδρομο και τα αυτοκίνητα κινούνται κανονικά επάνω του! Στις ενδιάμεσες εποχές όμως – που το στρώμα του πάγου είναι λεπτό – η επικοινωνία ανάμεσα στις δύο όχθες διακόπτεται εντελώς!

Παρά τα φυσικά του μειονεκτήματα, η περιοχή του Γιακούτσκ διαθέτει πλουσιότατα κοιτάσματα διαμαντιών (το 25% της παγκόσμιας παραγωγής εξορύσσεται στη Γιακουτία), αλλά και πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, η πόλη έχει εξελιχθεί και σε σημαντικό κέντρο επιστημών: στο τοπικό Πανεπιστήμιο λειτουργεί Ινστιτούτο Κοσμοφυσικής Έρευνας (με έναν από τους μεγαλύτερους ανιχνευτές συγκέντρωσης κοσμικής ακτινοβολίας) και Ερευνητικό Ινστιτούτο Παγωμένου Εδάφους που ασχολείται με την επίλυση ζητημάτων που ανακύπτουν κατά την οικοδόμηση κτιρίων σε παγωμένο έδαφος .

Δείτε παρακάτω το σύνδεσμο και θα πείτε ότι τελικά…(δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα..)

πηγή: https://www.geografikoi.gr/, http://tgotn.blogspot.com/

Ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook ή Την ομάδα μας στο Facebook

Comments are closed.