Η ιστορία της τηγανητής πατάτας
3 Αυγούστου 2021
Μέριλιν Μονρόε: Μια αληθινή σταρ!!
5 Αυγούστου 2021

Φρούτα & Λαχανικά: Τι σημαίνει το χρώμα τους;;

Άσπρα, κόκκινα, κίτρινα, πράσινα φρούτα και λαχανικά, όλα τους θρεπτικά.

Η πολύχρωµη παλέτα των φρούτων και λαχανικών είναι υψηλής θρεπτικής αξίας κάποια όμως χάρη στο χρώμα τους κρύβουν απίστευτες ευεργετικές ουσίες για την υγεία και την ευεξία μας.

Γιατί όµως να προτιµήσουµε µια δροσερή πορτοκαλί ή κόκκινη πιπεριά από μια πράσινη;
Και τι διαφορά έχει το µωβ από το άσπρο λάχανο;

 Πολλές από τις φυτοχημικές ενώσεις (π.χ. καροτενοειδή, γλυκοσινολικές ενώσεις) που δίνουν στα λαχανικά το χαρακτηριστικό τους χρώμα

έχουν συσχετιστεί βάσει ερευνών με σημαντικά οφέλη για την υγεία, π.χ. όσον αφορά την καρδιοπροστατευτική ή την αντικαρκινική τους δράση.

Τα καροτενοειδή, προσδίδουν το πορτοκαλί χρώμα (καρότα, μάνγκο, κολοκύθα),
οι πολυφαινόλες, χαρίζουν το κόκκινο χρώμα (σε αυτές συγκαταλέγεται και το λυκοπένιο, που… κοκκινίζει τις ντομάτες),
οι ανθοκυανίνες, στις οποίες οφείλεται το βαθύ μοβ των σταφυλιών και των μούρων,
οι γλυκοσινολικές ενώσεις, που δίνουν το πράσινο χρώμα στο μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών.

Πράσινες VS Κόκκινων πιπεριών

Οι πράσινες πιπεριές συνήθως είναι απλώς κόκκινες ή κίτρινες πιπεριές που δεν έχουν ακόμη ωριμάσει.

Εχουν όμως διαφορά όχι μόνο στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, αλλά και στη γεύση.

Η πράσινη είναι πιο πικρή, ενώ η κόκκινη, αλλά και η κίτρινη, είναι πιο φρουτώδεις και γλυκές.

Η κίτρινη και η κόκκινη πιπεριά αποτελούν εξαιρετικές πηγές βιταμινών Α, Β6 και C,

καθώς και σημαντικών αντιοξειδωτικών παραγόντων, όπως το λυκοπένιο, η λουτεΐνη (σημαντική και για την υγεία των ματιών) και η ζεαξανθίνη.

Η πράσινη περιέχει σημαντικές ποσότητες φυλλικού οξέος και βιταμίνης Κ.

Λευκό ή μωβ λάχανο;


Στη μεταξύ τους σύγκριση, το μοβ λάχανο έχει περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες (π.χ. ανθοκυανίνες, στις οποίες οφείλει και το χρώμα του),
ενώ και η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C είναι 6-8 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του άσπρου.

Και τα δύο όμως αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C

και καλές πηγές μαγγανίου,

φυλλικού οξέος,

βιταμινών του συμπλέγματος Β

και καλίου,

καθώς επίσης και αντιοξειδωτικών ουσιών όπως οι ινδόλες και οι σουλφοραφάνες.

Σε τι διαφέρουν τα κόκκινα και πορτοκαλί λαχανικά από τα άλλα;


Τα κόκκινα και πορτοκαλί λαχανικά οφείλουν το χρώμα τους σε δύο βασικές κατηγορίες συστατικών:

στα καροτενοειδή

και στις πολυφαινόλες.

Και οι δύο κατηγορίες συστατικών αποτελούν σημαντικά αντιοξειδωτικά.

Τα κόκκινα έχουν ως βασικό σημείο εστίασης της προστατευτικής τους δράσης το καρδιαγγειακό μας σύστημα,
ενώ τα πορτοκαλοκίτρινα συμβάλλουν πέραν των άλλων στην καλή υγεία των ματιών μας λόγω της λουτεΐνης που περιέχουν.


Τελικά τι χρώμα να διαλέξουμε;;

Στη διατροφή μας συνιστάται να υπάρχει πολυχρωμία λαχανικών και φρούτων.

Γενικότερα, όμως, καλό είναι να τρώμε καθημερινά τουλάχιστον μία μεγάλη σαλάτα από λαχανικά εποχής, ανεξαρτήτως χρώματος.

Ωστόσο αν θέλουμε να προστατέψουμε την καρδιά μας , τότε θα προτιμήσουμε τα κόκκινα,
ενώ αν ο στόχος μας είναι η θωράκιση των ματιών μας, τότε τα πορτοκαλοκίτρινα λαχανικά και φρούτα είναι η ιδανική επιλογή.
Τα μοβ θεωρούνται ενισχυτικά για το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ενώ τα πράσινα χαρακτηρίζονται κατάλληλα για την αποτοξίνωση του οργανισμού μας.

Ελάτε στην παρέα της ”Γωνιά Χαλάρωσης” στο Facebook

Comments are closed.