ΚΑΦΑΝΤΑΡΔΕΣ- Παραδοσιακό συγκρότημα από τη Θράκη!!
18 Απριλίου 2021Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
19 Απριλίου 2021Σαμάρεια – Συμάρ
Σαμαρείτες ονομάζονταν οι κάτοικοι της Σαμαρείας μέχρι του έτους 721 π.Χ. Στην Καινή Διαθήκη η λέξη Σαμαρείτης και Σαμαρείτες σημαίνει τον βδελυκτό, τον μισητό. Υπήρχε μία διαμάχη μεταξύ Ιουδαίων και Σαμαρειτών. Δεν ήταν συγγενείς λαοί. Η Σαμάρεια ήταν εξ’ ολοκλήρου ξένη περιοχή με τον εθνικό βίο του Ισραήλ. Οι Σαμαρείτες πήραν το όνομά τους από το όρος Σομόρ. Τον αληθινό Θεό τον θεωρούσαν τοπικό θεό, ενώ παράλληλα πίστευαν και σε άλλους ειδωλολατρικούς θεούς. Έφτασαν στο σημείο να χτίσουν έναν ναό στο όρος Γαριζίν και εκεί έκαναν τις θυσίες τους, όπως όριζαν οι διατάξεις του Μωσαϊκού Νόμου, απέρριψαν όμως όλα τα άλλα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης.
Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να υποστηρίζουν ότι το πρώτο θυσιαστήριο, το κατά διαταγή του Μωυσή έγινε όχι στο όρος Γαιβάλ (Δευτ. κζ’ 4, Ιης. Ναυή, η’, θ’ 30-35), αλλά στο όρος Γαριζίν. Έπειτα και από αυτό το γεγονός, το μίσος μεταξύ τους, μεγάλωσε ακόμα περισσότερο και η λέξη Σαμαρείτης σήμαινε επιπλέον περιφρόνηση (Β’ Μακκαβ. στ’ 2, Λουκ. θ’ 52-53, Ιωανν. δ’ 9). Οι Ισραηλίτες απέφευγαν με αποστροφή τους Σαμαρείτες και οι ραββινικές εντολές ήταν να μην έχουν οι Ιουδαίοι ουδεμία σχέση με τους κατοίκους της Σαμάρειας.
Η Σαμάρεια ήταν από τις αρχαιότερες πόλεις της Γης της Επαγγελίας, χτισμένη στους πρόποδες και στα ανατολικά του όρους Γαριζίν, εκεί που ανέγνωσαν οι Ισραηλίτες «τις ευλογίες» (Δευτ. ια΄ 27). Κοντά λοιπόν σε αυτή την πόλη, επανερχόμενος ο Ιακώβ από την Μεσοποταμία περί το 1887 π.Χ. αγόρασε ένα μικρό κτήμα και εκεί άνοιξε ένα πηγάδι, το οποίο υπήρχε την εποχή του Χριστού και ονομάζεται «Πηγή του Ιακώβ». Μετά τον θάνατό του, το άφησε κληρονομιά στον γιό του τον Ιωσήφ.
Στην περιοχή αυτή σταμάτησε ο Χριστόςπηγαίνοντας από την Ιερουσαλήμ στη Γαλιλαία να ξεκουρασθεί και πιο ειδικά στην πόλη Συχάρ κοντά στο φρέαρ (πηγάδι) του Ιακώβ.Εκεί συνάντησε μία γυναίκα Σαμαρείτιδα.Επειδή οι Ιουδαίοι δεν μιλούσαν με Σαμαρείτες συνήθως, η γυναίκα ξαφνιάστηκε. Κατά τη συνομιλία τους ο Ιησούς της φανέρωσε πτυχές του εαυτού της . Η γυναίκα από τη Σαμάρεια ήταν η Αγία Φωτεινή!!
Η Θάλασσα της Γαλιλαίας.
Γνωστή και ως Λίμνη Γεννησαρέτ, λίμνη Τιβεριάδα ή Θάλασσα της Κινέρετ βρίσκεται μεταξύ Ισραήλ και Συρίας. Η Θάλασσα της Γαλιλαίας τροφοδοτείται με νερό στο βόρειο τμήμα της κυρίως από τον Ιορδάνη ποταμό. Αυτή είναι η βιβλική λίμνη της Γεννησαρέτ ή λίμνη Τιβεριάδας.
Μια ημέρα ο Ιησούς δίδασκε τα πλήθη από ένα πλοίο στην όχθη της Θάλασσας της Γαλιλαίας. Το πλοίο άνηκε σε έναν άνδρα που
ονομαζόταν Πέτρος. Ο Πέτρος και οι φίλοι του ψάρευαν όλη τη νύχτα χωρίς να πιάσουν κανένα ψάρι. Αφού ο Ιησούςτελείωσε τις διδασκαλίες Του, είπε στον Πέτρο να πάει το πλοίο σε βαθύ νερό. Μετά είπε στον Πέτρο και τους φίλους του να βάλουν τα δίχτυα τους στο νερό.
Έπιασαν τόσα ψάρια, που τα δίχτυα τους άρχισαν να σχίζονται.Ο Πέτρος και οι φίλοι του έμειναν κατάπληκτοι.Ήξεραν ότι ο Ιησούς Χριστός το είχε προκαλέσει.Ο Πέτρος φώναξε τους φίλους τους από το άλλοπλοίο να έλθουν να βοηθήσουν. Τα ψάρια γέμισαν
τόσο πολύ και τα δύο πλοία, που άρχισαν να βυθίζονται.
Δύο φίλοι του Πέτρου, ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης,ήταν αδέλφια. Ο Ιησούς είπε στον Πέτρο, τονΙάκωβο και τον Ιωάννη να τον ακολουθήσουν καιότι θα γίνονταν «ψαράδες ανθρώπων». Οι άνδρες άφησαν όσα είχαν και πήγαν με τον Ιησού.
Ο Σωτήρας ζήτησε και από άλλους άνδρεςνα Τον ακολουθήσουν.
Ο Ιησούς επέλεξε δώδεκα Αποστόλους να ηγούνται της Εκκλησίας. Προσευχήθηκε ολόκληρη την νύχτα ώστε να επιλέξει τους σωστούς ανθρώπους. Το επόμενο πρωί επέλεξε και χειροτόνησε δώδεκα άνδρες, δίνοντάς τους την ιεροσύνη και την εξουσία να είναι Απόστολοι.
Η ΕΠΙ ΤΟΥ ΟΡΟΥΣ ΟΜΙΛΙΑ
αποτελεί το αριστουργηματικό κορύφωμα της διδαχής του Χριστού
Είχαν συγκεντρωθεί κοντά του πλήθη από μακρινές τοποθεσίες. Μερικοί είναι από την Ιερουσαλήμ και διάφορα μέρη της Ιουδαίας. Άλλοι είναι από τις παραθαλάσσιες πόλεις της Τύρου και της Σιδώνας στα βορειοδυτικά.
Γιατί έχουν έρθει να βρουν τον Ιησού; Για «να τον ακούσουν και να γιατρευτούν από τις αρρώστιες τους».. Επίσης, ο Ιησούς βοηθάει και “εκείνους που ταλαιπωρούνται από ακάθαρτα πνεύματα”, άτομα που βασανίζονται από τους πονηρούς αγγέλους του Σατανά.
3 Comments
[…] Σαμάρεια-Συχάρ , Θάλασσα της Γαλιλαίας και επι του όρου… […]
[…] Σαμάρεια-Συχάρ , Θάλασσα της Γαλιλαίας και επι του όρου… […]
[…] Σαμάρεια-Συχάρ , Θάλασσα της Γαλιλαίας και επι του όρου… […]