Καρδαμύλι: Ένας μικρός Παράδεισος…
4 Αυγούστου 2022
Αμάρανθος ο θαυματουργός σπόρος…
9 Αυγούστου 2022

Νεράιδα: ένα χωριό με εκπληκτική θέα

Εάν διασχίσετε μια από τις μεγαλύτερες γέφυρες της χώρας φτάσετε σε ένα μαγικό χωριουδάκι πραγματικό αριστούργημα!!

Μπορεί βέβαια να μη συναντήσετε Νεράιδες αλλά σίγουρα σας περιμένει μια εκπληκτική θέα…

Η πανέμορφη Νεράιδα Κοζάνης είναι ένα πανέμορφο χωριό του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού στο νομό Κοζάνης.

Δημιουργήθηκε από Πόντιους και Μικρασιάτες πρόσφυγες, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στη περιοχή στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, μετά τη γενοκτονία των Ποντίων και με την ανταλλαγή των πληθυσμών της Μικρασιατικής καταστροφής.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, οι κάτοικοι υποχρεώθηκαν να ξαναδημιουργήσουν το χωριό τους 1 χιλιόμετρο βορειότερα από την μέχρι τότε τοποθεσία του.

Αναγκάστηκαν τότε να εγκαταλείψουν τα περίπου 200 σπίτια και τις περιουσίες τους, που απαλλοτριώθηκαν από τη ΔΕΗ για την κατασκευή του φράγματος στον Αλιάκμονα το 1972 και τη δημιουργία της τεχνητής λίμνης Πολυφύτου, που κάλυψε την κοιλάδα το 1973 και μαζί, το παλιό χωριό Νεράιδα.

Η Νεράιδα και η ιστορία της

Η Νεράιδα αποτελεί έναν μικρό και γραφικό οικισμό ο οποίος βρίσκεται στη Λίμνη Πολυφύτου του ποταμού Αλιάκμονα. Θα τη βρεις σε λιγότερο από ένα χιλιόμετρο απόσταση από την Υψηλή Γέφυρα των Σερβίων. Πίσω από το όνομα του χωριού κρύβεται η ελληνική μυθολογία πράγμα που συμβαίνει με πολλά μέρη στην Ελλάδα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το μύθο η ονομασία του χωριού προέρχεται από τις Νεράιδες, οι οποίες έκαναν την εμφάνισή τους μόλις σουρούπωνε. Οι κάτοικοί της Νεράιδας είναι περίπου 130, αρκετοί για να δημιουργούν ένα φιλόξενο κλίμα στους επισκέπτες.

Σήμερα η Νεράιδα είναι ένα ένα όμορφο χωριό στην Ελλάδα. Βρίσκεται πάνω σε ένα λόφο από τον οποίο μπορεί το μάτι σου να φτάσει μέχρι τα Πιέρια Όρη.

Μπορεί να είναι ένα πολύ νέρο χωριό αλλά αποτελεί  ένα από τα πιο τουριστικά σημεία του Νομού Κοζάνης. Δε θας πάτε εκεί απλώς να κάνετε μια βόλτα αλλά μπορεί να αποτελεί το ορμητήριό σας για να γνωρίσετε ολόκληρη την περιοχή.

Υπάρχουν εστιατόρια και ταβέρνες, καφετέριες, ακόμη και μίνι γκόλφ και γήπεδα τένις. Όλες αυτές οι παροχές κάνουν την Νεράιδα ιδανικό προορισμό όλες τις εποχές του χρόνου.

Δεν είναι τυχαίο ότι όσοι έχουν επισκεφθεί τη Νεράιδα κάνουν λόγο για την πιο όμορφη περιοχή του Νομού Κοζάνης με θέα που σου κόβει την ανάσα.

Δοκιμάστε να καθίσετε στην είσοδο του χωριού όπου υπάρχει μικρό πάρκο με παγκάκια. Από αυτό το σημείο θα δείτε ένα μαγικό ηλιοβασίλεμα.

Επίσης ο ιερός ναός του Αγίου Γεωργίου δίνει ακόμα μια νότα ομορφιάς στην περιοχή.

πηγή: https://www.stereaeconomy.gr/

Εδώ είναι η ομάδα μας στο Facebook και εδώ  η σελίδα μας!!

Comments are closed.