Νεράιδα: ένα χωριό με εκπληκτική θέα
5 Αυγούστου 2022
Σπόροι καρπουζιού…ένα υγιεινό σνακ!!
12 Αυγούστου 2022

Αμάρανθος ο θαυματουργός σπόρος…

​Ο αμάρανθος μαζί με τα φασόλια και το καλαμπόκι, ήταν για χρόνια η βασική τροφή των Ίνκας και των Αζτέκων.

Σε ανασκαφές που έγιναν στα σπήλαια Oxcatlan στη Vera Cruz, βρέθηκαν ανάμεσα στα κτερίσματα σπόροι αμάρανθου, οι οποίοι χρονολογούνται μεταξύ του 6.700 π.Χ.-5.ΟΟΟ π.Χ.. Θεωρείται ότι οι σπόροι του αμάρανθου κάλυπταν το 80% των ημερήσιων θερμιδικών αναγκών των Αζτέκων.

Το φυτό ανήκει στην ίδια οικογένεια με τα σέσκουλα, την κινόα, τα παντζάρια και το σπανάκι, παράγει δε χιλιάδες μικροσκοπικούς σπόρους (μέχρι και 60.000) που συνθέτουν αυτό το ψευτο-σιτηρό.

Το όνομά του προέρχεται από την ελληνική γλώσσα ως κάτι που είναι αθάνατο και άφθαρτο και αυτό γιατί οι σπόροι του είναι πραγματικά υπερβολικά ανθεκτικοί. Ως βασικό μέρος της δίαιτας των προ-Κολομβιανών Αζτέκων, δεν χρησιμοποιήθηκε μόνο για φαγητό, αλλά και ως μέρος των θρησκευτικών τελετών τους, κατά τη διάρκεια των οποίων δημιουργούσαν εικόνες των θεοτήτων από ένα συνδυασμό σπόρων αμάρανθου, αμύγδαλων και μελιού. 

Αφού τις παρασκεύαζαν και τελείωνε το λατρευτικό μέρος των τελετών, τις έσπαγαν σε κομμάτια και τις μοίραζαν να τις φάει ο κόσμος.  Δυστυχώς, όταν ο Κορτέζ και οι Ισπανοί κατακτητές έφθασαν εκεί τον 16ο αιώνα, αναγνώρισαν τη θρησκευτική σημασία των σπόρων, έκαψαν τις φυτείες του αμάρανθου και η χρήση του απαγορεύτηκε. Ευτυχώς, το φυτό δεν εξαφανίστηκε αλλά διατηρήθηκε σε κάποια δύσκολα σημεία της ορεινής Κεντρικής και Νότιας Αμερικής.

Ο αμάρανθος θεωρείται υπερτροφή γιατί περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα περισσότερα δημητριακά και δύο βασικά αμινοξέα, τη λυσίνη και τη μεθειονίνη. Θεωρούνται βασικά γιατί δεν μπορεί να τα παράγει ο οργανισμός και πρέπει να τα πάρουμε αυτούσια από τις τροφές. 

Ο αμάρανθος περιέχει 62-65% άμυλο και έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Επιπλέον, είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες και περιέχει τις βιταμίνες Α και C καθώς και ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο.

​Αμάρανθος: Τα οφέλη του στον οργανισμό

O αμάρανθος είναι πλούσια πηγή της λυσίνης, αμινοξύ που απουσιάζει στα περισσότερα δημητριακά. Αυτό τον κάνει πολύτιμο γιατί σε συνδυασμό με οποιοδήποτε δημητριακό και κυρίως με το σιτάρι και το καλαμπόκι, δημιουργούν πρωτεΐνες αντίστοιχης διατροφικής αξίας με των ζωικών. Είναι έτσι ιδιαίτερα ωφέλιμο στους αθλητές και τους χορτοφάγους.

Οι σπόροι του αμάρανθου περιέχουν 30 % παραπάνω πρωτεΐνες απ’ ότι το ρύζι και άλλα δημητριακά. Είναι πλούσιοι σε μαγνήσιο κι αυτό τους κάνει ιδιαίτερα ωφέλιμους στις έγκυες και στα παιδιά.

Οι σπόροι του αμάρανθου δεν περιέχουν γλουτένη, έτσι χρησιμοποιούνται άφοβα από άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη. Παρασκευάζεται αλεύρι, το οποίο δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο του στην αρτοποιία ελλείψει γλουτένης, σε συνδυασμό όμως με κάποιο άλλο αλεύρι γίνονται νόστιμα και θρεπτικά παρασκευάσματα όπως ζύμες και αρτοσκευάσματα που δεν χρειάζονται φούσκωμα.

Από τους σπόρους του αμάρανθου φτιάχνουμε φύτρα, πλούσια σε όλα τα στοιχεία που τους αποτελούν και επιπρόσθετα ένζυμα, εξαιρετικά για την καλύτερη απορρόφηση των στοιχείων τους.

Τα φύλλα του αμάρανθου, είναι εξίσου θρεπτικά καθώς περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α. C και φυλλικού οξέως.

Η ρίζα του αμάρανθου είναι αλκαλική και γι αυτόν το λόγο μαγειρεύεται σε αρκετές Ασιατικές χώρες.

Ο αμάρανθος έχει πληθώρα φυτικών ινών και αυτό έχεις ως αποτέλεσμα να συμβάλει στην μείωση της χοληστερόλης και στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.

​Τρόποι χρήσης

Σπόροι. Από τους σπόρους μπορούμε να πάρουμε αλεύρι, pops- σκασμένους δηλαδή σπόρους με τον ίδιο τρόπο που γίνεται το καλαμπόκι,παρασκευές με άλλα δημητριακά, όσπρια και λαχανικά και θρεπτικά φύτρα.

Τα φύλλα του και οι βλαστοί τρώγονται σε όλον τον κόσμο μαγειρεμένα με διάφορους τρόπους: βρασμένα, στιφάδο, stir-fry, σούπες, πουρέ, κ.λ.π.

Η ρίζα του είναι αλκαλική και μαγειρεύεται με ταμάρι ή σάλτσα τομάτας.

​Πώς να τον εντάξουμε στη διατροφή μας

  • Ένας πολύ έξυπνος και βολικός τρόπος είναι να αντικαταστήσετε το ρύζι με τον αμάρανθο
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την μορφή του αμάρανθου σε αλεύρι και να φτιάξετε ψωμί
  • Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε μπισκότα και cookies
  • Βράστε το με γάλα και ξηρούς καρπούς
  • Ενώ τέλος μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε με μέλι και άλλους καρπούς και να φτιάξετε ενεργειακές υγιεινές μπάρες

Σε γενικές γραμμές ο αμάρανθος είναι φυτό που δεν το αποκάλεσαν άδικα ιερή τροφή. Έζησαν μ’ αυτό επί χιλιάδες χρόνια Αρχαίοι λαοί εκμεταλλευόμενοι τα πλούσια συστατικά του και μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνται διάφορα είδη του σε όλον τον κόσμο. Το είδος που τον έκανε ιδιαίτερα γνωστό για τη διατροφική του αξία είναι αυτό που καλλιεργείται στα υψίπεδα του Περού.

​Παρενέργειες

Ο αμάραντος γενικά έχει πολύ καλή ανεκτικότητα και δεν έχει γνωστές παρενέργειες. Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να μην καταναλώνεται ωμό καθώς τα φυσικά του συστατικά πώς τα νιτρικά άλατα για παράδειγμα μπορούν να δράσουν κατά των θρεπτικών του συστατικών. Βράζοντας λοιπόν τον αμάραντο και προετοιμάζοντάς τον σωστά προς κατανάλωση, παίρνετε όλα τα διατροφικά του οφέλη.

Είναι βέβαια αυτονόητο ότι θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας για την διασφάλιση της υγείας μας..

πηγή: https://www.mednutrition.gr/, https://enallaktikidrasi.com/

Εδώ είναι η ομάδα μας στο Facebook και εδώ  η σελίδα μας!!

Comments are closed.