Η Παύλιανη, ωστόσο, ως τοποθεσία, είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Κοντά στο σημερινό χωριό και σε 1.800 υψόμετρο υπάρχουν τα ερείπια από τον αρχαίο Ναό, που ήταν αφιερωμένος στο μυθικό ήρωα Ηρακλή. Πρόκειται για τον τόπο, όπου λυτρώθηκε ο Ηρακλής από τον τυραννικό χιτώνα της Δηιάνειρας πάνω στην πυρά και έγινε ημίθεος με την επέμβαση του Δία.
Στην είσοδό του στην Παύλιανη, ο επισκέπτης θα συναντήσει το μνημείο όλων εκείνων – Eλλήνων και Iταλών – που έπεσαν νεκροί στη μάχη της Παύλιανης τον Iούνιο του 1943.
Η Παύλιανη απέκτησε αθέμιτη ιστορική υπόσταση, καθώς η μάχη στην οποία έλαβε μέρος ονομάστηκε: Μάχη της Παύλιανης – 3 Ιουνίου 1943.
Στις εκατοντάδες συγκρούσεις των ανταρτών του ΕΛΑΣ και των λαϊκών οργανώσεων τούφα με του κατακτητές της χώρας μας, η μάχη της Παύλιανης υπήρξε μια από τις πιο εντυπωσιακές της Ελληνικής αντιστασιακής εποποιίας. Υπήρξε η κορυφαία αναμέτρηση των μαχητών του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ του Συγκροτήματος Κεντρικής και Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (Ρούμελης) με μια δύναμη χιλιάδων Ιταλών στρατιωτών, οι όποιοι ενεργούσαν την πρώτη μεγάλη εκκαθαριστική τους επιχείρηση προς την περιοχή της Ελεύθερης Ελλάδος.
Οι υποδουλωμένοι Έλληνες, ως γνωστόν, πέρασαν πολύ γρήγορα στην αντίσταση και οργανώθηκαν προετοιμάζοντας την απελευθέρωση τους. Ο εχθρός παρακολουθούσε πανικόβλητος αυτόν τον απελευθερωτικό συναγερμό του Ελληνικού λάου και ετοίμαζε τα δικά του σχεδία να αντιμετωπίσει την κατάσταση.
Υπήρχαν πληροφορίες ότι για τους Ιταλούς η περιοχή Παρνάσσιδος – Παύλιανης είχε στρατηγική σημασία για τις περαιτέρω εξελίξεις. Έτσι λοιπόν το σχέδιο αντιμετώπισης και αναχαίτισης των Ιταλών στήθηκε στην Παύλιανη.
Η Παύλιανη αποτελεί μια φυσική ομορφιά που πρέπει οπωσδήποτε να δει και να γνωρίσει από κοντά κάποιος. Για αυτό, υπάρχουν πολύ όμορφοι τόποι μέσα και έξω από την Παύλιανη που μπορεί κανείς να δει από κοντά αυτό το αστέρευτο φυσικό κάλλος της.
Είναι ενταγμένη στο πιλοτικό πρόγραμμα Habitat Agenda, που αφορά στη βιώσιμη ανάπτυξη των χωριών και εκτέλεση πρότυπων έργων ανάπλασης για την αναβάθμισή τους. Mε ένα μοναδικό στην Eλλάδα φυσικό Πάρκο στις πηγές του Aσωπού, ο επισκέπτης εκστασιάζεται μέσα από ένα μαγευτικό μονοπάτι, όπου αντανακλούν τα χρώματα των αιωνόβιων δέντρων και των νερών, καταλήγοντας στην καρδιά του φυσικού πάρκου.
Το ενδιαφέρον των επισκεπτών εστιάζεται στην εκκλησία του Aγίου Aθανασίου στην πλατεία και το πέτρινο Δημοτικό Σχολείο. Iδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μικρές ή μεγάλες εξορμήσεις στον Eθνικό Δρυμό της Oίτης μέχρι το καταφύγιο, τις “Kαταβόθρες” και την κορυφή Γρεβενό, στην Πυρά του Hρακλέους και στον Kούβελλο, όπου θα συναντήσεις μια ξεχωριστή χλωρίδα και πανίδα, μοναδική στην Oίτη.
πηγή: https://lamia-history.eu
Εδώ είναι η ομάδα μας στο Facebook και εδώ η σελίδα μας!!