Μαρόκο: Πόλη Φεζ…
15 Ιουνίου 2022
Ραμπάτ : Η πρωτεύουσα του Μαρόκου
18 Ιουνίου 2022

Μαρακές : Η ”Κόκκινη πόλη”

Βγαλμένο από τις «Χίλιες και Μία Νύχτες», το Μαρακές σε ξελογιάζει… Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Μαρόκου μετά την Καζαμπλάνκα και βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της χώρας, στη σκιά της σχεδόν πάντοτε χιονισμένης οροσειράς του Άτλαντα. Το κόκκινο χρώμα που κυριαρχεί στα κτήρια και στα τείχη της χάρισαν το όνομα «Κόκκινη Πόλη».

Η Μεντίνα (παλιά πόλη) αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1985.

Το Μαρόκο μπορεί να ανήκει στην Αφρική αλλά κάθε άλλο παρά αφρικάνικη αύρα φέρει. Ιδιαίτερα το Μαρακές φέρει ένα έντονο άρωμα ανατολής. Η πόλη-διαμάντι  του Νότου με τις υπεράριθμες ασχολίες και αξιοθέατα..

Η Μεδίνα ή αλλιώς Παλιά Πόλη, είναι ένα μέρος ανεξάντλητο με πολλές αγορές, καταστήματα, καφετέριες, πολυτελή riad (ξενώνες). Αρώματα, χρώματα. άνθρωποι. Πολλά θα συναντήσεις εκεί, πάγκους με μπαχαρικά, ξηρούς καρπούς, δερμάτινα είδη και χαλιά, αντικείμενα εντυπωσιακά ή και αστεία, πωλητές τσαγιού ακόμα και καμήλες! Ένας ευχάριστος συνωστισμός, αυτό χαρακτηρίζει την Μεδίνα του Μαρακές.

Στα σκεπαστά σοκάκια των σουκ θα βρεις ό,τι βάζει ο νους σου-  από βερβερίνικα χαλιά, παραδοσιακά κεραμικά, δουλεµένα στο χέρι φανάρια και φανταχτερά πασούμια μέχρι μπαχάρια και χουρμάδες. Το παζάρι είναι ο μόνος κανόνας που επικρατεί εδώ.

Jemaa el-Fnaa:

 Η πλατεία είναι ένα ασταμάτητο πάρτι με φωνές, μουσικές, τραγούδια, ακόμα και γητευτές φιδιών, μαϊμούδες που χορεύουν, παραμυθάδες, χαρτορίχτρες, belly dancers και δεκάδες πάγκους που προσφέρουν από ξερά φρούτα μέχρι ψητά ψάρια, κεφαλάκια αρνιού και σαλιγκάρια.  Ένας τόπος που οι αισθήσεις σου χτυπούν πραγματικά κόκκινο αλλά χρειάζεται αρκετή προσοχή.

 Μια επίσκεψη στο Τέμενος Κουτούμπια επιβάλλεται οπωσδήποτε! Ο μιναρές του είναι ορατός από κάθε γωνιά της πόλης. Το Τέμενος Κουτούμπια είναι τζαμί που χρονολογείται περίπου τον 12ο αιώνα. Περιμετρικά το τζαμί περιβάλλεται από ένα υπέροχο κήπο τον οποίο αξίζει να περπατήσεις. Η είσοδος μέσα σε αυτό δεν επιτρέπεται σε μη μουσουλμάνους.

Palais Dar Si Said και  Palais Badii. 

Το πρώτο πρόκειται για ένα κομψοτέχνημα  του 19ου αιώνα το οποίο και σήμερα φιλοξενεί το Μουσείο Τεχνών της Χώρας. Διαθέτει υπέροχη διακόσμηση και μια εντυπωσιακή εσωτερική αυλή.

Το Palais Badii, το οποίο σημαίνει “θαύμα”, είναι ένα παλάτι του 16ου αιώνα, κατεστραμμένο πλέον μα παρόλα αυτά άξιο θαυμασμού. Τα κτήρια μπορεί να μοιάζουν ερειπωμένα αλλά μια περιήγηση σε αυτά σου δίνει την αίσθηση μεγαλείου.

Κήποι Majorelle

Δημιουργήθηκαν από έναν Γάλλο ζωγράφο, τον Louis Majorelle και λίγο αργότερα πέρασαν στα χέρια του Yves Saint Laurent. Εκεί θα δεις κάκτους, μπαμπού, φοίνικες και άλλα δέντρα και φυτά τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο ανάμεσα σε μικρές πισίνες και χρωματιστά πλακάκια.

Αν θέλεις να ανακαλύψεις τη σύγχρονη πλευρά της πόλης, δεν έχεις παρά να επισκεφθείς την ολοζώντανη συνοικία Gueliz, η οποία είναι γεμάτη εμπορικά καταστήματα, μοντέρνα εστιατόρια και μπαρ με cool νεανική ατμόσφαιρα.

πηγή: www-thenotsoinnocentsabroad-com.

Εδώ είναι η ομάδα μας στο Facebook και εδώ  η σελίδα μας!!

Comments are closed.