Μαρόκο : Μια πολύχρωμη χώρα!!
13 Ιουνίου 2022
Μαρακές : Η ”Κόκκινη πόλη”
17 Ιουνίου 2022

Μαρόκο: Πόλη Φεζ…

Η Φεζ (Fez) είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Μαρόκου και μία από τις τέσσερεις αυτοκρατορικές πόλεις. Παρόλο του μεγέθους της, η Φεζ διαθέτει όλη τη μοναδική γοητεία και το χαρακτήρα μιας μικρής πόλης.
Η «ιερή» πόλη, όπως συνηθίζεται να λέγεται, ιδρύθηκε αµέσως µετά την άφιξη των Αράβων στη Βόρεια Αφρική, το 789 µ.Χ. Είναι γεµάτη από θαυµαστά κτήρια που αντανακλούν τη λάµψη της αραβο-βερβερίνικης φαντασίας και Τέχνης
Η Φεζ ανέκαθεν υπήρξε η πιο αντισυµβατική και ανεξάρτητη πόλη του Μαρόκου, που πεισµατικά αντιτίθεται στην προσπάθεια υποταγής της από τον εκάστοτε βασιλιά της χώρας. «Δυναστείες» έρχονται και παρέρχονται στα 1.200 χρόνια ύπαρξής της, αλλά αυτή θα στέκει πάντα εκεί, όταν θα περάσει και η επόµενη µόδα.
Γιατί δεν επιδιώκει να αφοµοιωθεί µε τους δυτικούς, δεν µιµείται, αντίθετα επιδιώκει µια σωστή ισορροπία ανάµεσα στις ξενόφερτες επιρροές και την παράδοσή της.
Η πόλη χωρίζεται σε τρία μέρη: το Φεζ ελ Μπαλί, η Παλαιά Πόλη με τα τείχη,
το Φεζ Τζντιντ, που αποτελεί τη Νέα Πόλη,
και τη Ville Nouvelle, το νεότερο κομμάτι της πόλης που κτίστηκε από τους Γάλλους.
Η μεντίνα του Φεζ ελ Μπαλί είναι η μεγαλύτερη από τις δύο που έχει η Φεζ και εκτιμάται ότι είναι η πιο μεγάλη αστική περιοχή χωρίς αυτοκίνητα σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1981.
Εκτός από τα µουσεία, τα τζαµιά (που τα περισσότερα, άλλωστε, δεν θα σας δεχτούν αν δεν είστε µουσουλµάνοι), τις Μεντρέσες (παλιά µουσουλµανικά ιεροδιδασκαλεία), τα χαµάµ, το κυρίαρχο στοιχείο της περιοχής είναι τα άπειρα αρώµατα και µυρωδιές που πλανιούνται στον αέρα,… από την άσχηµη οσµή των δερµάτων της γειτονιάς των βυρσοδεψείων (Chaouwara Tanneries) -θα τη βρείτε οπωσδήποτε, ακολουθώντας απλά… τη µύτη σας-, που η αλήθεια είναι ότι δεν αντέχεται, µέχρι τα µπαχάρια, το γιασεµί των αιθέριων αρωµάτων και, εν τέλει, τους ανθρώπους γύρω σας…

H επιβλητική πύλη (bab) Boujloud, με τα μπλε και πράσινα πλακάκια σε Μαυριτανικό-Ανδαλουσιανό στυλ, είναι μια καλή αρχή για την εξερευνηση της πολης.

 Οι δύο πολυσύχναστες αρτηρίες Τalaa Kbira και Talaa Sghira με τις υπαίθριες αγορές, τους σωρούς από τρόφιμα τα παραδοσιακά καφέ και τα διάσημα ιστορικά μνημεία ξεκινούν από κει. 
Δύο βήματα πιο κάτω, στην αρχή της Talaa Kbira, η μαντράσα (σχολείο) Bou Inania δίνει από τα πιο εντυπωσιακά δείγματα μαροκινής αρχιτεκτονικής–με εξαιρετικά καλοδιατηρημένους Ανδαλουσιανής έμπνευσης σταλακτίτες και μαυριτανικά ξυλόγλυπτα–, καθώς οι πιστοί μελετάνε αφοσιωμένα το Κοράνι και η μυρωδιά του κέδρου διαχέει τον αέρα. O μιναρές της αποτελεί σημείο αναφοράς ανάμεσα στις στέγες της πόλης.

Το μοτίβο επαναλαμβάνεται σταθερά κατά την κάθοδο, όπου μερικά από τα σπουδαιότερα μνημεία τέχνης και διανόησης του κόσμου κάνουν τόπο στους ταπεινούς πιστούς, που το μεσημεράκι απλώνουν χαλιά και κάνουν στάση για προσευχή στα γραφικά σουκ.

Μικρότερη σε μέγεθος αλλά με στολισμούς που κόβουν την ανάσα, η Medersa Attarine σας καλωσορίζει στο τέρμα της Talaa Kbira, δίπλα στο σήμα-κατατεθέν αξιοθέατο της πόλης, το τζαμί al-Qarawiyyin – περήφανα στο ίδιο σημείο απ’το 859 μ.Χ., διεκδικώντας τον τίτλο του παλαιότερου πανεπιστημίου, με συνεχή λειτουργία, στον κόσμο, είναι όµως ανοιχτό µόνο για µουσουλµάνους.
Εµείς οι υπόλοιποι πρέπει να αρκεστούµε στο να ατενίζουµε µέσα από τις µεγάλες πόρτες του. Στις βρύσες στο κέντρο του, οι άντρες πιστοί πλένουν τα πόδια τους πριν εισχωρήσουν στα ενδότερα για προσευχή (υπάρχει ξεχωριστό τμήμα για τις γυναίκες), καθώς μουσουλμάνοι κάθε ηλικίας μπαινοβγαίνουν απ’τις πύλες του ανά εκατοντάδες.  
Το βασιλικό παλάτι(Royal Palace), µέσα στο οποίο εξακολουθεί να διαµένει ο βασιλιάς όταν είναι στη Φεζ, παρόλο που είναι κλειστό για το κοινό, παραµένει τόσο εντυπωσιακό εξωτερικά που σίγουρα αξίζει µια βόλτα, µε τις 7 πύλες του µε τα τεράστια ρόπτρα από ορείχαλκο και τα ψηλά τείχη  .
Ένα ακόµα µεγάλο παλάτι είν αι το Dar el Makhzen, µε την είσοδό του να κερδίζει αµέσως τις εντυπώσεις, αν και δυστυχώς δεν είναι ανοιχτό για το κοινό. Οι επισκέπτες θα περιοριστούν στη θέα των επιβλητικών εισόδων του, από ορείχαλκο και σκαλιστό ξύλο. Στη νοτιοδυτική πλευρά του Mellah, το Jewish Cemetery & Haborium Synagogueείναι ένα συγκρότηµα από λευκούς τάφους ραβίνων, που εκτείνονται κάτω από το λόφο. Ένας από τους παλιότερους είναι αυτός του ραβίνου Vidal Hasserfaty, ο οποίος πέθανε το 1600!!
Μουσείο Τεχνών Ξύλου και Χειροτεχνίας Nejjarine θα ταξιδέψετε στους αιώνες, όχι μόνο με την εσωτερική αρχιτεκτονική αυτού του υπέροχου foundouq (εργαστηρίου), αλλά και με μια εκπληκτική συλλογή από χειροποίητα στεγνωτήρια ρούχων, παιδικά παιχνίδια και τάβλες για την απομνημόνευση του Κορανιού – και για το τέλος επιβάλλεται τσάι με μέντα στο πανοραμικό καφέ της ταράτσας.  .

Στη Φεζ µπορείτε να αγοράσετε -πάντα µε παζάρι- όλα αυτά για τα οποία φηµίζεται το Μαρόκο. Από ρεβίθια και τσάι µέχρι µπαµπούς (τις παραδοσιακές πολύχρωµες παντόφλες), ασηµικά, πετρώµατα και πολύτιµους λίθους, χειροποίητα µαχαίρια και, φυσικά, δερµάτινα.

Κατά την περιπλάνηση, δεν περνάνε απαρατήρητες και οι επιβλητικές ξύλινες πόρτες των σπιτιών µε το σήµα της ανοικτής παλάµης, για καλή τύχη και για να αποφεύγεται το «κακό µάτι». Οι άνθρωποι πιστεύουν πολύ στη βασκανία και γι’ αυτό το εξωτερικό των σπιτιών δεν µαρτυρά τίποτε από την εσωτερική πολυτέλεια (όσων βέβαια µπορούν να την αποκτήσουν).
Πράγµατι, µπαίνοντας µέσα από µια τέτοια πόρτα θα βρεθείτε στο χώρο ενός παλαιού κτηρίου, που προκαλεί εντύπωση. Στο εσωτερικό τους συνήθως έχουν κολόνες µε ψηφιδωτά που γυαλίζουν στο φως του ήλιου, κρήνες σκαλισµένες από Άραβες τεχνίτες, χρυσά τελειώματα και ό,τι άλλο θα µπορούσε να θυµίζει χίλιες και µια νύχτες…

Μέσα σε όλη αυτή την παραζάλη… από παντού σχεδόν φτάνουν και µυρωδιές εκπληκτικών εξωτικών γεύσεων της τοπικής γαστρονοµίας!

Αποχαιρετούμε την πόλη Φεζ με κάποιους στίχους ενός ποιητή… ‘’Αν αγαπάς την πόλη σου σύρε τα βήματά σου μέσα της , πιο μέσα από τα τείχη’’..

πηγή: https://carnetdevoyage.gr/

Εδώ είναι η ομάδα μας στο Facebook και εδώ  η σελίδα μας!!

Comments are closed.