Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Μετεώρων…
13 Ιουνίου 2022
Μαρόκο: Πόλη Φεζ…
15 Ιουνίου 2022

Μαρόκο : Μια πολύχρωμη χώρα!!

 Η χώρα γοητεύει με τις έντονες αντιθέσεις της, ενώ η εντυπωσιακή πολιτιστική κληρονομιά και η ιστορία της είναι παντού: στους πολύχρωμους δρόμους των πόλεων, στα κτίρια, στα παλάτια, στα μουσεία, και στους αρχαιολογικούς της χώρους.
Στην εποχή της Κλασικής Αρχαιότητας, το Μαρόκο γνώρισε κύματα εισβολέων που περιλάμβαναν Φοίνικες, Καρχηδόνες, Ρωμαίους, Βανδάλους και Βυζαντινούς, αλλά με την άφιξη του Ισλάμ , το Μαρόκο ανέπτυξε ανεξάρτητα κράτη που κρατούσαν ισχυρούς εισβολείς.

Ιστορία

Δυναστείες Berber
Το 702 οι Μπερμπέρ  υποτάχθηκαν στους στρατούς του Ισλάμ και υιοθέτησαν το ΙσλάμΤα πρώτα μαροκινά κράτη σχηματίστηκαν κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, αλλά πολλά εξακολουθούσαν να κυριαρχούνται από ξένους, μερικά από τα οποία ήταν μέρος του Χαλιφάτου της Ουμαϊκής που ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Αφρικής. 700 μ.Χ
Το 1056, ωστόσο, μια αυτοκρατορία Berber εμφανίστηκε, υπό τη δυναστεία Almoravid, και για τα επόμενα πεντακόσια χρόνια, το Μαρόκο κυβερνήθηκε από τις δυναστείες Berber: οι Almoravids (από το 1056), Almohads (από το 1174), Marinid (από το 1296) και Wattasid (από το 1465).

Ήταν κατά τη διάρκεια των δυναστειών Almoravid και Almohad που το Μαρόκο ελέγχει μεγάλο μέρος της Βόρειας Αφρικής, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Το 1238, το Almohad έχασε τον έλεγχο του μουσουλμανικού τμήματος της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, γνωστό τότε ως al-Andalus. Η δυναστεία των Μαρινίδων προσπάθησε να την ανακτήσει, αλλά ποτέ δεν πέτυχε.

Ευρωπαϊκός αποικισμός

Μέχρι τα μέσα του 1800, σε μια εποχή που η επιρροή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας  ήταν σε παρακμή, η Γαλλία και η Ισπανία άρχισαν να ενδιαφέρονται πολύ για το Μαρόκο. 

Η Διάσκεψη Algeciras (1906) που ακολούθησε την Πρώτη Μαροκινή Κρίση επισημοποίησε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Γαλλίας στην περιοχή (αντίθεση από τη Γερμανία) και η Συνθήκη του Φεζ (1912) έκανε το Μαρόκο γαλλικό προτεκτοράτο. Η Ισπανία απέκτησε την εξουσία επί της Ifni (στα νότια) και της Τετουάν στα βόρεια.

Τη δεκαετία του 1920 οι Rif Berbers του Μαρόκου, υπό την ηγεσία του Muhammad Abd el-Krim, επαναστάτησαν εναντίον της γαλλικής και της ισπανικής αρχής. Η βραχύβια δημοκρατία Rif συντρίφθηκε από μια κοινή γαλλική / ισπανική ειδική ομάδα το 1926.

Ανεξαρτησία

Το 1953 η Γαλλία απέθεσε τον εθνικιστή ηγέτη και τον σουλτάνο Mohammed V ibn Yusuf, αλλά και οι εθνικιστικές και οι θρησκευτικές ομάδες ζήτησαν την επιστροφή του. Η Γαλλία συνθηκολόγησε και ο Μωάμεθ V επέστρεψε το 1955. Στις 2 Μαρτίου του 1956, το γαλλικό Μαρόκο κέρδισε την ανεξαρτησία του. Το Ισπανικό Μαρόκο, εκτός από τους δύο θύλακες της Θέουτα και της Μελίγια, απέκτησε ανεξαρτησία τον Απρίλιο του 1956.

Περιήγηση στις Πόλεις

Ανάμεσα του χρυσαφένιου χρώματος της ερήμου, των επιβλητικών βουνών του Άτλαντα και του γαλάζιου Ατλαντικού ωκεανού, ξεπροβάλλουν θαυμαστές και πολύ όμορφες πόλεις. Κάθε μία από τις πόλεις αυτές αποτελούν μια ψηφίδα από το πολύχρωμο ψηφιδωτό του τοπίου και του πολιτισμού της χώρας του Μαρόκου. 

 Αΐτ-Μπεν-Χαντού (Ait-Ben-Haddou)

Η Αΐτ-Μπεν-Χαντού (Ait-Ben-Haddou)  είναι οχυρωμένη πόλη πάνω στον δρόμο των καραβανιών μεταξύ της ερήμου Σαχάρας και του Μαρακές. Βρίσκεται στην επαρχία Souss-Massa-Draâ, σε ένα λόφο δίπλα στον ποταμό Κουαρζαζάτε.  Η πόλη αποτελεί εξαιρετικό δείγμα ισλαμικής αρχιτεκτονικής, η οποία δυστυχώς καταστρέφεται από τις βροχοπτώσεις. Οι περισσότεροι κάτοικοι της πόλης μένουν σε ένα μοντέρνο χωριό στην άλλη πλευρά του ποταμού, δέκα οικογένειες όμως εξακολουθούν να μένουν σ’αυτή.

Η πόλη έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO το 1997.

Η Αΐτ-Μπεν-Χαντού έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές ως κινηματογραφικό σκηνικό. Στις ταινίες που έχουν γυριστεί εκεί συμπεριλαμβάνονται οι:

Λόρενς της Αραβίας
Το Διαμάντι του Νείλου
Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ
Αλέξανδρος
Ο τελευταίος μονομάχος και άλλες…

Ασίλα – Asilah

Η Asilah ή Ασίλα είναι μια πολύ όμορφη παραθαλάσσια πόλη στα βόρεια της χώρας, που χαρακτηρίζεται από την πλούσια ιστορία της. Αποτελούσε στάση στην βασική οδό που χρησιμοποιούσαν οι Φοίνικες και αργότερα καταλήφθηκε από του Πορτογάλους. Κάθε πολιτισμός άφηνε την δική του πινελιά στη διαμόρφωση της πόλης, γι΄ αυτό και αποτελεί έναν μοναδικό προορισμό. Εκεί θα δείτε το χαρακτηριστικό πορτογαλικό φρούριο στα βράχια της ακτής, με γραφικά μπλε και λευκά μαροκινά κτήρια να το περιστοιχίζουν.

Για αιώνες, οι Ρωμαίοι έκαναν την πόλη δική τους μέχρι να κατακτηθεί ξανά από τους Άραβες το 712, εγκαινιάζοντας μια νέα χρυσή εποχή στην οποία η Asilah επέτρεψε στον εαυτό της να τυλιχτεί από κάποια γοητεία για την οποία είναι διάσημη σήμερα.

Η στρατηγική της θέση στο βόρειο Μαρόκο την έκανε στρατηγικό σημείο για τους Ισπανούς και Άραβες εμπόρους.

Το να χαθεί κανείς στους δρόμους της Medina της Asilah είναι μια απόλαυση: καμάρες που προστατεύουν ορισμένα τμήματα, προσόψεις όπου το μπλε και το λευκό συγχωνεύονται .

Η  Asilah ευκαιρίες για έπιπλα της Βορείου Αφρικής, κοσμήματα και μπαχαρικά. Το Asilah είναι γνωστό ως καταφύγιο για τους καλλιτέχνες και, ως εκ τούτου, οι τεχνίτες και οι έθιμες τέχνες είναι ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας εδώ.

Αρχιτεκτονική: Το Medina είναι ένας θησαυρός της πορτογαλικής, ισπανικής και μαυριτανικής αρχιτεκτονικής και είναι καλύτερα να εξερευνηθεί με τα πόδια. Η είσοδος γίνεται μέσω μιας από τις δύο κύριες πύλες (Bab el-Kasaba και Bab el-Homar) και μπορούμε να περάσουμε μια μέρα θαυμάζοντας τις περίτεχνα σκαλισμένες πόρτες της παλιάς πόλης και τα χαριτωμένα ιστορικά κτίρια.

Τα Ramparts: Οι προμαχώνες χτίστηκαν από τους Πορτογάλους πριν από περισσότερα από 500 χρόνια και έχουν αποκατασταθεί πολλές φορές από τότε. Διατηρούν όμως τη γοητεία του παλιού κόσμου και προσφέρουν το ιδανικό σημείο για μια βόλτα στο ηλιοβασίλεμα ή για τη λήψη αεροφωτογραφιών της πόλης και του ωκεανού που απλώνεται κάτω.
Τοιχογραφίες: Η φήμη του Asilah ως δημιουργικού κέντρου αποδεικνύεται από τις πολύχρωμες τοιχογραφίες που κοσμούν τους τοίχους μέσα και γύρω από τη μεδίνα. Αυτές οι τοιχογραφίες είναι μερικές φορές ανατεθεί και πάντα γιορτάζεται κάθε καλοκαίρι κατά τη διάρκεια του ετήσιου πολιτιστικού φεστιβάλ Asilah.

πηγή: https://traasgpu.com/, https://el.wikipedia.org/

Εδώ είναι η ομάδα μας στο Facebook και εδώ  η σελίδα μας!!

Comments are closed.