Μαρακές : Η ”Κόκκινη πόλη”
17 Ιουνίου 2022
Το ”κατσαριδάκι” και η ιστορία του…
21 Ιουνίου 2022

Ραμπάτ : Η πρωτεύουσα του Μαρόκου

Ραμπάτ στα αραβικά σημαίνει «καταφύγιο».

Το Ραμπάτ ιδρύθηκε ως φυλακή του αραβικού στρατού τον 12ο αιώνα και έδωσε το γενικό όνομα στρατιωτικού καταυλισμού Ribat, το οποίο εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σήμερα. Για αιώνες, οι Ραμπάτ και Σάλες ήταν αντίπαλες αρχηγοί, αλλά τελικά το Ραμπάτ άρχισε να κυριαρχεί στην περιοχή. Η δύναμη του Σάλι τελικά εκλείφθηκε εντελώς από τον μεγαλύτερο γείτονά της.
Στις αρχές του 17ου αιώνα, το Ραμπάτ έγινε κέντρο αντι-ευρωπαϊκής πειρατείας, με το φρούριο του στο Kasbah des Oudaias. Το Ραμπάτ έγινε για πρώτη φορά μια σύγχρονη πρωτεύουσα το 1912 από τους γάλλους υπεροχείς του Μαρόκου και παρέμεινε πρωτεύουσα του έθνους μετά την ανεξαρτησία του το 1956. Η πόλη είναι η έδρα της βασιλικής οικογένειας.
Σε αντίθεση με άλλους «εξωτικούς» προορισμούς, ο μαζικός τουρισμός δεν έχει φτάσει ακόμα εδώ.  Από το Ραμπάτ απουσιάζουν οι κακόφημες φτωχογειτονιές και οι φορτικοί «κράχτες» της Φες και του Μαρακές. Τα τουριστικά μαγαζιά συνυπάρχουν ανάκατα με εκείνα που απευθύνονται στους ντόπιους, οι τιμές είναι σχετικά φιξ και τα «παζάρια» όχι τόσο διαδεδομένα.

Η παλιά πόλη, ακόμα περιτριγυρισμένη από προμαχώνες, βρίσκεται κοντά στην ακτή. Μέσα στις οχυρώσεις της είναι η μεδίνα (παλιά μουσουλμανική πόλη) και η μύλα (Εβραϊκή συνοικία).

Ο ημιτελής πύργος Hassān (μιναρές) που υψώνεται πάνω από τα βάθρα του ημιτελούς τζαμιού, Rabat, Mor. Μάικλ Χίνς

Αξιοθέατα

Πύργος Χασάν

Χτισμένο από τους Almohads, ο ημιτελής πύργος Hassan ήταν έργο του ηγεμόνα Yacoub al-Mansour και το μεγάλο του όραμα. Με το θάνατό του το 1150, εγκαταλείφθηκε η κατασκευή και αυτός ο πύργος ύψους 45 μέτρων είναι ό, τι παραμένει από το αρχικό του σχέδιο. Όμορφα και περίπλοκα μοτίβα και σχέδια καλύπτουν την πρόσοψη του πύργου, δείχνοντας την πολυτέλεια αυτού που είχε στο μυαλό του ο αλ-Μανσούρ. Ο πύργος Hassan βρίσκεται δίπλα στην Μαυσωλείο του Μωάμεθ Β.
Μαυσωλείο του Muḥammad V, Rabat, Mor. Μάικλ Χίνς

Μαυσωλείο του Μοχάμεντ Β

Το λαμπερό μαυσωλείο του βασιλιά Μοχάμεντ Β βρίσκεται στην πολιτεία στον τόπο όπου, όταν επέστρεψε από την εξορία στη Μαδαγασκάρη, συγκέντρωσε χιλιάδες Μαροκινούς μαζί για να ευχαριστήσουν τον Θεό για την ανεξαρτησία τους στη χώρα τους. Ο θάλαμος του τάφου είναι υπέροχα διακοσμημένο, με κεραμίδια που καλύπτουν τους τοίχους γύρω από τον μεγάλο μαρμάρινο τάφο. Είναι μια βιτρίνα του παραδοσιακού μαροκινή σχεδιασμού. Οι μη μουσουλμάνοι δεν μπορούν να εισέλθουν στο παρακείμενο τζαμί αλλά μπορούν να δουν από ψηλά τον θάλαμο των τάφων του μαυσωλείο, εφόσον είναι ντυμένοι με επιμέλεια (καλύπτονται οι ώμοι και τα γόνατα).
Νεκρόπολη Τσέλλα

Νεκρόπολη Τσέλλα

Τα υπολείμματα της ακρόπολης Merenid του 14ου αιώνα, της πόλης Chellah, είναι ένα ατμοσφαιρικό μέρος. Τα περιτοιχισμένα ερείπια τοποθετούνται σε μια παλαιότερη ρωμαϊκή πόλη που ονομάζεται Sala, την οποία οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τη δεκαετία του 1930.
Σήμερα, μέρη και των δύο αυτών οικισμών είναι ορατά. Ο Χελάχ αναπτύχθηκε ως μερεντιδική ακρόπολη στις αρχές του 14ου αιώνα. Τα θρυμματισμένα ερείπια τζαμιών και μαυσωλείων που έχτισαν εδώ καλύπτονται τώρα με τσουγκράνες, προσφέροντας θέσεις φωλεοποίησης για τους πελαργούς. Το ανασκαφικό ρωμαϊκό τμήμα του χώρου περιλαμβάνει ένα φόρουμ, μπάνιο και ναό. Για μια καλή επισκόπηση όλων των ερειπίων του Chellah, μια βεράντα με θέα προσφέρει εξαιρετική θέα σε όλη την περιοχή.
Το μουσείο Oudaias και τους κήπους της Ανδαλουσίας

Το μουσείο Oudaias και τους κήπους της Ανδαλουσίας

Μέσα στο Oudaias Kasbah είναι οι υπέροχοι Ανδαλουσιανοί Κήποι, που εκπονήθηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα. Το Μουσείο Ουνταία, μέσα στους κήπους, στεγάζεται στο πολυτελές καταφύγιο του 17ου αιώνα που χτίστηκε από τον Moulay Ismail ως πρώτη κατοικία του στο Ραμπάτ. Στο άλλο άκρο του καταφυγίου, ένα δωμάτιο εμφανίζει ένα αρχαίο εσωτερικό του Μαρόκου. Μαξιλάρια σε μπροκάρ, μεταξωτό και χρυσό καλύπτουν τα διαμάντια γύρω από το δωμάτιο. Λίγο πιο μακριά είναι μια έκθεση των αρχαίων φωτιζόμενων Κορανίων, κοσμημάτων, αγγειοπλαστικής και μουσικών οργάνων.

Oudaias Kasbah

Oudaias Kasbah

Η συνοικία Kasbah του Ραμπάτ είναι ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της πόλης. Μέσα στα τοιχώματα των φρουρίων του 11ου αιώνα, μια ήσυχη και μικροσκοπική γειτονιά από στριφτά λευκά και μπλε λωρίδες χτίστηκαν σε στυλ ανδαλουσιανού. Αυτός είναι ο τέλειος χώρος για άσκοπη, περιπλάνηση περιπάτους, και τα δρομάκια του είναι χαρά να φωτογραφίσετε. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τη Rue el Jamma στην περιοχή, όπου θα βρείτε το Τζαμί Κάσμπας. Χτισμένο το 1150, αυτό είναι το παλαιότερο τζαμί στο Ραμπάτ. 

Ville Nouvelle

Το Ville Nouvelle (Νέα Πόλη) του Ραμπάτ φιλοξενεί το Αρχαιολογικό Μουσείο και επίσης το εκπληκτικά ενδιαφέρον Ταχυδρομικό Μουσείο (στη λεωφόρο Mohammed V), η οποία συγκεντρώνει μια θαυμάσια συλλογή μαροκινών γραμματοσήμων, τηλεφώνων και τηλεγραφικών μηχανών. Οι δρόμοι του Ville Nouvelle φιλοξενούν έναν πλούτο της γαλλικής αποικιακής αρχιτεκτονικής και είναι ένα ευχάριστο μέρος για μια βόλτα. Ακριβώς στην άκρη της περιοχής, Avenue Hassan II ακολουθεί το τείχος του 17ου αιώνα, που χωρίζει τη σύγχρονη πόλη από το medina.
Στα νότια της Ville Nouvelle βρίσκεται το Ραμπάτ Βασιλικό παλάτι, κατασκευασμένο το 1864 και περιφραγμένο από το περιβάλλον του με ένα μεγάλο τείχος. Το συγκρότημα δεν είναι ανοικτό στο κοινό, καθώς ο σημερινός βασιλιάς εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το παλάτι ως κατοικία του. Μπορείτε να τραβήξετε καλές φωτογραφίες του εξωτερικού παλατιού από το κοντινό Το Τζαμί της Σούννας.
Η πόλη είναι πλέον το κέντρο μιας σημαντικής κλωστοϋφαντουργίας και φημίζεται για τα χαλιά, τις κουβέρτες και τις δερμάτινες χειροτεχνίες. Άλλες οικονομικές δραστηριότητες περιλαμβάνουν την επεξεργασία φρούτων και ψαριών και την κατασκευή τούβλων και αμιάντου.

πηγή: https://el.gov-civ-guarda.pt/l-sbos

Εδώ είναι η ομάδα μας στο Facebook και εδώ  η σελίδα μας!!

Comments are closed.