Ελληνικοί θρύλοι και ιστορίες (α΄μέρος)
29 Ιανουαρίου 2022
Στάθης Μασκαλίδης-“Σαν φυσάει ο Βαρδάρης”
30 Ιανουαρίου 2022

Επίσκεψη στο Βιβλιοπωλείο Παίδευσις

Βιβλιοπωλείο Παίδευσις Βασιλειάδης

Σήμερα έχουμε κοντά μας τον Κο Δημήτρη Βασιλειάδη ο οποίος διατηρεί ένα από τα πιο παλιά βιβλιοπωλεία στα Γιαννιτσά του νομού Πέλλας..
Κύριε Βασιλειάδη καλως ήρθατε στη γωνίτσα μας και θα ήθελα να μας πείτε πόσα χρόνια ασχολείστε με τον υπέροχο κόσμο του βιβλίου;

Το βιβλιοπωλείο μου υπάρχει από το 1972 (φέτος γιορτάζω τα 50στά του γενέθλια). Το έφτιαξε ο πατέρας μου. Στα χέρια μου πέρασε το 1986. Ξέρετε, ο πατέρας μου πριν το ανοίξει, είχε καφενείο.

Η δουλειά αυτή ήταν κουραστική. Ήθελα, πριν συνεχίσω, να…σας πω, πως η οικογένειά μου είχε και έχει μεγάλη βιβλιοφιλική παράδοση. Έτσι, όταν κάποια στιγμή (το 1972) αποφάσισε να αλλάξει επάγγελμα, δεν δυσκολεύτηκε να βρει αυτό που ήθελε.

Εσεις νομίζω είστε ο πλέον κατάλληλος για να μας απαντήσετε στο ερώτημα πολλών βιβλιόφιλων …ο κόσμος διαβάζει;

Ο κόσμος στην πατρίδα μας δεν διαβάζει, δυστυχώς. Πριν αρχίσουμε όμως να ελεεινολογούμε και να οικτίρουμε τον λαό μας γι  αυτήν την κατάσταση, ήθελα να πω, χωρίς να μπορώ να το αποδείξω με επιχειρήματα, ότι αυτό δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι ο λαός μας μπορεί να είναι άξεστος, απαίδευτος, ή κάτι άλλο, αλλά σε παράγοντες εξωγενείς, που δεν έχουν να κάνουν τόσο με την ανεπάρκεια π.χ. βιβλιοφιλικής παιδείας ή φιλαναγνωσίας, όσο με την ψυχοσύνθεσή μας σαν λαός (χαρά για ζωή), με το κλίμα της πατρίδας μας (φως), κ.λ.π.. Αυτή είναι η γνώμη μου, μπορεί να κάνω λάθος.

Στο βιβλιοπωλειο σας μπορεί κάποιος να βρει όλα τα είδη λογοτεχνίας;

Ναι. Μιλάω για επιλεγμένα βιβλία στην βιβλιοθήκη μου και κυρίως για πώληση βιβλίων λογοτεχνίας κατόπιν παραγγελίας.

Όταν πρόκειται να προμηθευτήτε βιβλία υπάρχουν κάποια κριτήρια για να κάνετε την τελική επιλογή;

Προτιμώ την καλή λογοτεχνία. Όμως, ένα μικρό βιβλιοπωλείο όπως το δικό μου δεν μπορεί να συντηρηθεί μόνον με τα βιβλία που εγώ αγαπώ. Έτσι, προμηθεύομαι και βιβλία όπως αυτά που ονομάζονται ευπώλητα και διαβάζονται πιο πολύ απ΄ ότι ένα βιβλίο του αγαπημένου μου Ουελμπέκ, ή οι Δοκιμές του Σεφέρη, ή η ποίηση του Καβάφη κ.λ.π.

Στο χώρο σας κάνετε κάποιες εκδηλώσεις όπως παραδειγμα παρουσίαση βιβλίων ή κάτι αντίστοιχο με σκοπό την αμεσότητα ανάμεσα σε εσας , τον συγγραφέα και τον αναγνώστη;

Ναι κάνω. Τα τελευταία όμως χρόνια, εξαιτίας του covid, αυτό το κομμάτι των δραστηριοτήτων μου ανακόπηκε. Ελπίζω να τελειώσουμε σύντομα μ΄αυτό και να ξαναρχίσω.

Διαθέτετε ηλεκτρονικό κατάστημα για να μπορούν να προμηθευτούν οι αναγνώστες βιβλία

Δυστυχώς όχι. Δεν προχώρησα σε κάτι τέτοιο γιατί αυτό απαιτεί άλλη οργάνωση και υποδομή, που εγω δεν έχω. Συν το γεγονός ότι μ΄ αρέσει που είμαι κλασικός και παραδοσιακός βιβλιοπώλης μ΄ ό,τι αυτό συνεπάγεται. Έχει νομίζω την γοητεία του κι αυτό.

Κύριε Βασιλειάδη σας ευχαριστούμε πολύ που βρεθήκατε στη γωνίτσα μας και σας ευχόμαστε καλές επιτυχίες!!

Εδώ είναι η ομάδα μας στο Facebook και εδώ  η σελίδα μας!!

Comments are closed.