Επίσκεψη στο Βιβλιοπωλείο Παίδευσις
29 Ιανουαρίου 2022
Οι Τρεις Ιεράρχες
30 Ιανουαρίου 2022

Στάθης Μασκαλίδης-“Σαν φυσάει ο Βαρδάρης”

Σήμερα στη γωνίτσα μας ήρθε ένας καλός φίλος και μας φέρνει ένα βιβλίο με την ένταση που έχει ο Βαρδάρης της Θεσσαλονίκης… Καλώς ήρθες στη Γωνιά Χαλάρωσης Στάθη και καλοτάξιδο το βιβλίο σου ‘’Σαν φυσάει ο βαρδάρης’’από τις εκδόσεις ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ

Καλώς σας βρήκα! Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία αλλά και για τις ευχές σας!

Υπήρχε κάποιος συγκεκριμένος λόγος που επέλεξες τη Θεσσαλονίκη ως πρωταγωνίστρια πόλη στο βιβλίο σου;

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που με σαγηνεύει με την ομορφιά της, μια πόλη που τα τελευταία χρόνια έχω την τύχη να την επισκέπτομαι συχνά. Με μαγνητίζει ο παλμός της, οι μυρωδιές της, οι εικόνες που αδιάκοπα περνούν μπρος από τα μάτια μου, οι άνθρωποί της, το ετερόκλητο αυτό πλήθος που βαδίζει δίπλα σου και αδιάκοπα κινείται, που στους βηματισμούς του εγώ βλέπω τους κυματισμούς της ζωής.

Περπατώ στους δρόμους της και αφουγκράζομαι τους χτύπους της καθημερινότητάς της, ανακαλύπτω τις γειτονιές της. Τη ζω την πόλη με τον δικό μου τρόπο. Με τα μάτια του επισκέπτη, με τα μάτια ενός ανθρώπου που διψά να τη γνωρίσει. Καμιά φορά, δε σας κρύβω πως μου αρέσει να τριγυρίζω αργά τα βράδια στις γειτονιές της, εκεί, στα κεχριμπαρένια φώτα της πόλης, που κοιτώ και δε θαμπώνομαι, αντιθέτως με θέλγουν, πίσω από τα φεγγρίσματά τους αλλά και στα σκιερά σημεία της, στις σιλουέτες που φιγουράρουν δειλά δειλά, ίσως που κρατιούνται χέρι χέρι, εγώ βλέπω το άλλο της πρόσωπο.
Πιο ατμοσφαιρικό, γιατί όχι και μυστηριώδες; Είναι, λοιπόν, μια πόλη που μου εξάπτει τη φαντασία, που ακόμα και πίσω από τα κτήρια, που για κάποιους ενδεχομένως και να μοιάζουν ίδια, εγώ βλέπω και πλάθω με τη φαντασία μου ιστορίες που περιμένουν να γραφτούν. Αυτός είναι ο λόγος που επέλεξα τη Θεσσαλονίκη ως πρωταγωνίστρια πόλη στο βιβλίο. Ύστερα είναι και το άλλο: Η Θεσσαλονίκη αποπνέει ερωτισμό και στο αντάμωμα των ψυχών, εύκολα ή και δύσκολα, μπορεί ένας Στάθης να ερωτευτεί μια Ίριδα.
Ο ήρωας μας , ο Στάθης είναι ένα αγόρι που όπως καταλαβαίνουμε από την περίληψη στο οπισθόφυλλο είναι αρκετά κλειστό , συνεσταλμένο άτομο . Πόσο εύκολο είναι να προσαρμοστεί σε μια τέτοια πόλη που ποτέ δεν ησυχάζει;
Από την πρώτη κιόλας σελίδα του βιβλίου, ο Στάθης αφήνει να αποκαλυφθούν πτυχές του χαρακτήρα του, φανερώνει τα συναισθήματά του για την πόλη, την αίσθηση που του αφήνει η διαβίωσή του σε αυτήν, αλλά και τις δυσκολίες προσαρμογής που αντιμετωπίζει. Νιώθω πως θαλλός είμαι σε πλούσιο λιβάδι, λέει και έμμεσα εκδηλώνει την αγάπη του για τη Θεσσαλονίκη, ενώ συγχρόνως μας αποκαλύπτει και πόσο μικρός αισθάνεται μέσα σε αυτή.
Κι ενώ πίσω από τις συγκεκριμένες λέξεις μας δείχνει την αισιόδοξη πλευρά του εαυτού του -είναι ένα βλαστάρι που περιμένει να ανθίσει- αμέσως μετά συνεχίζει και εστιάζει στα κακώς κείμενα, σε κάποια από αυτά που τον προβληματίζουν στη μεγάλη πόλη και του φαίνονται δυσνόητα. Ο κόσμος όλος άγεται και φέρεται σε λεωφόρους και στενοσόκακα, ψυχαναγκαστικά κυνηγά τον χρόνο που προπορεύεται… η διαπίστωσή του αυτή καταδεικνύει και τον ψυχισμό του. Αμφιταλαντεύεται, ενώ αγαπάει την πόλη παγιδεύεται σε αυτήν, ασφυκτιά στον χώρο και πνίγεται στη δίνη του χρόνου που τον βλέπει να χάνεται αναξιοποίητος. Μαζί του χάνει και την αίσθηση της ελευθερίας. Αυτός έχει μάθει αλλιώς!
Τι είναι αυτό που ουσιαστικά βασανίζει τον ήρωα μας;

Οι σκέψεις που περνούν από το μυαλό του τον παρασύρουν, θα μπορούσες να πεις σαν ισχυρά φυσήματα του Βαρδάρη. Κάποιες φορές γλυκά θωπεύουν τις αισθήσεις του και κάποιες άλλες άσχημα τις ραπίζουν, και όταν συμβαίνει αυτό, από τη βιαιότητά τους, σκοινοβατεί μεταξύ δύο κόσμων που τον διεκδικούν και κάπου κάπου τον κάνουν δικό τους.

Συγκριτικά με το παρελθόν , σήμερα βλέπουμε γύρω μας ανθρώπους, και είναι πάρα πολλοί, που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση , ανωριμότητα και σοβαρότερα ψυχολογικά θέματα…τι θεωρείς ότι ευθύνεται γι’ αυτήν την κατάσταση που βιώνουμε ως κοινωνία;
Είναι οι ρυθμοί της ζωής μας ταχύτατοι, οι απαιτήσεις πολύ μεγάλες, οι άνθρωποι πασχίζουν να πιάσουν το πνεύμα της εποχής, ακροβατούν στο τεντωμένο σκοινί της καθημερινότητας. Είναι επόμενο κάποιοι να μην μπορούν να ακολουθήσουν, δυσκολεύονται πολύ να προσαρμοστούν στις συνθήκες που τους επιβάλλονται, θέλουν και έχουν τους δικούς τους ρυθμούς. Το δικαιούνται! Ο κόσμος μας, άλλωστε, γίνεται ομορφότερος κυρίως από αυτούς που διαφοροποιούνται, όχι από αυτούς που συμβιβάζονται. Δυστυχώς η κοινωνία αδυνατεί να κατανοήσει τις ανάγκες τους, να τους περιβάλλει με ενδιαφέρον και αγάπη, τους περιθωριοποιεί και εκείνοι με τη σειρά τους αποστασιοποιούνται, κλείνονται συχνά στον εαυτό τους και σε έναν κόσμο που τρέχει και που ασθμαίνει αυτοί μένουν πίσω, ολισθαίνουν ή χωλαίνουν και συχνά χάνουν τον δρόμο τους. Είναι λοιπόν το έλλειμμα κοινωνικής ευαισθισίας , η αιτία για τα δεινά πολλών, πάρα πολλών συνανθρώπων μας.
Η Ίριδα με τα μωβ μαλλιά που θα ερωτευτεί ο Στάθης ο ήρωας μας συνδέεται με το μωβ λουλούδι στο εξώφυλλο και αν συμβαίνει αυτό θα ήθελα να μας πεις ποιος ο ρόλο της Ίριδας στη ζωή του Στάθη;
Μου αρέσει πάρα πολύ ένα απόφθεγμα του Χαλίλ Γκιμπράν. ΄΄Αν η καρδιά σου είναι ένα ηφαίστειο, πώς περιμένεις να ανθίσουν εκεί λουλούδια;΄΄ Όταν αποφάσισα να γράψω το ΄΄Σαν φυσάει ο Βαρδάρης΄΄ ανέτρεξα στο συγκεκριμένο γνωμικό και αναρωτήθηκα: Εντάξει με την αλλοπρόσαλλη καρδιά που παιχνίδια πολλά επιφυλάσσει στους ανθρώπους, τι γίνεται όμως αν είναι το μυαλό σου ένα ηφαίστειο; Εκεί; Πώς μπορούν αλήθεια να ανθίσουν εκεί, λουλούδια; Εκεί πιστεύω πως μόνο ένα λουλούδι σαν την Ίριδα θα μπορούσε να ανθίσει.
Η Ίριδα, λοιπόν, είναι ένα φυτό που για να το δεις να ανθίζει την Άνοιξη, η ιδανικότερη εποχή για να το φυτεύσεις είναι το Φθινόπωρο. Θα υπομείνει όλες τις συνέπειες της βαρυχειμωνιάς και στο τέλος της, αν τα καταφέρει, θα μας χαρίσει τα πανέμορφα άνθη του. Άνθη που με την ομορφιά τους σκορπίζουν την ελπίδα στην πλάση και δίνουν χρώμα στον κόσμο. Επέλεξα το συγκεκριμένο λουλούδι και για έναν ακόμα λόγο. Για τους συμβολισμούς που κρύβει. Πήρε το όνομά της από την ομώνυμη θεά της ελληνικής μυθολογίας. Η δευτερεύουσα αυτή θεότητα του Ολύμπου, ταξίδευε πάνω στο ουράνιο τόξο για να μεταφέρει στους ανθρώπους τα μηνύματα των θεών. Μαντατοφόρος είναι και για τον Στάθη. Φέρνει σε αυτόν το μήνυμα της αγάπης.
Την ίριδα τη συναντάμε και στα μάτια των ανθρώπων, στο χρωματιστό τους που περιβάλλει τη λευκή κόρη. Στο βιβλίο ο Στάθης κάνει συχνά αναφορές στα μάτια της Ίριδας. Αν δώσεις έμφαση στα λόγια του, όταν μιλάει γι’ αυτά, ίσως καταλάβεις την ψυχολογική του κατάσταση τη στιγμή που τα συλλογίζεται. Παίζει, λοιπόν, σπουδαίο ρόλο στην πλοκή του βιβλίου, γιατί είναι αυτή που μπαίνει στη μουντή ζωή του Στάθη για να της δώσει χρώμα.
Πες μου τον λόγο που ο Στάθης παρομοιάζει την Ίριδα με την Περσεφόνη;
Η Ίριδα εμφανίζεται ξαφνικά στη ζωή του Στάθη και κυριολεκτικά την αλλάζει. Δεν είναι, όμως, μια συνηθισμένη κοπέλα, ένας χαρακτήρας που θα σου ανοιχτεί και μονομιάς θα τον διαβάσεις. Υπάρχουν πολλά σκοτεινά σημεία στη ζωή της. Μυστικά που όσο και αν επιζητά ο Στάθης να του αποκαλυφθούν, παραμένουν ανεξιχνίαστα. Για συγκεκριμένους λόγους που δεν μπορεί να τους εκμυστηρευτεί, η Ίριδα, συχνά, δίχως να τον ενημερώνει, χάνεται απροειδοποίητα. Σε κάθε φυγή της, τον αφήνει πίσω να αναρωτιέται, να αγωνιά και να βάζει διάφορα δύστηνα στο νου του. Μοιραία γίνεται η δική του Περσεφόνη που όποτε εξαφανίζεται, κατά τη διάρκεια της απουσίας της, τον κάνει να θλίβεται βαθιά και να πέφτει στο έρεβος της εσωστρέφειας.
Υπάρχει και ένα τρίτο πρόσωπο στην υπόθεση. Ποιος είναι και ποιος ο ρόλος του;
Στη διάρκεια του βίου μας, έτσι στα ξαφνικά, εμφανίζονται πρόσωπα που παίζουν σημαντικό ρόλο, κάποια μάλιστα από αυτά και καθοριστικό για τη ζωή μας και την πορεία μας στο χρόνο. Στην πλοκή του μυθιστορήματος, ο Στάθης, πολύ νωρίς, αιφνίδια, συναντά τον Αστέρη, παρά τις μεγάλες διαφορές που έχουν σαν χαρακτήρες, βρίσκουν σημεία επαφής και έρχονται πολύ κοντά. Ο καινούργιος φίλος του Στάθη, μπαίνει δυναμικά στη ζωή του, τον συμβουλεύει, τον διασκεδάζει, μερικές φορές τον μπερδεύει με τη συμπεριφορά του, αλλά μοιάζει θεόσταλτος. Είναι για τον κεντρικό ήρωα, κυριολεκτικά, ένα φεγγοβόλο αστέρι που τον καθοδηγεί και επιχειρεί να τον βγάλει από το σκοτάδι στο οποίο έχει βυθιστεί. Μόνο που καμιά φορά κοιτώντας τη μαρμαρυγή των αστεριών, σβήνουν τα όνειρα των ανθρώπων.
Πιστεύεις ότι για να βγει ένας άνθρωπος από το τέλμα του θα πρέπει να τον βοηθήσουν άνθρωποι που να έχουν τόλμη και θάρρος για τη ζωή όπως η ένταση του ‘’βαρδάρη’’ και να τον ταρακουνήσουν ή μπορεί να τον τρομάξουν;

Αν βρεθείς σε τέλμα είναι πολύ πιθανό σε κάθε σου κίνηση να βυθίζεσαι όλο και περισσότερο σε αυτό, μέχρι να σε καταπιεί. Είναι ακριβώς η στιγμή που σε πιάνει πανικός και προχωράς σε βεβιασμένες, σπασμωδικές ενέργειες. Εκείνη τη δύσκολη ώρα, χρειάζεσαι δίπλα σου έναν άνθρωπο να σε βοηθήσει, έναν ΄΄Βαρδάρη΄΄ που θα φυσήξει δυνατά και θα λειτουργήσει ευεργετικά, καθαρίζοντας το μυαλό σου από τη θολούρα, από την αποπνιχτική ατμόσφαιρα. Βέβαια το φύσημά του αν είναι πολύ ισχυρό, μπορεί να επιφέρει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Στο βιβλίο, υπάρχει απάντηση στην ερώτησή σας. Απομένει μονάχα να διαβαστεί.

Το βιβλίο το έγραψες σε Ενεστώτα χρόνο θα ήθελες να μου πεις το λόγο;
Πιστεύω ακράδαντα πως το συγκεκριμένο βιβλίο μόνο σε πρώτο πρόσωπο και σε ενεστώτα χρόνο θα μπορούσε να γραφτεί. Ξέρετε, θέλησα να γράψω ένα βιβλίο ατμοσφαιρικό, με διάχυτο τον λυρισμό, το μυστήριο, ένα βιβλίο που θα μοιάζει με χορογραφία. Μπορεί τη σύνθεσή της (την πλοκή του μυθιστορήματος), να την έφτιαξα εγώ όμως ο κεντρικός πρωταγωνιστής είναι αυτός που την εκτελεί, που την αφηγείται. Κι ο αναγνώστης, παρακολουθώντας τον από κοντά, είναι αυτός που πιάνει τον ρυθμό, αυτός που επιλέγει τα δυνατά σημεία της ιστορίας, κατά τη γνώμη του, και τελικά γίνεται (αυτό τουλάχιστον προσδοκώ), ο άνθρωπος που διαμορφώνει το τέλος της, σύμφωνα με αυτά που διάβασε, του άρεσαν και συγκράτησε. Μόνο έτσι ο αναγνώστης, σε μια απευθείας εξομολόγησή του κεντρικού ήρωα, θα μπορούσε να διαβάσει την ψυχή του, να μοιραστεί τις σκέψεις του, να ταυτιστεί ή και να θυμώσει μαζί του. Θέλω να επισημάνω πως ο Στάθης είναι αντιήρωας, ένας άνθρωπος με πολλά ελαττώματα. Έχει όμως και πολλά χαρίσματα. Σε κάθε περίπτωση, πρόθεσή μου είναι ο άνθρωπος που αποφασίζει να διαβάσει το βιβλίο, να έρθει πολύ κοντά του και να τον γνωρίσει. Και κοντά σε αυτόν να γνωρίσει και τους υπόλοιπους χαρακτήρες του μυθιστορήματος, που έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες.
Ο Στάθης όταν δεν γράφει τι κάνει στη ζωή του;
Εργάζεται σαν κηπουρός στον Δήμο Καστοριάς, καλλωπίζει θάμνους και κουρεύει τη χλόη, αποψιλώνει τα δέντρα, ποτέ, όμως, τα όνειρά του. Με την επαγγελματική του ιδιότητα, έχοντας την τύχη να εργάζεται κοντά στη φύση, παρατηρεί τις εποχές να αλλάζουν και απολαμβάνει τις στιγμές. Θαυμάζει τη μελαγχολική διάθεση του Φθινοπώρου που πίσω από τη θλίψη του γεμίζει τον κόσμο με υπέροχα χρώματα, εντυπωσιάζεται από τις εναλλαγές του καιρού τον Χειμώνα, ενθουσιάζεται από τη ζωογόνα διάθεση της Άνοιξης και την αναγέννηση της γης και των γεννημάτων της, εκμεταλλεύεται κάθε μέρα του καλοκαιριού, φροντίζοντας οι μέρες εκτός από μεγάλες να γίνονται και όμορφες.

Κυνηγάει τα όνειρά του, που πολλές φορές, σε κάποια από αυτά, συνειδητά, βάζει τον πήχη τους πολύ ψηλά, για να μην μπορεί να τα φτάσει, για να συνεχίζει να τα ονειρεύεται, γιατί πιστεύει πως πιο πολύ και από τον προορισμό σημασία έχει η διαδρομή.

Διαβάζει πολύ, κυρίως λογοτεχνία, ψυχολογία, ιστορία αλλά και πολλά κόμικς, πάρα πολλά. Πηγαίνει στον κινηματογράφο, απολαμβάνει να βλέπει τηλεοπτικές σειρές, και όταν μπορεί, βγαίνει με τη σύζυγό του και φίλους καλούς για ποτό ή φαγητό. Του αρέσουν πολύ τα ταξίδια, όποτε βρίσκει ευκαιρία δραπετεύει για άλλα μέρη, και όταν δεν μπορεί να το κάνει με φυσική παρουσία το κάνει νοερά, ονειροπολώντας.

Συμμετέχει στα κοινά γιατί πιστεύει πως ο κόσμος μας μπορεί να γίνει καλύτερος, γιατί έχει την πεποίθηση πως σε κάθε περίπτωση τη διαφορά την κάνουν οι άνθρωποι. Αυτοί που ενεργούν όχι αυτοί που παθητικά κοιτούν.

Ένα μήνυμα που θα ήθελες να στείλεις σε κάποιον και τι θα ήταν αυτό το μήνυμα

Μην κυνηγάς φαντάσματα γιατί σχεδόν πάντα έρχεται η στιγμή που θα τα βρεις μπροστά σου.

Σ’ ευχαριστούμε που κάθισες στην παρέα μας και σου ευχόμαστε πάντα πολλές και καλές επιτυχίες!!

Εγώ σας ευχαριστώ που με καλοδεχτήκατε στην παρέα σας! Να είστε καλά!

Εδώ είναι η ομάδα μας στο Facebook και εδώ  η σελίδα μας!!

Comments are closed.