Το χρώμα στη ζωή μας!!
21 Μαρτίου 2022
Ενα χωριό με τρεις γλώσσες και δέκα διαλέκτους !!
22 Μαρτίου 2022

Έλενα Τζαβάρα : ‘’Η Δίνη της Λίμνης’’

Σήμερα έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε εδώ στη γωνίτσα μας για άλλη μια φορά τη συγγραφέα και φίλη Έλενα Τζαβάρα. Θα καθίσουμε αναπαυτικά και θα μιλήσουμε για το βιβλίο της ‘’Η Δίνη της Λίμνης’’ εκδόσεις Υδροπλάνο.

Καλώς ήρθατε και καλοτάξιδο το νέο σας βιβλίο… Από τον τίτλο καταλαβαίνει κανείς ότι πρόκειται για ένα βιβλίο με ένταση και ανατροπές. Πείτε μας λίγα λόγια για την υπόθεση..

Κυρία Μέρμηγκα, χαίρομαι που βρισκόμαστε και πάλι μαζί, στην πολύ ενδιαφέρουσα παρέα και ευχαριστώ πολύ που μου δίνετε την ευκαιρία να μιλήσουμε για το τέταρτο λογοτεχνικό έργο μου.

Η Δίνη της Λίμνης, είναι φανταστική ιστορία με πολλές δόσεις αλήθειας, καθώς θίγει πολλά κοινωνικά θέματα, όπως, ψυχική και σωματική κακοποίηση, εμπλοκή σε κακόφημα μπαρ με τη χρήση ψυχεδελικών ουσιών, που οδηγούν ακόμη και σε φόνο. Η ιστορία κρύβει μυστήριο, δολοπλοκία, έρωτα και προδοσία, αγάπη και μίσος, αλλά και πολλές ανατροπές. Σηματοδοτεί αλλαγές σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο στις δεκαετίες 70΄- 80 όπου η ζωή των πρωταγωνιστών παίρνει διάσταση πραγματική και ζωντανή. Οι πρωταγωνιστές αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τον εαυτό τους, ενώ σε κάθε δυσκολία οι επιθυμίες τους τρανώνονται, τα όνειρα διαλύονται, και η αλήθεια πονάει. Είναι ένα μυθιστόρημα στη δίνη μιας αναγνωστικής περιπέτειας.

Μέσα από το βιβλίο, μας ταξιδεύετε σε πολλά μέρη της χώρας. Είστε λάτρεις των ταξιδιών και τι είναι αυτό που αναζητάτε στα μέρη που επισκέπτεσθε;

Νομίζω πως δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην αγαπάει τα ταξίδια. Προσωπικά τα λατρεύω! Όλα τα βιβλία μου περιλαμβάνουν εμπειρίες από διάφορα μέρη που επισκέφτηκα τα προηγούμενα χρόνια. Όταν ταξιδεύουμε ανοίγονται νέοι ορίζοντες να γνωρίσουμε νέους τόπους, άλλους ανθρώπους και να ενημερωθούμε για τα ήθη και τα έθιμα του κάθε τόπου. Έχω ταξιδέψει αρκετά στη ζωή μου και κάθε εμπειρία που βίωσα είτε από διάφορα μέρη της Ελλάδας είτε από χώρες του εξωτερικού, γίνονταν καταγραφές στο μυαλό μου και εύρισκα την ευκαιρία να τις αποτυπώσω στο χαρτί για να γίνουν αργότερα βιβλία.

Να γυρίσουμε λίγο σ’ αυτή τη ‘’Δίνη’’ . Η λέξη από μόνη της μας πηγαίνει σε κάτι δυνατό και καταστροφικό… Μπορεί όμως αυτή η δίνη να είναι και για καλό πολλές φορές;

Στο βιβλίο μου «Η Δίνη της Λίμνης» κρύβονται πολλά μυστικά, αλλά και αλήθειες συγχρόνως. Είναι η αποτύπωση της ζωής, με τα λάθη, τις χαρές, τις λύπες, τις μάχες και τις ήττες, το μαύρο και το άσπρο, το φαιό και το φωτεινό. Οι πρωταγωνιστές αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τον εαυτό τους, ενώ σε κάθε δυσκολία οι επιθυμίες τους τρανώνονται, τα όνειρα διαλύονται, και η αλήθεια πονάει. Ανεκπλήρωτοι έρωτες, που άλλοτε ακολουθούν του ουρανού τα μονοπάτια κι άλλοτε βουλιάζουν σε σκοτεινά καταγώγια. Ζωές βυθίζονται σε μυστικές δίνες. Στη δίνη ενός φιλιού, στη δίνη ενός κρυφού έρωτα, στη δίνη της αγάπης. Άνθρωποι χαραμίζονται με την ανεξέλεγκτη χρήση αλκοολισμού, ή ταπεινώνονται με τη σωματική και ψυχική κακοποίηση. Σε αυτή την ιστορία, εκεί

που όλα βαίνουν καλώς, έρχονται οι απρόβλεπτες καταστάσεις να ταράξουν τις ζωές τους. Μένουν ανήμποροι να επέμβουν στις προσταγές της μοίρας. Μόνο το σύμπαν συναινεί… Μόνο αυτό αποφασίζει!

Θεωρείτε ότι θα πρέπει που και που ο κάθε άνθρωπος να ταράζει τα νερά της λίμνης του για να ξαναβρίσκει το κέντρο του; Σε τι θα τον βοηθούσε κάτι τέτοιο;

Καλό θα είναι να ταράζονται που και που τα λιμνάζοντα «νερά» της λίμνης, για να αξιολογούμε καταστάσεις και να βλέπουμε με διαφορετικό πρίσμα την εξέλιξη της ζωής μας.

Κυρία Τζαβάρα, θα ήθελα να μας πείτε κατά πόσο σας επηρεάζει η πανδημία και αν αυτό ήταν για εσάς καλό, αν αναθεωρήσατε πράγματα και καταστάσεις;

Η αλήθεια είναι πως με την απροσδόκητη εισβολή του covid 19, άλλαξαν οι συνήθειες όλων μας. Ο κάθε ένας από εμάς κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες να προσαρμόσει τη ζωή του στα νέα δεδομένα. Προσωπικά έχω αναθεωρήσει πολλά πράγματα στη ζωή μου. Κατάλαβα πως δεν υπάρχει τίποτε δεδομένο, καθώς όλα μέσα σε μια στιγμή, μπορούν να ανατραπούν. Χάθηκε η εκ των πλησίον επαφή, χάθηκαν οι αγκαλιές και τα φιλιά, χάθηκε το χαμόγελο απ’ τα χείλη των ανθρώπων, άλλαξαν τα πάντα μονομιάς. Ωστόσο, πέρα από τις δυσάρεστες συνέπειες, η καραντίνα, μου έδωσε μία παραπάνω αφορμή να αυτοσυγκεντρωθώ και να αφιερώσω περισσότερο χρόνο στo συγγραφικό μου έργο, για να μην τρελαθώ. Ευελπιστώ να τελειώσει όλο αυτό που βιώνουμε και να επιστρέψουμε στις καθημερινές μας συνήθεις.

Βλέποντας τους ήρωες, έχουμε τη Δανάη και τον Στέφανο που κυνηγάνε τα όνειρά τους και είναι φιλόδοξοι. Από την άλλη έχουμε τον Βασίλη που ζει με έναν ανεκπλήρωτο έρωτα… Την πορεία τους θα τη δούνε οι αναγνώστες στο βιβλίο. Εγώ θα ήθελα να μου πείτε για τους ανεκπλήρωτους έρωτες . Είναι όντως αιώνια αγάπη ή απωθημένο, εγωισμός απόρριψης; Πόσο καταστροφικοί μπορεί να γίνουν;

Ο ανεκπλήρωτος έρωτας συμβαίνει, όταν προβάλλουμε τα δικά μας αρνητικά χαρακτηριστικά ή τις δικές μας δυνατότητες προς το άλλο φύλο. Το εξιδανικεύουμε και στη συνέχεια μαραζώνουμε, καθώς διαπιστώνουμε πως δεν ανταποκρίνεται στα συναισθήματά μας. Με αυτόν τον τρόπο, παραμένουμε εγκλωβισμένοι σ’ ένα αποτυχημένο δράμα αγάπης, που μας απαλλάσσει από την ανάγκη να αγκαλιάσουμε τον εαυτό μας με τις θετικές ή τις αρνητικές του πτυχές και αξίες. Η αλήθεια είναι πως είναι δύσκολο να ελέγξουμε τα έντονα συναισθήματά μας για κάποιον που μας ενδιαφέρει και αν συνεχίσουμε να επιμένουμε χωρίς την ανταπόκριση που επιθυμούμε, αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο και καταστροφικό. Ασφαλώς υπάρχει και η επιμονή, λόγω υπέρμετρου εγωισμού, αλλά αυτό στην πορεία θα μας οδηγήσει στην απόγνωση και στο σημείο εκείνο ώστε να χρειαστούμε κάποιον ειδικό για να μας βοηθήσει.

Επόμενα συγγραφικά βήματα;

Το επόμενο συγγραφικό μου ταξίδι έχει ήδη ξεκινήσει και είναι αληθινή ιστορία. Θίγω βαθιές αλήθειες που θα προβληματίσουν κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο. Είναι η πάλη του πνεύματος με την ύλη, η ζωή και ο θάνατος, ο έρωτας και η μοίρα, που είναι τα σημάδια για το πεπρωμένο… Είναι μια ιστορία σταθμός στο θαύμα της ζωής, της αγάπης και της μοίρας που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη ζωή των πρωταγωνιστών και δευτεραγωνιστών της νέας μου ιστορίας.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που ήρθατε στην παρέα μας, καλοτάξιδο το βιβλίο σας και θα ήθελα να μας πείτε που μπορούμε να βρούμε το βιβλίο καθώς και να μας αποχαιρετήσετε με ένα πολύ μικρό απόσπασμα του βιβλίου σας.

To βιβλίο μου υπάρχει στο λινκ των εκδόσεων Υδροπλάνο

https://ydroplanobooks.gr/product/idinitislimnis/ στα περισσότερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας και της επαρχίας και μέσω διαδικτύου με παραγγελία.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Στην απόλυτη γαλήνη με τη σιγαλιά, που διακόπτεται μόνο από τις φωνές των πουλιών και των ζώων, ξεκουράζεσαι να βλέπεις και ν’ ακούς, ενώ όλες οι εποχές του χρόνου περνούν από το οπτικό σου πεδίο και νιώθεις ότι ξαφνικά πάγωσε ο χρόνος. Θαρρείς, πως δεν υπάρχει αύριο…

Η ζωή δεν μετριέται με τις αναπνοές που παίρνουμε, αλλά με τις στιγμές που μας κόβουν την ανάσα. Μεγαλειώδη τα γεννήματα της φύσης. Το θέαμα της πνιγμένης από ομίχλη γέφυρας του Αγίου Αχιλλείου, το αγνάντι από τον Βαρνούντα με τα πυκνά δάση οξιάς!

Τα παιδιά περπατώντας, βρέθηκαν με ένα ζευγάρι συνομήλικων κι ήπιαν τσίπουρο, παρέα με αλβανούς οργανοπαίκτες, που γρατζουνάνε την ψυχή κι έπειτα την αλείφουν βάλσαμο. Είναι από εκείνες τις στιγμές που καταλαβαίνεις την ανθρώπινη ασημαντότητα. Όλοι νιώθουν εκστασιασμένοι με όσα ζουν σ’ αυτόν τον εξαίσιο τόπο. Η Δανάη παρακαλάει να μην τελειώσουν ποτέ τα ηδονικά της συναισθήματα! Να μη σταματήσει ποτέ αυτή η άπλετη μαγεία!

Σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συζήτηση που είχαμε και εύχομαι πάντα επιτυχίες στην αξιόλογη ομάδα σας, που κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια να προβάλλει τους νέους συγγραφείς, ώστε να τους μάθει το αναγνωστικό κοινό!

Με εκτίμηση και αγάπη

Έλενα Τζαβάρα.

Εδώ είναι η ομάδα μας στο Facebook και εδώ  η σελίδα μας!!

Comments are closed.