Ισραήλ: τα εξωτικά σπήλαια Avshalom!!
26 Μαρτίου 2022
Η Ιστορία του Θεάτρου..
27 Μαρτίου 2022

Ιωάννα Κανελλοπούλου: ”Οι χήρες του άντρα της”

Φτιάξτε καφέ και καθίστε αναπαυτικά στη γωνίτσα μας γιατί σήμερα ήρθε η φίλη μας Ιωάννα Κανελλοπούλου να μας μιλήσει για το βιβλίο της ‘’Οι χήρες του άντρα της’’ από τις εκδόσεις Υδροπλάνο.

Καλώς ήρθες Ιωάννα μου και καλοτάξιδο το πρώτο σου διαμάντι!! Διάβασα λίγο και είδα ότι η ηρωΐδα σου η Ασημίνα (που είναι και συνονόματη μου) άλλα νόμιζε και άλλα ζούσε . Πες μου λίγο για την υπόθεση;

Αρχικά να σε ευχαριστήσω για την φιλοξενία και για την δυνατή φιλία μας.

Η Ασημίνα (ηρωΐδα) είναι μια γυναίκα που ζει την καθημερινότητα όντας παντρεμένη στο πλευρό του παιδικού της έρωτα. Μαζί του ζει όλα όσα ονειρευόταν. Αν και δε την ενδιέφερε σχεδόν ποτέ η οικονομική άνεση του άντρας της, απολαμβάνει δίπλα του την πολυτέλεια, τα ταξίδια και την ανεμελιά ενός ευτυχισμένου έγγαμου βίου. Αγκάθι στη σχέση της θεωρούσε την πεθερά της, η οποία ποτέ δεν τη δέχτηκε ως νύφη, αλλά και μ’ αυτήν φρόντιζε πάντα να κρατά χαμηλούς τόνους και να μην προκαλεί εντάσεις.

Όμως στην πορεία η Ασημίνα συνέχισε να ζει στο ροζ συννεφάκι της, ενώ ο πιστός σύζυγος, άρχισε να έχει εξωσυζυγικές σχέσεις και όταν αυτές ήρθαν στο φως, ο κόσμος της όλος κατέρρευσε.

Θα μπορούσε λοιπόν να είναι μια αληθινή ιστορία μιας και είναι πολλές εκείνες οι Ασημίνες που νομίζουν ότι έχουν πάρει τον πρίγκιπα.. Η δική σου ιστορία πως έγινε έμπνευση πριν αποτυπωθεί στο χαρτί;

Η ιστορία έχει βασιστεί σε αληθινά γεγονότα που είχα ακούσει όντας έφηβη και αποφάσισα να βάλω τη φαντασία μου να εργαστεί για να βγάλω αυτή την μυθοπλασία εις πέρας. Έτσι έχουμε την ιστορία τελείως διαφορετική, όμως πάντα επίκαιρη.

Όταν μια γυναίκα (θα μπορούσε να συμβεί και σε άντρα φυσικά αλλά η ερώτηση μου βασίζεται στα γεγονότα του βιβλίου) προσπαθεί να διαχειριστεί τον πόνο της απώλειας αλλά ταυτόχρονα σκάει σαν χαστούκι μια αλήθεια που της φωνάζει ότι τελικά δεν ήξερε αυτόν που ερωτεύτηκε , ποια είναι τα στάδια των συναισθημάτων της;

Φυσικά θα μπορούσαν να ήταν αντίστροφα οι ρόλοι, θα μπορούσε να έχει γίνει στον καθέναν κάτι τέτοιο και αυτό έχει αποδειχτεί άλλωστε πολλές φορές στο παρελθόν.

Ο καπετάνιος, ο άντρας της Ασημίνας, ήταν ένας φιλήσυχος νέος με όνειρα και πάθος για τη θάλασσα. Την Ασημίνα την ερωτεύτηκε αληθινά, εξού και την παντρεύτηκε αμέσως. Στην πορεία όμως βλέπουμε εναν τελείως διαφορετικό άντρα, που σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει αυτόν που αγάπησε η ηρωΐδα μας και εδώ έρχεται να απαντηθεί το ερώτημα «πώς μπορεί έτσι ξαφνικά να αλλάξει ο άνθρωπος». Είναι στο dna του, τον αλλάζει η ίδια η ζωή, το χρήμα;

Η απώλεια ήταν ένα κομμάτι που την βασάνισε πολύ και μέσα από αυτήν ήρθαν στην επιφάνεια συναισθήματα θυμού, μίσους, ακόμη και ενοχής που ένιωσε η ίδια. Μέσα από αυτά τα συναισθήματα όμως η Ασημίνα βρήκε και την δύναμη που πάντα έκρυβε μέσα της και κατάφερε να σταθεί δειλά δειλά στα πόδια της και να αντιμετωπίσει την αλήθεια.

Θεωρείς ότι υπάρχουν όντως γυναίκες που δεν ξέρουν ή όλες ξέρουν απλά κάποιες συμβιβάζονται;

Και τα δύο. Υπάρχουν γυναίκες εκεί έξω που δεν ξέρουν, γιατί είναι τυφλωμένος απ’ την τελειότητα (που τελικά είναι οφθαλμαπάτη) και ποτέ δεν θα μάθουν την αλήθεια και υπάρχουν και γυναίκες που γνωρίζουν αλλά σιωπούν, για λόγους που δε θα ήθελα να αναλύσω, γιατί ότι κρύβει μια κλειστή πόρτα δε μπορούμε και δεν επιτρέπεται να το ξέρουμε.

Πότε ξεκίνησες τη συγγραφή και τι ήταν εκείνο που σε ώθησε;

Γράφω από μικρή, αλλά ποτέ δεν είχα στο μυαλό μου να το δω επαγγελματικά. Η ώθηση ήρθε πριν ενάμιση χρόνο περίπου, όταν οι οικείοι μου που είπαν πως έχω μια σπίθα στην πένα μου και αξίζει να προσπαθήσω. Έτσι λοιπόν έστειλα έργα μου σε εκδοτικούς και με λίγη αναμονή ήρθε η πρόταση απ’ τις εκδ. Υδροπλάνο και να μια.

Ιωάννα , γιατί δεν διαβάζει λογοτεχνία ο κόσμος και κυρίως οι νέοι . Τι ευθύνεται;

Ότι έφταιγε και στην δική μας την γενιά όταν ήμασταν νέοι. Φταίει το σύστημα που ζούμε. Είναι όλο λάθος…

Εμείς τότε δε διαβάζαμε γιατί είχαμε μπροστά μας τα περιοδικά μόδας , τα ποδοσφαιράκια (για τα αγόρια), τα τηλερομάντζα και θέλαμε να ζήσουμε λίγη από αυτή τη λάμψη, σπρώχνοντας έτσι το μυαλό μας να μεγαλώσει γρήγορα και με κενά.

Σήμερα οι νέοι αλλά και εμείς οι λιγότερο νέοι, ζούμε με ηλεκτρονικά ναρκωτικά. Όλη μέρα κολλημένοι στα social και στα κινητά, που χρόνος για πνευματική τροφή;

Αυτό το μοντέλο τύπου (παιδί γυμνασίου με κινητό και social) κάποτε πρέπει να απαγορευτεί αν θέλουμε να δούμε αλλαγή.

Εκτός από συγγραφέας έχεις μια λαμπρή πορεία στη δημοσιογραφία-αρθρογραφία και θα ήθελα να μου πεις γι’αυτό.

Στην δημοσιογραφία πέρασα ένα φεγγάρι μαχητικά όντας ρεπόρτερ και ύστερα ως εξωτερικός συνεργάτης σε τοπικά αλλά και εθνικής εμβέλειας κανάλια και ραδιόφωνα, αλλά αν ήταν λαμπρή δε το ξέρω. Ξέρω ότι εγώ το απολάμβανα και το αγάπησα πολύ. Πλέον έχω επιστρέψει μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα στην αρθρογραφία και ελπίζω η πορεία μου να είναι σταθερή και συμπαθής για όσους αναγνώστες με ακολουθούν και τους ευχαριστώ πολύ!

Που μπορούμε να βρούμε το διαμαντάκι σου Ιωάννα και πως μπορεί κάποιος αναγνώστης να επικοινωνήσει μαζί σου;

Χαίρομαι που υιοθέτησες τον όρο «διαμαντάκι».

Το βιβλίο μου ‘Οι χήρες του άντρα της’ κυκλοφορεί απ’ τις εκδ. Υδροπλάνο και εδώ να ευχαριστήσω ιδιαίτερα στον εκδοτικό μου για την πίστη του στην πένα μου και για όσα όμορφα θα ακολουθήσουν.

Οι φίλοι αναγνώστες μπορούν να αναζητήσουν το βιβλίο στο eshop του εκδοτικού, στο eshop αλλά και στα φυσικά καταστήματα Puplic ανά την Ελλάδα, σε πολλά βιβλιοπωλεία, σε eshops μέσω skroutz και τέλος σε Ελλάδα και Κύπρο, με μια απλή αναζήτηση.

Εμένα θα με βρουν μέσα απ’ το προσωπικό μου ιστολόγιο σε facebook & Instagram και στην βιβλιοφιλική ομάδα Artseps®.

Σ’ευχαριστώ που ήρθες στη γωνίτσα μας και θα ήθελα ο επίλογος να είναι δικός σου με μια ευχή και ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο σου. Εγώ και οι φίλοι μας εδώ στη Γωνιά Χαλάρωσης να σου ευχηθούμε καλοτάξιδο και πάντα επιτυχίες!!

«Το πρώτο βράδυ μετά τη κηδεία η Ασημίνα ήταν σαν τοίχος έτοιμος να καταρρεύσει μ’ ένα απλό φύσημα του αέρα. Κλεισμένη από νωρίς στην κρεβατοκάμαρα, κοιτούσε το σκοτεινό ταβάνι λες και θα έβλεπε κάτι που θα την έβγαζε έξω στο φως….».

Ευχαριστώ ιδιαίτερα για την όμορφη φιλοξενία. Πάντα επιτυχίες στην όμορφη «Γωνιά» σου!!!

Γωνιά Χαλάρωσης: Εδώ είναι η ομάδα μας στο Facebook και εδώ  η σελίδα μας!!

Comments are closed.