Η ΟΣΣΑ και τα ΠΕΤΡΟΚΕΡΑΣΑ στο ευρωπαϊκό έργο ADRIONET της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
26 Μαΐου 2021
‘’Και μη χειρότερα’’ και…Τίνα Μιχαηλίδου!!!!
27 Μαΐου 2021

Κολλαγόνο : Αυξήστε το με τη διατροφή..

Το κολλαγόνο είναι η πρωτεΐνη που βρίσκεται στη μεγαλύτερη ποσότητα από οποιαδήποτε άλλη στον οργανισμό.

Το σώμα παράγει φυσικά κολλαγόνο, αλλά με την πάροδο των χρόνων η ποσότητα μειώνεται. Το αποτέλεσμα είναι η επιδερμίδα να χάνει την ελαστικότητά της, το δέρμα να χαλαρώνει και να δημιουργούνται ρυτίδες.

Και φυσικά , για όσους είναι έτοιμοι να δεχθούν τα σημάδια του χρόνου, οι ρυτίδες προσθέτουν μια επιπλέον γοητεία σε γυναίκεςκαι άνδρες. Όχι όμως ένα κουρασμένο , αφυδατωμένο και αυλακωμένο από τις ρυτίδες δέρμα.

Αν καταφέρουμε να διατηρήσουμε λίγα αποθέματα Κολλαγόνου στον οργανισμό μας τότε θα υπάρχουν οι ρυτίδες αλλά σε ένα υγρό , ενυδατωμένο δέρμα που θα βγάζει αυτή τη ”φρεσκάδα” του ώριμου δέρματος..

Επίσης κάποιες παθήσεις που εμφανίζονται με την ηλικία, όπως η οστεοαρθρίτιδα, συνδέονται με την απώλεια κολλαγόνου σε συγκεκριμένους ιστούς.

Το κολλαγόνο είναι ένας τύπος πρωτεΐνης, και συνεργάζεται με την κερατίνη για να παρέχει στο δέρμα την δύναμη, την απαλότητα, την ελαστικότητα και την ανθεκτικότητα που χρειάζεται.

Παράγεται τόσο στο δέρμα όσο και σε άλλα μέρη του σώματος. Όταν είμαστε νέοι, έχουμε άφθονο κολλαγόνο στο σώμα μας, και αυτός είναι ο λόγος που τα παιδιά έχουν λαμπερά μαλλιά και λεία επιδερμίδα.

Ο ρόλος του είναι να λειτουργεί σαν μια κόλλα που κρατά ‘κολλημένο’ το σώμα και δεν το αφήνει να καταρρεύσει. Βρίσκεται ανάμεσα στα κύτταρα και τα συγκρατεί όπως το τσιμέντο κρατάει τα τούβλα ενός σπιτιού. Το κολλαγόνο, μαζί με μια άλλη πρωτεΐνη, την ελαστίνη χαρίζει ανθεκτικότητα και ελαστικότητα στους ιστούς του σώματος. 

Μπορούμε να βοηθήσουμε το σώμα μας να παράγει κολλαγόνο σε ικανοποιητικά επίπεδα  αν ακολουθήσουμε  μια καλά ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε άπαχη πρωτεΐνη, καλά λιπαρά, φρούτα και λαχανικά

Δείτε 7 τροφές που θα διατηρήσουν την επιδερμίδα σας ελαστική, τα οστά σας υγιή και τα μαλλιά και τα νύχια σας δυνατά, ενισχύοντας τη φυσική παραγωγή του κολλαγόνου.

Κόκκινες πιπεριές

Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή κολλαγόνου. Μόλις ½ φλιτζάνι κόκκινων πιπεριών παρέχει το 158% της ημερήσιας δόσης βιταμίνης C με 95 mg ανά μερίδα. Άλλες καλές πηγές βιταμίνης C είναι τα γκρέιπ φρουτ, τα ακτινίδια, οι πράσινες πιπεριές, το μπρόκολο, οι φράουλες και τα πορτοκάλια.

Ντομάτες

Είναι πλούσιες στο αντιοξειδωτικό λυκοπένιο, που βοηθά στην προστασία του κολλαγόνου από περιβαλλοντικές βλάβες. Μία αιτία που χάνουμε το κολλαγόνο με την πάροδο των χρόνων, είναι οι βλάβες που προκαλούν οι ρύποι και η υπεριώδης ακτινοβολία. Το λυκοπένιο είναι ασπίδα , βοηθά στην προστασία του δέρματος και στη διατήρηση των επιπέδων κολλαγόνου. Εκτός από τις ντομάτες θα το βρείτε και σε άλλα κόκκινα και πορτοκαλί λαχανικά, όπως το καρπούζι και το ροζ γκρέιπφρουτ.

Σολομός

Τα καλά λιπαρά δεν ωφελούν μόνο την καρδιά, αλλά προστατεύουν και την επιδερμίδα από τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες. Ειδικά ο σολομός αποτελεί εξαιρετική πηγή υγιεινών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που απομακρύνουν τον κίνδυνο φλεγμονής και εμποδίζουν τη διάσπαση του κολλαγόνου που προκαλείται από την ηλιακή ακτινοβολία και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Άλλες καλές πηγές τέτοιων λιπαρών είναι το αβοκάντο και τα καρύδια .

Γλυκοπατάτα

Αρκεί η κατανάλωση μόλις μίας ψημένης γλυκοπατάτας, για να πάρετε την εξαπλάσια από την απαιτούμενη ημερήσια δόση βιταμίνης Α και να διατηρήσετε υγιή το δέρμα και τις αρθρώσεις σας. Η βιταμίνη Α βοηθά την παραγωγή κολλαγόνου, ενώ υποστηρίζει την ανάπτυξη των κυττάρων και παίζουν καθοριστικό ρόλο στη φυσιολογική λειτουργία των οργάνων του σώματος. Εκτός από τις γλυκοπατάτες, βιταμίνη Α θα βρείτε επίσης στα καρότα, το πεπόνι, τα μάνγκο και τα βερίκοκα.

Άπαχη γαλοπούλα

Πολλά αμινοξέα εμπλέκονται στην παραγωγή κολλαγόνου. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να καταναλώνετε αρκετή πρωτεΐνη, η οποία αποτελείται από αμινοξέα. Η γαλοπούλα είναι εξαιρετική πηγή άπαχης πρωτεΐνης και λυσίνης, ενός από τα σημαντικότερα αμινοξέα για την παραγωγή κολλαγόνου. Είναι επίσης πλούσια σε χολίνη, η οποία μετατρέπεται σε γλυκίνη για την παραγωγή κολλαγόνου. Εάν δεν τρώτε κρέας, μπορείτε να πάρετε λυσίνη από μη ζωϊκές πηγές, όπως η σόγια και τα κάσιους.

Αυγά

Οι κρόκοι των αυγών είναι πλούσιοι σε χολίνη, μια βιταμίνη της ομάδας Β, η οποία μετατρέπεται σε γλυκίνη – ένα από τα αμινοξέα που εμπλέκονται στην παραγωγή κολλαγόνου. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε χολίνη μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγή κολλαγόνου. Αν ανησυχείτε για τη χοληστερόλη, πρέπει να ξέρετε ότι οι υγιείς άνθρωποι μπορούν να καταναλώσουν μέχρι και 300 mg χοληστερόλης την ημέρα, ενώ οι πάσχοντες από διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη ή καρδιακές παθήσεις μπορούν να καταναλώσουν μέχρι και 200 mg. Ένα μεγάλο αυγό έχει 187 mg χολίνης. Άλλες καλές πηγές χολίνης είναι τα ρεβίθια, τα φασόλια, η γαλοπούλα, ο σολομός και το κουνουπίδι.

Ηλιόσποροι

Μόλις 30 γραμμάρια ηλιόσπορων παρέχουν το 37% της αναγκαίας ημερήσιας δόσης βιταμίνης Ε. Όπως και τα άλλα αντιοξειδωτικά, η βιταμίνη Ε βοηθά στην απομάκρυνση της δημιουργίας ελεύθερων ριζών που προκαλούν ρυτίδες και χαλάρωση του δέρματος. Άλλες καλές πηγές βιταμίνης Ε είναι τα αμύγδαλα, τα φουντούκια και το φυστικοβούτυρο.

Ελάτε στην παρέα μας στο Facebook

Comments are closed.