Πολιτιστικός Σύλλογος Δρυμού
28 Μαρτίου 2021
Η παλιά αγορά της Αθήνας επί Τουρκοκρατίας
29 Μαρτίου 2021

Την ενδεκάτη εντολή την ξέρουν μόνο οι θεοί…

Ο Νίκος Γκάτσος έγραψε για την ”ενδεκάτη εντολή” ο Χατζηνάσιος έβαλετη μουσική και η Νανά Μούσχουρη το ερμήνευσε.

Τι ήθελε να πει ο ποιητής και ποιά είναι η ενδεκάτη εντολή….Πολλές φορές οι στίχοι των ποιημάτων ,των τραγουδιών στέλνουν ξεκάθαρα μηνύματα . Αν κάποιος δώσει σημασία να κατανοήσει τι διαβάζει ή τι τραγουδάει θα ανακαλύψει πολλά …

Η ενδεκάτη εντολή μιλάει για την ”Ελευθερία” εάν κάποιος αναλύσει τη φράση ”την ξέρουν μόνο οι τρελοί και όλοι της γης οι σκλάβοι”.

Το τραγούδι ξεκινά ως εξής: “Ρίξ’ ένα βλέμμα σιωπηλό στον κόσμο τον αμαρτωλό και δες η γη πως καίει. Και με το χέρι στην καρδιά αν δε σ’ αγγίξει η πυρκαγιά, ψάξε να βρεις ποιος φταίει.” Ο ποιητής καλεί τον ακροατή να στρέψει το βλέμμα του προς την πραγματικότητα και προς την κοινωνία, για να εντοπίσει την αδικία που καίει τη γη, και αν δεν παρασυρθεί από την επικρατούσα κατάσταση, τότε να ψάξει να βρει ποιός είναι ο φταίχτης που δημιουργεί την αδικία.

Και συνεχίζει ..“Σα χαμοπούλι ταπεινό που δεν εγνώρισ’ ουρανό και περπατάει στο χώμα, την Ενδεκάτη Εντολή δεν την σεβάστηκες πολύ γι’ αυτό πονάς ακόμα.” Εάν ο ακροατής παραμείνει παθητικός σαν ένα πουλί που δεν μπορεί να πετάξει, τότε δεν θα γνωρίσει την ελευθερία και θα πονά για πάντα, αφού θα έχει παραβεί την Ενδεκάτη Εντολή. “Τράβα να βρεις τον Μωυσή και ξαναρώτα τον κι εσύ μήπως αυτός την ξέρει, την Ενδεκάτη Εντολή που `ν’ ολοκάθαρο γυαλί και κοφτερό μαχαίρι.” Ο ποιητής εισηγείται ειρωνικά στον αδιάφορο ακροατή, που βρέθηκε σε αδιέξοδο, να απευθυνθεί στον ίδιο το Μωυσή για να του εξηγήσει το νόημα της Ενδεκάτης Εντολής, για την οποία του δίνει δύο κλειδιά: είναι καθαρή (σε αντίθεση με τον αμαρτωλό κόσμο και τη γη που καίγεται) και είναι κοφτερή (όπως κοφτερά είναι τα μαχαίρια που κόβουν τα σχοινιά των σκλάβων). 

Κάποιοι λένε οτι είναι η αγάπη, κάποιοι οτι είναι το συναίσθημα που προκύπτει όταν παραβείς κάποιο ηθικό άγραφο νόμο, που προκαλείται απ΄την συνείδηση. Η Νάνα Μούσχουρη σε μια συνέντευξη όταν ρωτήθηκε είχε πει οτι είναι η αυτογνωσία.

Ο Γκάτσος επισημαίνει την υποχρέωση του κάθε ανθρώπου να συμμετέχει στο γίγνεσθαι και να μην αδιαφορεί ή σιωπά για όσα συντελούνται γύρω του. Δηλαδή το όχι αδιαφορία.

Ισως τελικά η ενδεκάτη εντολή είναι πιο περίπλοκη από τις υπόλοιπες δέκα γιατί θα πρέπει ο κάθε άνθρωπος να βάλει το μυαλό και την ψυχή να δουλέψει , αφού πρώτα δουλέψει με τον εαυτό του…

Το τραγούδι ηχογραφήθηκε το 1985 και ο δίσκος φέρει το όνομα ”Ηενδεκάτη εντολή” και περιλαμβάνει άλλα δώδεκα τραγούδια σε μουσική του Γιώργου Χατζηνάσιου, στίχους του Νίκου Γκάτσου, με τη Νάνα Μούσχουρη.

Από τα τραγούδια του δίσκου ξεχωρίζει και το «Γιαρέμ γιαρέμ» το 1975 ηχογραφήθηκε τέσσερις φορές! Η πρώτη εκτέλεση έγινε από την Αιμιλία Νομικού και χορωδία.Στη συνέχεια, ηχογραφήθηκε για δίσκο 45 στροφών από την Δήμητρα Γαλάνη και χορωδία,στη συνέχεια ηχογραφήθηκε και από την Χριστιάνα και χορωδία, ενώ το 1984 το «Γιαρέμ» ξανακούστηκε από τους Διονύση Θεοδόση, Αντώνη Ζαφειρόπουλο, Ειρήνη Αγγέλου και Πένυ Ξενάκη στο δίσκο με τη ζωντανή ηχογράφηση από τη συνύπαρξη του Γιώργου Χατζηνάσιο με τον Γιάννη Σπανό στο κέντρο «Michel».Στην εκτέλεση με τη Νάνα Μούσχουρη  υπάρχει μια καινούργια στροφή, η τρίτη, που δεν ακούγεται στις προηγούμενες εκτελέσεις, στις οποίες επαναλαμβάνεται η πρώτη στροφή. 

Επίσης τέσσερα από τα τραγούδια της «Ενδεκάτης εντολής» ηχογραφήθηκαν στα γαλλικά και κυκλοφόρησαν το 1986 από την Philips στο δίσκο «Tu M’Oublies». Πρόκειται για τα «Ο ταξιδιώτης του ονείρου», «Αλληλούια», «Πέφτει βροχή» και «Ήλιε που χάθηκες».

Εμείς σήμερα θα απολάυσουμε την ”Ενδεκάτη εντολή” και το ”Γιαρεμ”

Ελάτε στην παρέα της ”Γωνιά Χαλάρωσης” στο Facebook

Comments are closed.