Την ενδεκάτη εντολή την ξέρουν μόνο οι θεοί…
29 Μαρτίου 2021
Πολ. Σύλ. Ανατολικού ”Βαλμάδα” Θεσσαλονίκης
29 Μαρτίου 2021

Η παλιά αγορά της Αθήνας επί Τουρκοκρατίας

Σήμερα θα κάνουμε έναν διαδραστικό περίπατο στην Οθωμανική Αθήνα , τότε που η Αθήνα έμοιαζε με ένα ήσυχο χωριό , τριγυρισμένο με τείχη.

Μια Αθήνα πολυπολιτισμική που κατοικείται κατά το 1/3 από Τούρκους και κατά τα 2/3 από Έλληνες αλλά και Ευρωπαίους που οι Μεγάλες Δυνάμεις στέλνουν ως διπλωματικούς αντιπροσώπους ήδη από τον 17ο αι.

Στο παζάρι ακούγονται ελληνικά, τουρκικά, αλβανικά και όχι μόνο, οι άνθρωποι περνάνε ώρες στα καφενεία καπνίζοντας πίπες και πίνοντας καφέ, ζούνε σχετικά αρμονικά μεταξύ τους παρά τις διαφορετικές θρησκείες και γλώσσες, ενώ συχνά τις γιορτές τους τις γιορτάζουν μαζί στα αρχαία ερείπια.

Ο Παρθενώνας στεγάζει ένα τζαμί, ενώ τα τείχη το καθιστούν κάστρο, όπου κατοικούν σε χαμηλά σπιτάκια ανάμεσα στα αρχαία χαλάσματα φρούραρχοι και φύλακες.Τείχη υπάρχουν και γύρω από την πόλη, εκτός των οποίων ζουν οι αγροτικοί πληθυσμοί, κυρίως Αρβανίτες.

Στον κεντρικό δρόμος της πόλης και γύρω από αυτήν κατοικούν οι πλουσιότεροι και ισχυρότεροι Τούρκοι, ενώ στις πίσω σειρές από αυτούς οι πλούσιοι Έλληνες. Τα αρχοντικά διακοσμούνται συχνά με αντικείμενα και στοιχεία κάθε ιστορικής περιόδου.Πιο πίσω ακολουθούν τα φτωχόσπιτα των χαμηλότερων στρωμάτων.

Κάντε έναν περίπατο στα Οθωμανικά μνημεία της Θεσσαλονίκης

Τρία τζαμιά και τρία χαμάμ αλληλοσυμπληρώνονται ώστε να μπορούν οι πιστοί να καθαρίζονται και να εξαγνίζονται προτού προσευχηθούν. Η πόλη δεν υστερεί σε ορθόδοξες εκκλησίες, καθώς χτίζονται ελεύθερα (αν και δεν επιτρέπεται να χτυπάνε καμπάνες).

τα ποτάμια Ιλισός και Κηφισός χαρίζουν στιγμές δροσιάς στους ντόπιους και βοηθάνε στην καλλιέργεια των πενήντα χιλιάδων ελαιόδεντρων, ενώ τόσο οι χριστιανοί όσο και οι μωαμεθανοί, πιστεύοντας στις αρχέγονες δυνάμεις του νερού, κάνουν εναλλάξ λιτανείες.

Κάντε μια ξενάγηση στο Μουσείο σοκολάτας στη Βιέννη

Στους παρακάτω συνδέσμους θα δούμε αναλυτικά πως ήταν η πόλη, την καθημερινότητα των κατοίκων αλλά και τη διασκέδασή τους, καθώς θα δούμε ορισμένα από τα πρώτα και σημαντικότερα αποκριάτικα της δρώμενα.

Ακολουθήστε τη ”Γωνιά Χαλάρωσης” στο Facebook

πηγή φωτογραφίας YouTube

πηγή πληροφοριών/el.wikipedia.org

Comments are closed.