Η ‘Οπερα του Σίδνεϊ θα φωταγωγηθεί με τα ελληνικά χρώματα
18 Μαρτίου 2021
Οι κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας
19 Μαρτίου 2021

Ναός της του Θεού Σοφίας – Κωνσταντινούπολη

Από το 537 (ο ομώνυμος ναός του 360 που είχε ανεγερθεί στο ίδιο σημείο, απαλλοτριώθηκε προς θεμελίωση του υπάρχοντος)  μέχρι το 1453 λειτουργούσε ως Βυζαντινός Καθεδρικός Χριστιανικός Ναός της πόλης, με εξαίρεση την περίοδο 1204–1261, κατά την οποία ήταν Ρωμαιοκαθολικός ναός. Μετά την άλωση της Κωνσταντινούποληςτο 1453 μετατράπη σε ισλαμικό τέμενος, ενώ το 1934 έγινε Μουσείο.Στις 10 Ιουλίου 2020, ανακοινώθηκε η δεύτερη ιστορικά μετατροπή του σε ισλαμικό τέμενος, από τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Πότε θεμελιώθηκε

Η Α’ Αγία Σοφία θεμελιώθηκε από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο αλλά οικοδομήθηκε από το γιο του Κωνστάντιο (337-361). Τα εγκαίνιά της έγιναν το 346 και μαζί με τον ναό της Αγίας Ειρήνης, αποτελούσε τον κύριο καθεδρικό ναό της πρωτεύουσας και έδρα του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης. Εικάζεται ότι επρόκειτο για ξυλόστεγη βασιλική, τρίκλιτη ή πεντάκλιτη. Καταστράφηκε από πυρκαγιά το 404 και χτίστηκε εξαρχής τα επόμενα χρόνια. Ο νέος ναός εγκαινιάστηκε το 415 επί βασιλείας του Θεοδόσιου Β΄. Ο ναός υπέστη μεγάλη φθορά κατά τη Στάση του Νίκα το 532.

Κάντε μια διαδραστική ξενάγηση στην Καππαδοκία

Το κτίσιμο του ναού που διατηρείται έως σήμερα δρομολογήθηκε από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α΄ . Αρχιτέκτονες του ναού ορίστηκαν οι Ανθέμιος και Ισίδωρος που ήταν γεωμέτρες από τη Μίλητο.Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε σε μικρό χρονικό διάστημα και τα εγκαίνιά του τελέστηκαν στις 27 Δεκεμβρίου το 537.

Διάβαστε τη συνέντευξη του Αλέξη Παρχαρίδη

ΕΔΩ η συνέντευξη του Στάθη Νικολαϊδη

Τότε, σύμφωνα με το θρύλο, ο Ιουστινιανός αναφώνησε «Δόξα τω Θεώ τω καταξιώσαντί με τοιούτον έργον επιτελέσαι. Νενίκηκά σε, Σολομόν!»,  θέλοντας έτσι να εκφράσει το θαυμασμό του για το μνημείο το οποίο ήταν πιο θαυμαστό από τον Ναό του Σολομώντα στα Ιεροσόλυμα.

Στο προαύλιο του ναού λέγεται πως υπήρχε κρήνη, στην οποία ανεγράφετο η φράση «ΝΙΨΟΝΑΝΟΜΗΜΑΤΑΜΗΜΟΝΑΝΟΨΙΝ» (νίψον ανομήματα μη μόναν όψιν, δηλ. ξέπλυνε τις αμαρτίες σου και όχι μόνο το πρόσωπό σου). Η φράση αυτή, αν αναγνωσθεί ανάποδα (από δεξιά προς τα αριστερά) αποδίδει τις ίδιες λέξεις και επομένως το ίδιο νόημα.

Επισκευθείτε την Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα

Σήμερα θα παρακολουθήσουμε την τελευταία ξενάγηση στο ναό πρίν μετατρέψει στις 10 Ιουλίου 2020 σε τέμενο ο Τούρκος πρόεδρος. Ο ξεναγός είναι Έλληνας και αξίζει να αφιερώσουμε λίγη ώρα για να ακούσουμε αυτά που έχει να μας πει…Ας τα έχουμε ξαν’ακούσει , πάντα προκαλούν δέος αλλά και θλίψη ταυτόχρονα για αυτό που για όλους είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς αλλά για εμάς είναι το σύμβολο της πίστης μας!!

Ακολουθήστε τη ”Γωνιά Χαλάρωσης” στο Facebook