Να’ τανε το 21..η ιστορία του τραγουδιού..
17 Μαρτίου 2021
Καπετάνιου Χριστίνα- Εικαστικός
17 Μαρτίου 2021

Η γαλάζια σπήλια στο Καστελόριζο

Το Καστελλόριζοι είναι Βυζαντινή ονομασία από το κάστελλος ή καστέλι και από το ριζά, ότι είναι δηλαδή χτισμένο στα ριζά του βουνού. Έχει απόσταση 1,25 ναυτικών μιλίων από τις νοτιοδυτικές ακτές της Τουρκίας και αποτελεί το ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας.

Ονομάζεται επίσης και Μεγίστη, καθώς είναι το μεγαλύτερο νησί σε ένα σύμπλεγμα 14 μικρών νησιών και βραχονησίδων, ενώ το σημερινό του όνομα οφείλεται στο ενετικό κάστρο που δεσπόζει πάνω στον Κόκκινο Βράχο, Καστέλο Ρόσο στα ιταλικά, που παραφράστηκε.

Παρά το μικρό του μέγεθος, το νησί διαθέτει μία τεράστια ιστορία, που ξεκίνησε από τη νεολιθική ακόμη εποχή και έναν πολιτισμό που άκμασε από εκείνη ακόμη την εποχή, γεγονός που αποδεικνύεται από τις ανασκαφές που έφεραν στο φως πολύ σημαντικά τμήματα αρχαίων ναών, τμήματα τειχών, τάφους και άλλα σημαντικά ευρήματα. Ακολουθώντας μία κοινή ιστορική πορεία με τα υπόλοιπα νησιά των Δωδεκανήσων, το Καστελόριζο ενώθηκε με την Ελλάδα το 1920

Κάντε επίσκεψη στο Γαλεριανό συγκρότημα ΕΔΩ

Εμείς σήμερα θα πάμε να γνωρίσουμε τη γαλάζια σπηλιά στα νότια του νησιού . Είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα φυσικά μνημεία της Μεσογείου το οποίο είναι παγκοσμίως γνωστό για το σταλακτικό του πλούτο αλλά και για τα καταγάλανα νερά του.Το εντυπωσιακό αυτό σπήλαιο είναι στολισμένο με αμέτρητους κατάλευκους σταλακτίτες

Στη «γαλάζια σπηλιά» του Καστελόριζου κατοικούν φώκιες μονάχους – μονάχους οι οποίες συνήθως είναι αθέατες στους επισκέπτες. Για αυτό και ονομάζεται “Φώκιαλη” ή αλλιώς γνωστό είναι ως “Σπηλιά του Παραστά». Εκτός από τις φώκιες, το σπήλαιο φιλοξενεί επίσης χιλιάδες αγριοπερίστερα, ενώ στο βυθό του υπάρχουν μοναδικά και σπάνια είδη ψαριών….

Σήμερα θα δούμε δυο συνδέσμους και αυτό διότι στον πρώτο που είναι και ο μοκρότερος σύνδεσμος σε χρόνο , έχει πολύ εντυπωσιακή είσοδο στη σπηλιά …στο δεύτερο σύνδεσμο έχει στην αρχή όλο το ιστορικό της σπηλιάς και φυσικά δεν χορταίνεις να βλέπεις γαλάζιο!!

ΕΔΩ μπορείτε να δείτε το σπήλαιο Δογκαράτης στην Κεφαλονιά και να ακούσετε και κονσέρτο μέσα στο σπήλαιο!!

Και αν θέλετε ακολουθήστε μας στο Facebook

ο πρώτος σύνδεσμος