Θεατρική ομάδα Πολ. Συλλ. Νεοχωρούδας ”Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
16 Μαρτίου 2021
Η γαλάζια σπήλια στο Καστελόριζο
17 Μαρτίου 2021

Να’ τανε το 21..η ιστορία του τραγουδιού..

Πλησιάζουν οι μέρες για τη διπλή γιορτή της 25ης Μαρτίου και ας δούμε ένα τραγουδί που όλοι το τραγουδάμε και χωρίς να είναι 25η Μαρτίου..

Το τραγούδι έγραψε η Σώτια Τσώτου με συνθέτη τον Σταύρο Κουγιουμτζή. Το τραγούδι γράφτηκε για την επέτειο των 150 χρόνων από την επανάσταση του 1821!!

Ηχογραφήθηκε το 1969, αρχικά με τον Γιώργο Νταλάρα για την Minos και μετά από δυο εβδομάδες με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση στην Columbia. Και οι δυο εκτελέσεις κυκλοφόρησαν σε δίσκους 45 στροφών.

Κάντε μια περιήγηση στις υπόγειες πόλεις της Καππαδοκίας

Το παραλίγο διπλωματικό επεισόδιο για μια λέξη…

Στην πρώτη στροφή του τραγουδιού , αρχικά η στιχουργός έγραφε ”και να κρατάω τις νύχτες με τ’ άστρα , μια Τουρκοπούλα αγκαλιά”.

 Η «τουρκοπούλα» έφτασε στ’ αυτιά των Τούρκων της Αθήνας (πρεσβεία), με αποτέλεσμα να ζητηθεί η αλλαγή της λέξης διότι παρουσίαζε «εύκολες» τις τουρκάλες και το κάνανε «ομορφούλα», ο Μάτσας βρήκε τη λέξη… ενώ το δισκάκι (τόσο με τον Νταλάρα, όσο και με τον Μπιθικώτση) είχε ήδη κυκλοφορήσει. Το διπλωματικό επεισόδιο τελικώς αποφεύχθηκε. Τόσο ο Μάτσας (MINOS), όσο και ο Λαμπρόπουλος (His Master’s Voice) έδωσαν εντολή να ξαναηχογραφηθεί το τραγούδι, με τη λέξη «ομορφούλα» να αντικαθιστά πλέον, αυτή τη φορά, την «τουρκοπούλα». Έτσι, με την «ομορφούλα» το έμαθε και το αγάπησε ο κόσμος.

Μια περιήγηση στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα

Το τραγούδι σύντομα πέρασε και απέναντι . Το μαθαίνουν οι Τούρκοι, το μεταφράζουν στη γλώσσα τους , κρατάνε τη μουσική (το αστείο θα ήταν να κρατούσαν και τους στίχους…)και το έκαναν ερωτικό τραγούδι…

Εμείς σήμερα θα ακούσουμε και τις δυο ηχογραφήσεις του τραγουδιού διότι και οι δυο καλλιτέχνες είναι σπουδαίοι και η φωνή τους εκπληκτική!!

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Γιώργος Νταλάρας:

Γρηγόρης Μπιθικώτσης

Comments are closed.