Η γαλάζια σπήλια στο Καστελόριζο
17 Μαρτίου 2021
Πάμε να κάνουμε …Καντάδα!!
18 Μαρτίου 2021

Καπετάνιου Χριστίνα- Εικαστικός

Επιθυμώ η ζωγραφική μου να αφήνει περιθώριο ερμηνείας στους θεατές

Τι είναι έμπνευση για σένα;

Στοιχεία της καθημερινότητας με εμπνέουν. Η πραγματικότητά μας όπως είναι,  με τα φθαρτά και σαθρά της σημεία. Για τον καθένα η πραγματικότητα είναι μια διαφορετική συνθήκη και κάθε τέτοια συνθήκη διαμορφώνει βιώματα. Τέτοιες βιωματικές εμπειρίες με εμπνέουν και θέλω να εμπνέω τη διαμόρφωσή τους μέσα από τα έργα μου. 

Μίλησε μου για την ενότητα των έργων σου με τίτλο «αμυγδαλή». Τι παρουσιάζει αυτή η ενότητα έργων και ποιος ο σκοπός της;

Ονομάζω «αμυγδαλή» αυτήν την ενότητα έργων που παρουσιάζουν συγκεκριμένες συγκινησιακές φορτίσεις βιωμάτων, μιας και αυτή είναι το συγκινησιακό κέντρο του εγκεφάλου που αποθηκεύονται όλες οι συγκινησιακές φορτίσεις των εμπειριών μας.

Με ενδιαφέρει πώς οι άνθρωποι αντιλαμβανόμαστε, δρούμε, αντιδρούμε στις συνθήκες που βιώνουμε, δηλαδή σε αυτά που μας συμβαίνουν. Έτσι κάθε ένα έργο αυτής της ενότητας δημιουργήθηκε για να ενεργοποιήσει κάθε θεατή να δράσει. Το έργο είναι ερέθισμα στο χώρο και εκπέμπει συγκεκριμένες συναισθηματικές φορτίσεις ξυπνώντας στους θεατές δικές τους μνήμες και συναισθήματα εμπειριών. Έτσι, ξεκινά το ταξίδι επικοινωνίας θεατή – έργου χωρίς λόγια. Με δυνατότητες αναδιαμόρφωσης του εαυτού του, ο θεατής γίνεται ηθοποιός που ποιεί τα δικά του  συναισθήματα και συμπεριφορές. 

Για να αντιληφθεί ο καθένας το έργο θα πρέπει ουσιαστικά να αλληλεπιδράσει με το έργο;

Ουσιαστικά δίνω βαρύτητα και στην προσωπική συμβολή του θεατή στο έργο. Επιθυμώ η ζωγραφική μου να αφήνει περιθώριο ερμηνείας στους θεατές αλλά και δυνατότητα να προσδίδουν περιεχόμενο στο έργο μου. Δεν πρόκειται για art therapy, αλλά για μία προσέγγιση του εσωτερικού μας κόσμου δίνοντας τη δυνατότητα στο θεατή να προσδώσει τα δικά του συναισθήματα, γιατί με ενδιαφέρει αυτή η διάδραση.

Στα έργα σου επικρατεί το γαλάζιο και το κόκκινο, γιατί αυτά τα δύο;

Στα έργα της ενότητας «αμυγδαλή», επικρατεί το μπλε και αυτό γιατί ήθελα να έχουν το επικρατέστερο χρώμα των δικό μου μνημών. Οι μνήμες μου έρχονται στο μυαλό μου μέσα σε υγρό στοιχείο και  σε αυτά τα χρώματα. Τα ίδια τα έργα είναι απόρροιες και των δικών μου βιωμάτων και συναισθηματικών  αποτυπωμάτων. Οπότε θέλησα να εκτεθώ και να τα παρουσιάσω για να προξενήσω ένα διάλογο συναισθημάτων, μνημών και βιωμάτων.

Έπειτα την περίοδο της καραντίνας στράφηκα πολύ προς το κόκκινο διότι ένιωθα εγκλωβισμένη, έχοντας έλλειψη ερεθισμάτων που θα διαμόρφωναν τις εικόνες των έργων μου. Θα μπορούσα να είχα λειτουργήσει με τις μνήμες και τα βιώματα που είχα αλλά η συνθήκη του εγκλεισμού εγκλώβισε αυτή τη δημιουργία. Μια διαφυγή ήταν το όνειρο και ουσιαστικά η συνθήκη μεταξύ ονείρου και φαντασίας, εικόνων, καταστάσεων που ήθελα να γίνουν ή που μου έλειπαν πιο πολύ, όπως το άγγιγμα. Έτσι, το κόκκινο δηλώνει και τη στροφή από την αναζήτηση του εαυτού προς την ένωση των εαυτών – υπάρξεων και πως διαμορφώνεται αυτή.

Τελευταία στα έργα σου  ενσωματώνεις νέες τεχνολογίες. Ποιος είναι ο ρόλος τους;

Φέτος ξεκίνησα το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Οπτικοακουστικές Τεχνολογίες στην Ψηφιακή Εποχή» του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου Κέρκυρας, με σκοπό να διευρύνω τις γνώσεις μου και να ενσωματώσω τις νέες τεχνολογίες στα έργα μου. Όπως ανέφερα με ενδιαφέρει η δράση του θεατή, με ενδιαφέρει η διάδραση. Σίγουρα, μπορεί να υπάρξει αυτού του είδους η διάδραση που σας ανέλυσα μέσα από τα ζωγραφικά μου έργα, αλλά επιθυμώ να έχω τη δυνατότητα και την τεχνογνωσία να δημιουργήσω έργα στα οποία η διάδραση είναι ακόμα πιο έντονη και λογίζεται ως σωματική και πνευματική εμπειρία ταυτόχρονα. Με τη χρήση νέων τεχνολογιών μπορώ να δημιουργήσω τέτοια έργα.

Κάνεις λοιπόν το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας. Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Ναι, είμαι πολύ τυχερή που φοιτώ στο συγκεκριμένο μεταπτυχιακό διότι έχω μάθει πάρα πολλές νέες τεχνικές και τεχνολογίες. Για παράδειγμα, δημιουργώ βίντεο για να μιλήσω για τον άνθρωπο, την επικοινωνία με τον άλλον την ένωση, την καθημερινότητα, έχοντας φτιάξει ένα κανάλι που αποτελεί το περιβάλλον τέτοιων διευρυμένων υπάρξεων.

Ακόμη, η δημιουργία έργων που θα μπορούν να επικοινωνήσουν με τον θεατή είναι τα μελλοντικά μου σχέδια και μάλιστα ήδη βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο τέτοια διαδραστικά έργα.

Τα συναισθήματα σου από την πρώτη σου προσωπική έκθεση; 


Την πρώτη φορά που εξέθεσα, αν και ήμουν αρκετά μικρή ανακάλυψα το τι θα πει επικοινωνία του έργου με κάποιον άλλον πέρα από το δημιουργό του, κάτι το οποίο κουβαλάω ακόμα και σήμερα. Σε μία έκθεση μπορούν να επιτευχθούν πολλών ειδών διάδρασεις. Με ενδιαφέρει σα δημιουργός να εκθέτω τα έργα μου γιατί είναι πολύ σημαντικό για μένα να επικοινωνώ μέσω της τέχνης με τον κόσμο. Θεωρώ ότι αυτή η διαδικασία με βοήθησε να γίνομαι πέρα από δημιουργός και θεατής του έργου μου ώστε να μπορώ να εξελίσσομαι. 

Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι περισσότερα έργα σου και λεπτομέρειες της δουλειάς σου μπορεί κάποιος να δει στη σελίδα σου: ΕΔΩ

Παρακάτω δίνουμε δυο συνδέσμους από το κανάλι σου στο YouTube για να θαυμάσουμε την ένωση της εικόνας με τον ήχο στα έργα σου. Μπορείτε να ακολουθήσετε το κανάλι για περισσότερα έργα ΕΔΩ

Comments are closed.