Γιώτα Μπατιστάτου
11 Μαρτίου 2021
Οδηγήστε ,γνωρίστε και ακούστε!!
12 Μαρτίου 2021

Τάκης Μουσαφίρης…Έναν αποχαιρετισμό

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα και από παιδάκι ασχολήθηκε με την κιθάρα που του είχαν πάρει οι γονείς του.Και οι δυο γονείς του ήταν μουσικά καταρτισμένοι και μετέδωσαν τις γνώσεις τους στον μικρό Παναγιώτη. Άκουγε μια γειτόνισσα να παίζει πιάνο και προσπαθούσε να μάθει τους τόνους.Μετά προσπαθούσε να κουρδίσει την κιθάρα ακούγοντας τα κουδούνια των προβάτων.Ένα καλοκαίρι που ζούσε στα Ιωάννινα πήγε στο χωριό του πατέρα του, στους Καλαρρύτες, για διακοπές. Έγραψε τις πρώτες του μελωδίες εμπνευσμένος από τους ήχους από τα πέταλα των αλόγων. Αργότερα εμπνεύστηκε από τα κουδούνια των προβάτων.Το ”έμφυτο μικρόβιο”της μουσικής άρχισε να εμφανίζετε σε πολύ νεαρή ηλικία.Προτού μετακομίσει στην Αθήνα η οικογένεια Μουσαφίρη , ο Παναγιώτης έπαιζε σε ταβερνάκια των Ιωαννίνων.

Οι πρώτες του δουλειές στην Αθήνα ήταν σε μικρά ταβερνάκια και μπουάτ της Πλάκας. Αρχιζε να παίζει κιθάρα και μπουζουκάκι, και παράλληλα να συνθέτει διάφορα τραγούδια. Την εποχή εκείνη πρωτοστατούσαν κυρίως τα σύγχρονα λαϊκά τραγούδια. Οπως έχει πει ο ίδιος, τις περισσότερες φορές έγραφε πάνω στις φωνές. Ακουγε μια φωνή, «πατούσε» πάνω σε αυτή και έγραφε το τραγούδι που ταίριαζε.

Αν και έγραφε από πολύ νωρίς τραγούδια, τα μεγάλα του σουξέ τα έδωσε σε μεγάλους τραγουδιστές στα μέσα της δεκαετίας του ’70. Ενας από εκείνους που έγραψε πάνω στη φωνή τους ήταν ο Δημήτρης Μητροπάνος. «Κάνε κάτι να χάσω το τρένο», «Πες μου πού πουλάν’ καρδιές», «Σε μια στοίβα καλαμιές», «Χιονάνθρωπος» ήταν μερικά από τα τραγούδια του που έγιναν διαχρονικές επιτυχίες.Έδωσε μερικές από τις ωραιότερες επιτυχίες του στη Ρίτα Σακελλαρίου.Τη δεκαετία του ’80 θα δώσει τεράστιες επιτυχίες στον Στράτο Διονυσίου όπως «Ο ταξιτζής», «Εγώ ο ξένος», «Ενα λεπτό περιπτερά», «Εγώ να δεις». Έδωσε επιτυχίες και στην Πίτσα Παπαδοπούλου .

Έχοντας κατακτήσει πλήθος χρυσών και πλατινένιων δίσκων , ο Τάκης Μουσαφίρης τα τελευταία χρόνια είχε επιστρέψει στα Γιάννενα .

Από σήμερα θα είναι στη γειτονιά των αγγέλων παρέα με όλους αυτούς τους φίλους του που μαζί έγραωαν ιστορία στο ελληνικό τραγούσι και μας την άφησαν κληρονομιά…Εμείς θα του πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ και ένα αντίο ακούγοντας μερικές από τις επιτυχίες που έγραψε…

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Comments are closed.