ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ ..ένα ταξίδι όνειρο!!
11 Μαρτίου 2021
Τάκης Μουσαφίρης…Έναν αποχαιρετισμό
12 Μαρτίου 2021

Γιώτα Μπατιστάτου

Καλώς ήρθες στη ‘’Γωνιά Χαλάρωσης’’. Το πρώτο σου βήμα στη συγγραφή με ένα ‘’δυνατό ‘’ βιβλίο ‘’Το δώρο της ζωής’’ από τις εκδόσεις ΕΛΚΥΣΤΗΣ…Θα ήθελα να ξεκινήσουμε την κουβέντα μας και να μας πεις λίγο για τη Γιώτα.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμή να συζητήσουμε στη Γωνιά Χαλάρωσης για μένα και το βιβλίο μου. Είμαι ένας άνθρωπος που αγαπά την ηρεμία και αυτό αποδεικνύεται και από την καθημερινότητά μου. Περνώ τις περισσότερες ώρες της κάθε μέρας μου ήσυχα παίζοντας με τον γιο μου, πηγαίνοντας βόλτα στη φύση με την οικογένειά μου, διαβάζοντας, γράφοντας, βλέποντας κωμωδίες και κάνοντας γυμναστική. Αγαπώ αυτές τις δραστηριότητες! Η πολυκοσμία με κουράζει. Είμαι εσωστρεφής, αν και πολλές φορές δε μου φαίνεται!

Στο βιβλίο σου έχεις τον ήρωα σου τον Ορέστη …μίλησέ μας για αυτόν;

Ο Ορέστης είναι ο πρωταγωνιστής του βιβλίου και έχει υιοθετήσει έναν αρκετά αρνητικό τρόπο σκέψης. Αφήνει κάθε εξωτερικό γεγονός να τον εξοργίζει και να του ρίχνει την ψυχολογία. Όλα του φταίνε. Τη στιγμή που ξεκινά η ιστορία ο Ορέστης βρίσκεται σε μια δυσκολη περίοδο της ζωής του κατά την οποία του έχουν συμβεί πολλές ατυχίες μαζί, όπως απώλεια αγαπημένων προσώπων, προδοσία από σύντροφο, ανεργία, ατύχημα με κάταγμα στο πόδι, χρέη και οικονομικά προβλήματα.

Τον κυριεύει μετά από αυτό απογοήτευση , τρόμος , ανασφάλεια και κυρίως θυμός;

Ακριβώς. Όλα αυτά τον έχουν κάνει να χάσει κάθε ελπίδα και απλά έχει κλειστεί στον εαυτό του, θυμώνει με την τύχη του και νιώθει εντελώς μόνος του.

Παρ’ όλα αυτά βλέπουμε ότι στο δρόμο του Ορέστη έρχεται μια καλή νεράιδα να του δείξει τη θετική πλευρά της ζωής

Μέσα στην ατυχία του θα σταθεί τυχερός, αφού θα του χτυπήσει την πόρτα η καλή νεράιδα που μένει στο ακριβώς δίπλα διαμέρισμα, αλλά δεν είχε τύχει να γνωριστούν ως τότε. Η κοπέλα προσφέρεται να τον βοηθήσει να αλλάξει τη ζωή του, λέγοντας πως κατέχει όλα όσα χρειάζονται για να καταφέρει κάτι τέτοιο.

Για να βελτιώσει κάποιος τη ζωή του και τον τρόπο που σκέφτεται δεν θα πρέπει να είναι και έτοιμος , να έχει καταλάβει δηλαδή ότι πρέπει να αποβάλλει το θυμό;

Σίγουρα η αλλαγή του τρόπου σκέψης μας και η βελτίωση της ζωής μας δεν μπορούν να επιτευχθούν από τη μια στιγμή στην άλλη. Θέλει πολύ χρόνο, αποφασιστικότητα και προσπάθεια. Είναι κάτι που συμβαίνει σταδιακά, και είναι πολύ σημαντικό, όπως είπατε, να αποβάλουμε τον θυμό και τα αρνητικά συναισθήματα. Με πολλά μικρά βήματα προόδου και υπομονή μπορούμε να αλλάξουμε εντελώς τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα και κατ’ επέκταση τον τρόπο που ζούμε!

Ο αισιόδοξος γελάει για να ξεχάσει και ο απαισιόδοξος ξεχνάει να γελάσει..Τι είναι αισιοδοξία για σένα;

Αισιοδοξία είναι όταν εστιάζουμε σε όλα τα καλά που έχουμε στη ζωή μας, αντί να γκρινιάζουμε για όσα δεν έχουμε. Αισιοδοξία είναι να περιμένουμε ότι θα μας συμβεί κάτι όμορφο, αντί να ανησυχούμε μήπως μας συμβεί κάτι άσχημο. Και ακόμα περισσότερο, αισιοδοξία είναι να κοιτάζουμε τα αρνητικά και αντί να τα βλέπουμε ως κάτι κακό, να τα βλέπουμε ως προκλήσεις και μαθήματα για να γινόμαστε όλο και καλύτεροι.

Ότι δίνεις αυτό σου επιστρέφετε στη ζωή…άρα θα πρέπει να δίνουμε και ευκαιρίες στους άλλους…Πόσες ευκαιρίες όμως μπορούμε να δώσουμε σε έναν άνθρωπο ώστε να μην θεωρηθούμε αφελείς στο τέλος;

Νομίζω πως αν έχουμε δώσει πολλές ευκαιρίες στους άλλους δείχνει γενναιοδωρία και όχι αφέλεια. Δίνουμε ευκαιρίες γιατί είμαστε μεγαλόψυχοι. Το ότι οι άλλοι εκμεταλλεύτηκαν τις ευκαιρίες δείχνει ότι εκείνοι είναι αφελείς και, κατά πάσα πιθανότητα, τοξικοί άνθρωποι. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε ούτε μια ευκαιρία παραπάνω σε τοξικούς ανθρώπους. Πρέπει όμως πάντα μέσα μας να συγχωρούμε για να μην βασανίζουμε τον εαυτό μας με τον θυμό μας. Αν συγχωρέσουμε και δεν φθειρόμαστε πια μέσα μας, οι παραπάνω ευκαιρίες σε ανθρώπους που δε μας ταιριάζει η συμπεριφορά τους είναι περιττές. Η συγχώρεση είναι αρκετή για να διώξουμε τα αρνητικά συναισθήματα. Αντίθετα, μια παραπάνω ευκαιρία σε έναν τοξικό άνθρωπο θα φέρει ακόμα πιο πολλά αρνητικά συναισθήματα, κι εμείς δε το θέλουμε αυτό στη ζωή μας.

Ένα όνειρο της Γιώτας;

Να συνεχίσει η ζωή μου να είναι τόσο όμορφη. Έχω την οικογένειά μου, είμαστε υγιείς, κάνω αυτό που αγαπώ (συγγραφή)… Δεν ξέρω τι άλλο να ζητήσω! Είμαι πολύ ευγνώμων.

Τι μπορεί να γίνει πηγή έμπνευσης σου;

Δύσκολη ερώτηση! Ποτέ δεν μπορώ να απαντήσω κάτι συγκεκριμένο, γιατί πραγματικά η έμπνευση μπορεί να έρθει εντελώς ξαφνικά από το πουθενά! Κάτι που θα δω, κάτι που θα ακούσω, κάτι που θα θυμηθώ θα με βάλει στη διαδικασία να το σκεφτώ σαν ιδέα για βιβλίο. Κι αν με ενθουσιάσει αρκετά θα το σημειώσω είτε για μελλοντικό βιβλίο, είτε για να το συμπεριλάβω σε κάτι που γράφω ήδη.

Πως θα περιέγραφες τον εαυτό σου;

Είμαι αρκετά εσωστρεφής, ευγενική, διακριτική και μου αρέσει να εξυψώνω τους άλλους ανθρώπους και να τους βοηθώ να νιώθουν καλά (αυτό προσπάθησα να πετύχω με το πρώτο μου βιβλίο). Είμαι επίσης πολύ ενθουσιώδης και ανυπόμονη! Αν μου μπει μια ιδέα στο μυαλό δεν αντέχω να περιμένω, θέλω να γίνει εδώ και τώρα. Και κάτι που δε μου αρέσει καθόλου είναι ότι είμαι αρκετά αγχώδης, αλλά προσπαθώ πάντα να βελτιώνομαι, άρα το άγχος είναι και μια κινητήριος δύναμη για να προσπαθώ να γίνομαι καλύτερη… (το είδαμε κι αυτό θετικά!)

Σ’ ευχαριστούμε που ήρθες στην παρέα μας .Καλοτάξιδη στο συγγραφικό δρόμο και καλοτάξιδο το βιβλίο σου

Μεγάλη μου χαρά η ευχάριστη συζήτησή μας! Ευχαριστώ πολύ εγώ! Καλή και δημιουργική συνέχεια στην όμορφη ομάδα!

Comments are closed.