”Η ΧΑΛΑΣΤΡΑ” – Σύλλογος Δράσεων & Πολιτισμού
10 Μαρτίου 2021
ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ ..ένα ταξίδι όνειρο!!
11 Μαρτίου 2021

Όνειρο δεμένο …η ιστορία του!!

Κάποια τραγούδια γράφτηκαν αποκλειστικά για ταινία του Ελληνικού κινηματογράφου κατόπιν παραγγελίας είτε του σκηνοθέτη, είτε του παραγωγού του. Έτσι έγινε και με το ”Όνειρο δεμένο”Το 1964 ο Ντίνος Δημόπουλος γυρίζει την ταινία «Λόλα» με πρωταγωνιστές την Καρέζη και τον Κούρκουλο. Τη μουσική επένδυσή αναλαμβάνει ο Σταύρος Ξαρχάκος και στίχους ο Βαγγέλης Γκούφας. Για την ερμηνεία επελέγη ο Πάνος Γαβαλάς που ήταν τότε από τα πρώτα ονόματα του λαϊκού τραγουδιού.

Ο ερμηνευτής όμως ενώ ενθουσιάστηκε με τη μουσική την οποία έπαιξε με το μπουζούκι ο Γιώργος Ζαμπέτας , όταν διάβασε τους στίχους εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του.Παρόντες εκεί ο Φίνος, ο διευθυντής της Columbia Τάκης Λαμπρόπουλος αλλά και ο ίδιος ο στιχουργός. Ο ερμηνευτής ζητούσε να μάθει ποιός έγραψε τους στίχους και είχε απορίες για το τι ήθελαν να πουν οι στίχοι. Είπε χαρακτηριστικά σε μια από τις απορίες: ”Γιατί η πόρτα να είναι κλεισμένη μόνο στο νοτιά κι όχι ας πούμε στο βοριά;». Έτσι μετά τις έντονες διαμαρτυρίες του τραγουδιστή όλοι είχαν δεδομενο ότι το τραγούδι δεν θα ηχογραφηθεί.

Κι ενώ όλα έδειχναν ότι η ηχογράφηση θα ματαιωνόταν, την κατάσταση σώζει τελικά ο Ζαμπέτας . Με το γνωστό του χιούμορ προσπάθησε να ηρεμήσει τον τραγουδιστή: «Τι τα ψάχνεις τώρα ρε Παναγιώτη;», του είπε. «Αυτά δεν είναι για μας, αλλά για τα…Νόμπελ» Το τελευταίο το επικαλέστηκε επειδή το 1963 ο Γιώργος Σεφέρης πήρε το βραβείο Νόμπελ

Μετά από αυτό η ατμόσφαιρα αποφορτίστηκε και έτσι απολαμβάνουμε σήμερα όλοι μας αυτό το υπέροχο τραγούδι και ας μην ανοίγει η πόρτα στο βοριά!!

Comments are closed.