“ΠΙΣΤΕΥΩ”
30 Ιουλίου 2022Ένα γεφύρι στο πεντοχίλιαρο ….
1 Αυγούστου 2022Ένα από τα καλά κρυμμένα «μυστικά» της Λακωνίας είναι το Κυπαρίσσι, ένα απομονωμένο παραθαλάσσιο χωριό που θυμίζει νησί και εντυπωσιάζει όσους αναζητούν την ηρεμία και την απλότητα στις διακοπές τους .
Ανάμεσα στο Λεωνίδιο και τη Μονεμβασιά , εκεί που ο Πάρνωνας βουτά απότομα στη θάλασσα, εκεί που το Μυρτώο απλώνεται απέραντο ως τη γραμμή του ορίζοντα, εκεί φωλιάζει το Κυπαρίσσι ένα απομονωμένο παραθαλάσσιο χωριό ιδανικό για να ξεφύγετε από όλους και από όλα.
Μία φορά, όμως, να δεις εδώ τον ήλιο να ανατέλλει μέσα από την θάλασσα, και τα ‘χεις ξεχάσει όλα.
Το Κυπαρίσσι είναι ένα από τα καλά κρυμμένα «μυστικά» της Λακωνίας, ένα από εκείνα τα μέρη που δεν αλλοιώθηκαν από τον μαζικό τουρισμό.
Μέχρι τη δεκαετία του 1970, αυτός ο παραδοσιακός οικισμός ήταν προσβάσιμος μόνο δια θαλάσσης ή με τα πόδια, μέσω ενός απότομου ορεινού μονοπατιού.
Το χωριό διατηρεί το χρώμα και τη γραφικότητά του . Αποτελείται από τρεις οικισμούς: την Παραλία , τη Μητρόπολη και τη Βρύση. Τα ασβεστωμένα σπίτια και τα χρωματιστά πορτοπαράθυρα, που ακουμπούν κυριολεκτικά στη θάλασσα, αποπνέουν έντονα την ατμόσφαιρα αιγαιοπελαγίτικου νησιού.
Η Βρύση είναι ο παλαιότερος οικισμός, 100 περίπου μέτρα πάνω από τη θάλασσα, σε θέση με πυκνή μεσογειακή βλάστηση από πεύκα, χαρουπιές και κυπαρίσσια. Χτίστηκε εκεί για λόγους ασφάλειας και προφύλαξης από τους πειρατές, όταν αυτοί λυμαίνονταν τις ακτές της Πελοποννήσου .
Λίγη Ιστορία…
Το Κυπαρίσσι ήταν για αιώνες τόσο αποκομμένο από την υπόλοιπη Πελοπόννησο, εκεί στην μεγαλειώδη άκρη του, που λίγα, πολύ λίγα πράγματα ξέρουμε για την Ιστορία του. Ξέρουμε, ας πούμε, πως στην αρχαιότητα λεγόταν Κύφαντα, και πως όταν ο Παυσανίας (που γυρνούσε την Ελλάδα τον 2ο μ.Χ. αιώνα, ) ήρθε εδώ, το βρήκε ήδη ερειπωμένο. Στα Λακωνικά του (ΙΙΙ.24.2) αναφέρει μια σπηλιά όπου λατρευόταν ο Ασκληπιός, με ένα μαρμάρινο άγαλμα του θεού, και μια πηγή που αναβλύζει από τον βράχο –η οποία δημιουργήθηκε λέει όταν η Αταλάντη, που κυνηγούσε εδώ και δίψασε, χτύπησε με τη λόγχη της τον βράχο.
Σήμερα, στους πρόποδες του βράχου είναι χτισμένη η γειτονιά της Βρύσης, ενώ μέσα στον ίδιο τον βράχο, πολύ κοντά στην πηγή που οι ντόπιοι ακόμα λένε «πηγή της Αταλάντης» είναι χτισμένο το εκκλησάκι της Παναγίας.
Πάνω στο λοφάκι που υψώνεται στη νότια πλευρά της παραλίας βρίσκονται τα ερείπια κάστρου, που κάποιες πηγές αναφέρουν ως βυζαντινό, αν και είναι επίσης πολύ πιθανό να αποτελεί τμήμα της οχύρωσης της αρχαίας πόλης. Η θέα από την κορυφή του στο Κυπαρίσσι και στην θάλασσα είναι λόγος αρκετός για να σκαρφαλώσεις εδώ πάνω.
Γενικώς, οι λάτρεις της πεζοπορίας δεν θα μείνουν παραπονεμένοι στο Κυπαρίσσι: Ένα εκτενέστατο δίκτυο μονοπατιών συνδέει τις γειτονιές του χωριού μεταξύ τους, αλλά και με τα γειτονικά χωριά και τις πλαγιές του Πάρνωνα.
Μια από τις ωραιότερες, και πιο εύκολες διαδρομές που μπορείς να κάνεις είναι αυτή που συνδέει την Παραλία με τον Άι-Γιώργη, μετά από ένα μισάωρο περπάτημα, ή 1,7 χιλιόμετρα. Το μονοπάτι διασχίζει έναν μυρωδάτο πευκώνα, συναντά ξύλινα παγκάκια για ξεκούραση, απολαμβάνει διαρκώς φανταστική θέα στην θάλασσα, και καταλήγει σε ένα σημείο ιδανικό για βουτιές από τα βράχια.
Φαντασμαγορική –αν και αρκετά πιο δύσκολη– είναι η διαδρομή που συνδέει το Κυπαρίσσι με το ορεινό χωριό της Κρεμαστής, διασχίζοντας 10 χιλιόμετρα μοναδικού φυσικού τοπίου. Για να την περπατήσεις, θα χρειαστείς περί τις πέντε ώρες.
Τα σημαντικότερα αξιοθέατα είναι το Ασκληπιείο της Βρύσης, το Βυζαντινό Κάστρο στην περιοχή Καστέλλι, αλλά και η αρχαία πόλη των Κυφάντων που ήταν ένα από τα πιο γνωστά θεραπευτήρια του αρχαίου κόσμου. Η περιοχή προσφέρεται και για πεζοπορικές εκδρομές, τόσο παραθαλάσσιες (όπως αυτή που οδηγεί στο ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου) όσο και ορεινές, μέσα στα δάση και σε παρθένα φυσικά τοπία.
πηγή: https://www.reader.gr/
Εδώ είναι η ομάδα μας στο Facebook και εδώ η σελίδα μας!!