Κυπαρίσσι Λακωνίας: το στολίδι του Μοριά…
31 Ιουλίου 2022
Η εκκλησία χωρίς σκεπή στη Λήμνο!!
2 Αυγούστου 2022

Ένα γεφύρι στο πεντοχίλιαρο ….

Με ένα πεντοχίλιαρο στην τσέπη ήμασταν και αισθανόμασταν πλούσιοι.

Κι αν πέρασαν 16 χρόνια από τότε που είπαμε «αντίο» στη δραχμή και βάλαμε στις τσέπες μας το ευρώ, οι Έλληνες δεν έχουν ξεχάσει το πάλαι ποτέ εθνικό νόμισμα και τρέφουν μία ιδιαίτερη αγάπη στο χαρτονόμισμα των πέντε χιλιάδων δραχμών.

Τα πεντοχίλιαρα είχαν στην μπροστινή όψη τον Κολοκοτρώνη . Στην πίσω όψη απεικονιζόταν ένα γεφύρι κι ένα ξακουστό χωριό.

Πρόκειται για ένα γεφύρι πασίγνωστο που ακόμα κι αυτός που δεν το έχει επισκεφθεί γνωρίζει πολύ καλά την όψη του, γιατί το κουβαλούσε για χρόνια στην… τσέπη του.  Ηταν το γεφύρι στην Καρύταινα. Η Καρύταινα είναι χωριό της Γορτυνίας, στο νομό Αρκαδίας. Βρίσκεται στο χώρο της αρχαίας Βρένθης. Χτισμένη στην κορυφή του λόφου, γύρω από το μεσαιωνικό κάστρο. Τα σπίτια έχουν μεσαιωνικό χαρακτήρα και εκκλησίες είναι βυζαντινού ρυθμού. Ο οικισμός έχει αναγνωριστεί ως παραδοσιακός.

Κάτω από την Καρύταινα κυλάει ο Αλφειός, το ποτάμι του Ορφέα. Είναι το μεγαλύτερο ποτάμι Πελοποννήσου, με μήκος 110 χιλιόμετρα. Πάνω στον Αλφειό, κοντά στην Καρύταινα, διασώζονται δύο παραδοσιακά γεφύρια. Το γεφύρι του Κούκου και το γεφύρι της Καρύταινας.

Ο Θρύλος

Το γεφύρι της Καρύταινας είναι από τα παλαιότερα τα Πελοποννήσου. Χτίστηκε από Φράγκους τον 13ο αιώνα και ο θρύλος το συνδέει με μία ανθρωποθυσία.

Η παράδοση θέλει τον άρχοντα του κάστρου της Καρύταινας, Γοδεφρείδο Ντε Μπριγιέρ, να «έχτισε» τη γυναίκα του στα θεμέλια, για να στεριώσει το γεφύρι. Μάλιστα αμέσως μετά τη θυσία, λέγεται ότι έκλεψε τη γυναίκα από το πρωτοπαλίκαρο του, τον Δομέστιχο Καταβά, και εγκατέλειψε μαζί της την Καρύταινα. Τη θέση του Φράγκου ηγεμόνα πήρε ο ίδιος ο Καταβάς και έγινε άρχοντας του κάστρου.

Αρχιτεκτονική του γεφυριού

Μετά από όλες τις παρεμβάσεις που έγιναν, το γεφύρι είχε πέντε άνισα μεταξύ τους τόξα, με το μεγαλύτερο να φτάνει σχεδόν τα 9 μέτρα άνοιγμα. Οι τοξωτές καμάρες του ορθώνονται πάνω από τον ποταμό Αλφειό σε ύψος περίπου 12 μέτρων, ενώ το μήκος του ξεπερνά τα 50 μέτρα

. Κάποτε το πεντάτοξο γεφύρι, ήταν το μοναδικό πέρασμα του ποταμού, συνέδεε το κάστρο της Καρύταινας με τη Μεσσηνία και αποτελούσε πέρασμα από την Αρκαδία προς τη Μεσσηνία και την Ηλεία και αντιστρόφως. Σήμερα, από τα πέντε τόξα, σώζονται μόνο τα τρία. Το μεσαίο ανατινάχθηκε στον Εμφύλιο και το κομμάτι του παλιού γεφυριού που λείπει, έχει συμπληρωθεί από ένα ξύλινο τμήμα. Η διάβαση γίνεται από τη νέα σύγχρονη γέφυρα.

Ο Θόδωρος Κολοκοτρώνης συνδέεται με την Καρύταινα  αφού το 1826 χρησιμοποίησε το κάστρο ως ορμητήριο κατά του Ιμπραήμ και ως καταφύγιο για τα γυναικόπαιδα.

Σύμφωνα με τα χειρόγραφά του, εκεί στις 26 Μαρτίου του 1821, σκοτώθηκε ένας Τούρκος αγγελιοφόρος, ο οποίος μετέφερε μια επιστολή που θα ειδοποιούσε τους Τούρκους του διπλανού χωριού να το εγκαταλείψουν, επειδή είχαν σκοπό να το καταλάβουν. Έτσι οι Έλληνες πήραν πρώτοι το μήνυμα και πρόλαβαν την επίθεση. Μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους, η Καρύταινα υπήρξε πρωτεύουσα του τοπικού δήμου της περιοχής, του Δήμου Γόρτυνος, ο οποίος λειτούργησε αρχικά στο διάστημα 1835-1912. Το 1912 ο δήμος καταργήθηκε και η Καρύταινα έγινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας.

πηγή: https://www.gargalianoionline.gr/


Εδώ είναι η ομάδα μας στο Facebook και εδώ  η σελίδα μας!

Comments are closed.