Ένα «κινηματογραφικό» χωριό στην ..Αγγλία!!
4 Απριλίου 2022
Ένα πάρκο ”μιλάει” για τα … Πάθη του Χριστού…
6 Απριλίου 2022

Το «Χέρι της Ερήμου» στη Χιλή..

Η έρημος Ατακάμα βρίσκεται στη Χιλή και αποτελεί το πιο ξηρό μέρος του πλανήτη μας. Εκτείνεται στο βόρειο τμήμα της χώρας, από τις δυτικές πλαγιές των Άνδεων έως τις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού,
ενώ η συνολική της επιφάνεια φτάνει τα 181.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα (μεγαλύτερη από την Ελλάδα!).
Η έρημος αυτή είναι πιο ξηρή και άνυδρη ακόμα κι από τη Σαχάρα, ενώ είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σε κάποια τμήματά της, τις λεγόμενες «υπέρξηρες» περιοχές, δεν έχει καταγραφεί ποτέ κάποια βροχόπτωση!
Φαίνεται, λοιπόν, πως τίποτε και ποτέ δε θα μπορούσε να επιβιώσει σε έναν τέτοιο τόπο.
Κάπου μέσα σε αυτή την τεράστια άγονη έκταση έχει φτιαχτεί ένας μικρός χωματόδρομος, ο οποίος σε οδηγεί σε ένα επιβλητικό,
μεγάλων διαστάσεων γλυπτό που φαίνεται να ξεπροβάλει μέσα από την άμμο.
Πρόκειται για Το Χέρι της Ερήμου (La Mano del Desierto), δημιούργημα του Χιλιανού γλύπτη Μάριο Ιραράσαμπαλ.
Το γλυπτό δημιουργήθηκε τριάντα περίπου χρόνια πριν, μετά από αίτημα της πόλης Αντοφαγάστα προς τον γλύπτη.
Η Αντοφαγάστα είναι πόλη και λιμάνι της βόρειας Χιλής, μία όαση που σπάει τη μονοτονία της ερήμου Ατακάμα. Είναι το κέντρο της βιομηχανίας εξόρυξης χαλκού της Χιλής, μία απομονωμένη αλλά ταχύτατα αναπτυσσόμενη πόλη.
Το αίτημα της Αντοφαγάστα προς τον Μάριο Ιραράσαμπαλ ήταν να δημιουργήσει ένα μνημείο που να συμβολίζει την κενότητα της Ατακάμα.
Το Χέρι της Ερήμου είναι κατασκευασμένο από σίδερο και οπλισμένο σκυρόδεμα και αποτελεί, πλέον, πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών κάθε χρόνο.
Όποιος το επισκέπτεται δε βλέπει τριγύρω τίποτα άλλο παρά άμμο και χαμηλούς αμμόλοφους, προς όποια κατεύθυνση και να κοιτάξει.
Συμβολίζει την ανθρώπινη θλίψη, το πόσο αβοήθητος και ευάλωτος είναι ουσιαστικά ο άνθρωπος απέναντι στη φύση, τον διαρκή του αγώνα για επιβίωση.
Για τον ίδιο τον γλύπτη Το Χέρι της Ερήμου επιπλέον ενσαρκώνει μία δύναμη πρωτόγονη και μαγική, αντικατοπτρίζει τον προβληματισμό για τη ζωή και τον θάνατο.
Αυτή η δημιουργία του Ιραράσαμπαλ – το αριστερό χέρι – είναι στην πραγματικότητα η συνέχεια ενός γλυπτού – το δεξί χέρι – που είχε χαράξει μια δεκαετία νωρίτερα για την Ουρουγουάη.
Εκεί, στο παραθαλάσσιο θέρετρο Punta del Este, το δεξί χέρι – πολύ χαμηλότερου ύψους – ξεπροβάλει μέσα από την άμμο της παραλίας.
Αυτό το έργο του ο γλύπτης το ονόμασε Ο Άνθρωπος που Αναδύεται στη Ζωή, αν και οι ντόπιοι το αποκαλούν Μνημείο για τους Πνιγμένους.

Κάποιοι ισχυρίζονται πως αν κοιτάξεις από ψηλά και δεις και τα δύο χέρια, φαίνεται σαν ένας υπόγειος γίγαντας να κρατά όλη τη Νότια Αμερική στα χέρια του.

Η επίσκεψη στο μνημείο είναι δωρεάν και μπορείτε να το προσεγγίσετε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.
Η απομονωμένη θέση του μνημείου το κάνει συχνά στόχο βανδαλισμού. Γι’ αυτό το λόγο, δυο φορές το χρόνο ομάδες εργαζομένων και εθελοντών από την Αντοφαγάστα φροντίζουν για την αποκατάστασή του.

πηγή:  cntraveler.com/unusualplaces.org/monumentos.gob.cl

Εδώ είναι η ομάδα μας στο Facebook και εδώ  η σελίδα μας!!

Comments are closed.