Βασιλεία: Στο σταυροδρόμι τριών χωρών (Βίντεο)
13 Μαρτίου 2022Μαργαριτάρι: Η Ιστορία ενός Μύθου!!
15 Μαρτίου 2022Η Μπουκοβίνα (Bucovina) είναι μια ιστορική περιοχή της Ρουμανίας..
Το όνομά της σημαίνει “Γη της οξιάς”. Βρίσκεται στη βορειοανατολική Ρουμανία, ανάμεσα στους λόφους της βόρειας Μολδαβίας.
Εκεί θα συναντήσουμε πραγματικά θρησκευτικούς θησαυρούς που ακούνε στο όνομα «ζωγραφισμένα μοναστήρια της Μπουκοβίνα».
Πρόκειται για 8 ορθόδοξες εκκλησίες του 16ου αιώνα, μοναδικά αριστουργήματα βυζαντινής τέχνης, που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Οι εξωτερικοί τοίχοι των εκκλησιών είναι ζωγραφισμένοι με τοιχογραφίες που αναπαριστούν διάφορες θρησκευτικές σκηνές, αγίους, την κόλαση και τον παράδεισο.
Οι τοιχογραφίες δεν είναι απλές διακοσμήσεις τοίχων. Αναπαριστούν ολοκληρωμένους κύκλους θρησκευτικών θεμάτων και σκοπός της δημιουργίας τους ήταν
να κάνουν γνωστή στους χωρικούς την ιστορία της Βίβλου και τη ζωή σημαντικών αγίων της ορθοδοξίας απλώς με τη χρήση της εικόνας.
Ξεκινάμε να γνωρίσουμε αυτά τα αριστουργήματα
Η Εκκλησία του Αγίου Τιμίου ΣταυρούPatrauti
Χτίστηκε το 1487 από τον Στέφανο τον Μεγάλο. Λεηλατήθηκε το 1653 και το 1684 και αναστηλώθηκε από τον πρίγκιπα Νικόλαο Μαυροκορδάτο στις αρχές του 18ου αιώνα.
Είναι μια μικρή τρίκλιτη εκκλησία, η οποία στο εσωτερικό της έχει μια μνημειώδη τοιχογραφία, που αναπαριστά τον Κύκλο των Παθών.
Οι τοιχογραφίες στο εσωτερικό του ναού Patrauti ζωγραφίστηκαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας του 15ου αιώνα.
Δεν έχουν αποκατασταθεί, είναι σκοτεινές και καλύπτονται από την κάπνα των κεριών.
Αυτό που είναι ορατό όμως, σε αυτές τις τοιχογραφίες, κυριαρχείται από ένα χρυσό φως.
Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου
Στη Μονή Voroneţ είναι ίσως η πιο διάσημη εκκλησία στη Ρουμανία. Είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για τα φωτεινά και έντονα χρώματα των εξωτερικών της τοιχογραφιών.
Οι τοίχοι και η καμάρα του εξωνάρθηκα καλύπτονται από τις 365 σκηνές του Ημερολογίου των Αγίων.
Οι εξωτερικές τοιχογραφίες απεικονίζουν παραδοσιακές σκηνές και την περίφημη Τελική Κρίση, στον δυτικό τοίχο.
Η Μονή Voronet χτίστηκε το 1488 και είναι γνωστή ως “Καπέλα Σιξτίνα της Ανατολής”, λόγω των εσωτερικών και εξωτερικών τοιχογραφιών της.
Χαρακτηρίζονται από μια έντονη απόχρωση του μπλε, που δεν έχει ξεθωριάσει με το πέρασμα των χρόνων και είναι γνωστή ως “μπλε του Voronet”.
Οι καλλιτέχνες εργάστηκαν απομονωμένοι, διαφύλαξαν τα μυστικά τους και μέχρι σήμερα η σύνθεση της βαφής παραμένει μυστήριο.
Πορτρέτα των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, όπως ο Αριστοτέλης και ο Πλάτων, παρουσιάζονται στην τοιχογραφία “Το δέντρο του Ιησού”.
Η Εκκλησία του Αποκεφαλισμού του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου
Χτίστηκε ως κατοικία του διοικητή της Suceava, Luca Arbore, το 1503. Υψηλής ποιότητας τοιχογραφίες υπάρχουν στο εσωτερικό και το εξωτερικό της εκκλησίας, η οποία διακοσμήθηκε υπό τις εντολές της εγγονής του διοικητή, το 1541.
Στις τοιχογραφίες της εκκλησίας κυριαρχούν πράσινες αποχρώσεις.
Η νότια πρόσοψη της εκκλησίας Arbore είναι πολύ καλά διατηρημένη. Στην αριστερή πλευρά της πόρτας απεικονίζεται ο Ακάθιστος Ύμνος με τις 24 στροφές του,
ενώ παρακάτω υπάρχει ένα θέμα, κοινό σε πολλές από τις ζωγραφιστές εκκλησίες, “Η Πολιορκία της Κωνσταντινούπολης”.
Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου
Σήμερα είναι το καθολικό της Μονής του Αγίου Ιωάννη της Suceava.
Οι εξωτερικές τοιχογραφίες επιβιώνουν από το 1534, όμως μόνο στη δυτική και νότια όψη της. Οι κομψές σιλουέτες, τα αρμονικά χρώματα και οι Κυριλλικές επιγραφές είναι τα στοιχεία που κάνουν τις τοιχογραφίες αυτές εξαιρετικές.
Η Εκκλησία του Αγίου Νικολάου και το Καθολικό της Μονής Probota χτίστηκε από τον πρίγκιπα Petru Rares το 1531 ως οικογενειακό μαυσωλείο.
Οι τοιχογραφίες χρονολογούνται από τότε, με εξαίρεση αυτών του ιερού, που είναι του 19ου αιώνα.
Οι εξωτερικές, αν και σε κακή κατάσταση, μαρτυρούν την δεξιοτεχνία του δημιουργού τους με την εξαιρετική τους σύνθεση και τα εκπληκτικά χρώματά τους.
Οι εσωτερικές, είναι από τις καλύτερες στη Μολδαβία. Η Μονή Probota ήταν η πρώτη που απόκτησε εξωτερικές τοιχογραφίες. Περιβάλλεται από ψηλά τείχη με γωνιακούς αμυντικούς πύργους.
Η Εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου
Στη Μονή Humor χρονολογείται πριν από 1415, αλλά η σημερινή δομή χτίστηκε το 1530. Η Μονή Humor είναι αφιερωμένη στην Παναγία και είναι από τις πρώτες που απόκτησαν εξωτερικές τοιχογραφίες.
Το κυρίαρχο χρώμα των καλοδιατηρημένων τοιχογραφιών είναι το καφεκόκκινο.
Τα θέματα των τοιχογραφιών περιλαμβάνουν: την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης και την Τελική Κρίση,
αλλά και έναν Ύμνο προς την Παναγία, εμπνευσμένο από το ποίημα του Πατριάρχη Σέργιου της Κωνσταντινουπόλεως,
σχετικά με τη θαυματουργή επέμβαση της Θεοτόκου στη διάσωση της πόλης από την περσική κατάκτηση το 626.
Η Εκκλησία του Ευαγγελισμού
Της Μονής Moldovita, η οποία χτίστηκε στις αρχές του 15ου αιώνα, είναι παρόμοια στο σχήμα και τη διακόσμηση με αυτήν της Μονής Humor.
Για το λόγο αυτό, πιστεύεται ότι δημιουργός είναι το ίδιο πρόσωπο και στις δύο εκκλησίες. Στις καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες της μονής Moldovita κυριαρχούν οι κίτρινες αποχρώσεις, αλλά και το μπλε χρώμα.
Μερικά από τα θέματα των τοιχογραφιών είναι: η Τελική Κρίση, το Δένδρο του Ιεσσαί, η Πολιορκία της Κωνσταντινούπολης.
Η Εκκλησία της Αναστάσεως
Στη Μονή Suceviţa κτίστηκε το 1532 από τον πρίγκιπα Petru Rares. Οι εξωτερικές τοιχογραφίες απεικονίζουν το Δέντρο του Ιεσσαί, τη γνωστή συμβολική αγιογραφική παράσταση,
στην οποία εικονογραφείται το γενεαλογικό δένδρο της ενσάρκωσης του Ιησού Χριστού.
Η Μονή Suceviţa είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα ζωγραφισμένα μοναστήρια και μια από τις πιο γοητευτικές θρησκευτικές τοποθεσίες στην Μπουκοβίνα.
Οι εσωτερικοί και εξωτερικοί τοίχοι της καλύπτονται από τοιχογραφίες μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας.
Απεικονίζουν βιβλικές σκηνές από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, όπως “Η ζωή του Μωυσή” στο εσωτερικό και “Η Κλίμακα των Αρετών” στο εξωτερικό.