Τα ζωγραφισμένα μοναστήρια της Ρουμανίας!!
14 Μαρτίου 2022
ΚΟΡΑΛΛΙ: Η κόρη της θάλασσας!!
16 Μαρτίου 2022

Μαργαριτάρι: Η Ιστορία ενός Μύθου!!

Το μαργαριτάρι αποτελεί έναν θησαυρό της θάλασσας, τη βασίλισσα του ωκεανού!!
Είναι το μοναδικό κόσμημα που η Κλεοπάτρα δεν δίστασε να καταπιεί επιδεικτικά μπροστά στα μάτια της έκπληκτης αυλής της προκειμένου να αποδείξει τον ακραίο και εξωπραγματικό χαρακτήρα της!
Τα μαργαριτάρια από την αυγή του πολιτισμού αφιερώνονται στις γυναίκες! Αποτελούν το σύμβολο της αγνότητας, δύναμης, εξουσίας, πλούτου, ευτυχίας και αρετής.
Οι Έλληνες γνώρισαν τα μαργαριτάρια στην Περσία κατά την διάρκεια της εκστρατείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Η ονομασία «μαργαρίτης» που επινόησαν προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη «μαρμαίρω» που σημαίνει λάμπω ή κατά άλλους από την περσική λέξη marvarit.
Η περσική λέξη πιθανό να προέρχεται από την αρχαία ινδική λέξη manjari που σημαίνει κάλυκας άνθους και συνδέεται με την λατινική λέξη margaris που σημαίνει τα άνθη της μαργαρίτας.
Τα μαργαριτάρια για τους αρχαίους Έλληνες συμβόλιζαν τα δάκρυα των θεών.
Οι Χριστιανοί πίστευαν πως είχαν δημιουργηθεί από τα δάκρυα των αγγέλων. Οι άνθρωποι της Παλαιάς Διαθήκης πως δημιουργήθηκαν από τα δάκρυα του Αδάμ και της Εύας μετά την δολοφονία του γιού τους Άβελ από τον Κάιν.
Τα δάκρυα της Εύας έγιναν λευκορόδινα μαργαριτάρια ενώ του Αδάμ μαύρα, σαν την νύχτα.
Για τους αρχαίους Αιγύπτιους αποτελούσαν τους ιερούς λίθους της θεάς Ίσιδας, θεά της θεραπείας και της ζωής.
Στην αρχαία Ρώμη, τα μαργαριτάρια θεωρούνταν τόσο πολύτιμα ώστε μόνο μέλη της ανώτερης τάξης επιτρεπόταν να τα φοράνε.
Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, φυσιοδίφης και φιλόσοφος του πρώτου αιώνα, εγκωμίασε τα μαργαριτάρια ως «το εξοχότερο αγαθό σε όλο τον κόσμο».


Για τον αρχαίο και μεσαιωνικό κόσμο τα μαργαριτάρια συμβόλιζαν την διαύγεια στο “σκοτάδι”, τη σοφία, την ευτυχία, την αγάπη, τον έρωτα και το καλό που κρύβεται μέσα σε κάθε άνθρωπο.

Προσέφεραν γαλήνη, ηρεμία, ειλικρίνεια, αγνότητα, αισιοδοξία, ζωτικότητα, ευεξία, υγεία, μακροζωία και δύναμη.

Στηναρχαία Ελλάδα, το μαργαριτάρι αφιερώθηκε στην Αφροδίτη, τη θεά της ομορφιάς.
Η Αφροδίτη, αναδύθηκε από το νερό μέσα από ένα κοχύλι και γι αυτό θα μπορούσε να συγκριθεί με ένα πολύτιμο μαργαριτάρι.
Οι Φοίνικες είχαν πιθανότατα φέρει τα μαργαριτάρια στη Ελλάδα, αλλά μόνο μετά την Περσική επιρροή οι άντρες και οι γυναίκες άρχισαν να στολίζονται με αυτά.
Στην κλασσική Σανσκριτική λογοτεχνία, κατά τη διάρκεια του 1ου αιώνα μ.κ.ε, το μαργαριτάρι αναφερόταν στα κείμενα με την ονομασία mukta ή αλλιώς το αγνό. 
Η γέννηση τους στο εσωτερικό της θάλασσας έχει εγείρει μύθους που θέλουν τα μαργαριτάρια να είναι η ψυχή των στρειδιών που τα γενούν,
ενώ ένας αρχαίος κινέζικος μύθος αναφέρει ότι κάθε φόρα που οι δράκοντες μάχονται στον ουρανό βρέχει μαργαριτάρια.
Στην πραγματικότητα η ίδια η προέλευση και δημιουργία του μαργαριταριού παραπέμπει στην αξεπέραστη αγνότητα της φύσης,
που τόσο πολύ έχει υμνηθεί από όλους τους πολιτισμούς στην ανθρώπινη ιστορία.
Η βασίλισσα Ελισάβετ Ι παραμένει η ιστορικότερη λάτρης των μαργαριταριών και η μοναδική προσωπικότητα που είχε ταυτίσει τον εαυτό της τόσο πολύ με ένα μοναδικό πολύτιμο λίθο.
Η προσήλωση και η ταύτιση της Virgin Queen με τα μαργαριτάρια καθίσταται προφανής από το γεγονός και μόνο ότι είχε στη κατοχή της 3.000 βραδινές τουαλέτες, όλες στολισμένες με αληθινά μαργαριτάρια.
Αλλά και η Αικατερίνη των Μεδίκων υπήρξε μεγάλη θαυμάστρια και συλλέκτρια μαργαριταριών ξεκινώντας ήδη από την ηλικία των δεκατεσσάρων ετών (1533).
Όταν στο γάμο της εμφανίστηκε στο πλευρό του μέλλοντα βασιλεία Henry II φορώντας 6 σειρές μαργαριταριών, τεραστίων για εκείνη την εποχή, διαστάσεων.

Το θρυλικό «La Pellegrina» 

Ωστόσο, μέσα από όλο αυτό το μοναδικό βασίλειο των μαργαριταριών και των ανθρώπων που τα λάτρεψαν, ένα και μόνο μαργαριτάρι κατάφερε να αποσπάσει τον τίτλο του μυθικού
και μέσα από την μοναδική του ιστορία ίντριγκας και δράματος, αποτέλεσε αντικείμενο απαράμιλλου θαυμασμού για όλους εκείνους που το απέκτησαν έστω και για λίγο,
αλλά και για όλους εκείνους που απλώς έγιναν κοινωνοί της σπάνιας ύπαρξης του μέσα από ιστορικές διηγήσεις.
Το όνομα και μόνο του θρυλικού αυτού μαργαριταριού προδίδει αρκετά από τον μύθο που το περικλείει «La Pellegrina» όπως έχει μείνει στην ιστορία, καθώς και ως «The Wanderen» δηλ. «Η Περιπλανώμενη».
«La Pellegrina» 
Η ιστορία του μοναδικού αυτού μαργαριταριού ξεκινάει είτε στα νερά της Βενεζουέλας είτε στα χέρια κάποιου σκλάβου στις ακτές του Παναμά, κατά τη διάρκεια της Ελισαβετιανής περιόδου.
Ανεξάρτητα ωστόσο, από το ποιος ήρθε πρώτος σε επαφή με αυτό το μαργαριτάρι, το «La Pellegrina» δεν άργησε να περιέλθει στην κατοχή βασιλικών χεριών.
Η ιστορία θέλει τον εξερευνητή Don Diego de Temes να παραδίδει το 1554 το Pellegrina στον τότε Φίλλιπο ΙΙ της Ισπανίας.
Το εξωπραγματικό για την εποχή εκείνη βάρος του μαργαριταριού, σχεδόν 11.5 γραμμαρίων, το κατέστησε εξ αρχής μοναδικό και η αξία του είχε εκτιμηθεί στην εποχή εκείνη στην υψηλότατη τιμή των 100.000 δουκάτων.
Το ίδιο σφράγισε τον γάμο του βασιλεία Φιλλίπου ΙΙ με την Mary Tudor (που έμεινε γνωστή στην ιστορία ως Bloody Mary) και ήταν το μοναδικό κόσμημα που εκείνη φόρεσε ως νύφη.
Αργότερα το Pellegrina εθεάθη, με το υπέροχο σχήμα σαν δάκρυ, στο λαιμό της βασίλισσας Μαργαρίτας της Ισπανίας κατά τη διάρκεια της υπογραφής εκεχειρίας ανάμεσα στην Ισπανία και την Αγγλία το 1605.
Με τελευταίο ισπανό κάτοχό του το βασιλιά ΦίλιπποIV, το Pellegrina πέρασε στα χέρια των Γάλλων όταν το 1812 ο τότε πρίγκιπας Louis-Napoleon ανέλαβε το αξίωμα.
Η εξαθλίωση που έπληξε τον Napoleon τα επόμενα χρόνια τον ανάγκασε να πουλήσει το ήδη διάσημο μαργαριτάρι στον φίλο του Μαρκήσιο του Abercom στο Λονδίνο.

Η πραγματική προέλευση των μαργαριταριών

Παρά την άμεση σύνδεση τους με την αγνότητα και την φυσική τελειότητα, τα μαργαριτάρια στην πραγματικότητα είναι αποτέλεσμα ενός παιχνιδιού της φύσης.
Στην κυριολεξία, το μαργαριτάρι γεννιέται συμπτωματικά ως υποπροϊόν του αμυντικού συστήματος των εν ζωή στρειδιών,
τόσο του αλμυρού όσο και του γλυκού νερού, εφόσον οι οργανισμοί προσβάλλονται από κάποιον εξωγενή παράγοντα.
Παρόλο που στη φύση υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικά είδη τέτοιων στρειδιών, μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό εξ αυτών καταφέρνει να μας χαρίσει το πανέμορφο αυτό κόσμημα, που αιώνες τώρα μαγεύει τόσο με την απλότητα όσο και με την διακριτική του λάμψη.
Μια λάμψη στην οποία ούτε οι βασιλείς είχαν τη δύναμη ν΄αντισταθούν. .
Υπεύθυνα για την δημιουργία μαργαριταριών είναι τα μαλάκια και πιο συγκεκριμένα τα μαργαριτοφόρα στρείδια.
Για να αφαιρεθούν από την σάρκα τους τα μαργαριτάρια ανοίγεται το όστρακο, διαφορετικά μπορεί να περάσουν χρόνια έως ότου μπορέσει το ίδιο το ζώο να το αποβάλει.
Το μαργαριτάρι ξεκινά να σχηματίζεται, όταν κάποιος κόκκος ή άλλο μικρό αντικείμενο περάσει στη σάρκα του ζώου και δεν μπορεί να το αποβάλει με οποιοδήποτε τρόπο.
Παρόλο που έχουν ένα εξαιρετικό σύστημα να φιλτράρουν την άμμο, συμβαίνουν και ατυχήματα!
Αν εισχωρήσει έστω και ένα μικροσκοπικό κομμάτι κοραλλιού, τότε το στρείδι το καλύπτει με μια ουσία που ονομάζεται μάργαρο.

Σημαντικοί παράγοντες για την αξιολόγηση του μαργαριταριού είναι το σχήμα, το μέγεθος, η γυαλάδα, η επιφάνεια και το χρώμα.

  1. Το πιο περιζήτητο σχήμα μαργαριταριού είναι το στρογγυλό, αλλά τα τέλεια στρογγυλά μαργαριτάρια είναι σπάνια και ταυτόχρονα τα πλέον πολύτιμα.
  2. Το μέγεθος των μαργαριταριών μετριέται σε χιλιοστά μετρώντας την μικρότερη διάμετρο, όσο μεγαλύτερο είναι το μαργαριτάρι τόσο πιο πολύτιμο.
  3. Η γυαλάδα αναφέρεται στην αντανάκλαση της επιφάνειας του μαργαριταριού στο φως. Η κρυσταλλοποίηση του μαργαριτογόνου υλικού επηρεάζει τη γυαλάδα του μαργαριταριού.
  4. Η επιφάνεια του μαργαριταριού σχετίζεται με την καθαρότητα, όσο πιο καθαρή, τόσο πιο πολύτιμη είναι.
Η καθαρότητα του μαργαριταριού εξαρτάται από το μέγεθος και τον αριθμό των στιγμάτων ή των εξογκωμάτων που υπάρχουν στην επιφάνειά του, πράγμα που είναι σύνηθες λόγω του ότι το μαργαριτάρι είναι ένα φυσικό προιόν.
Τέλος, το χρώμα του μαργαριταριού, το οποίο μπορεί να είναι λευκό, ροζ, γκρι, κρεμ, χρυσό και μαύρο καθορίζεται από το ίδιο το στρείδι.

Υπάρχουν και μαργαριτάρια που καλλιεργούνται. Σαφώς και η τιμή τους είναι πολύ πιο προσιτή αλλά η λάμψη και η φινέτσα πλησιάζουν κατά πολύ στα φυσικά…

Η μεγαλύτερη παραγωγή γίνεται στις χώρες όπως την Κίνα, την Ιαπωνία, την Ινδονησία, το Βιετνάμ, τη Γαλλική Πολυνησία, την Αυστραλία, το Μεξικό, και τις Φιλιππίνες.

Η απίθανη κομψότητα και απλότητά του αλλά και η αριστοκρατικότητα που αποπνέουν τα μαργαριτάρια, τα κάνουν το ιδανικό κόσμημα για όλες τις ώρες της ημέρας αλλά και για όλα τα look της ημέρας. 
Τέλος είναι μια πολύ ωραία πρόταση για τους κυρίους που προβληματίζονται τι δώρο να κάνουν την αγαπημένη τους….ένα κόσμημα με μαργαριτάρι και…θα πίνει νερό στο όνομά σας!!

πηγή: https://terrapapers.com/, https://cityculture.gr/

Εδώ είναι η ομάδα μας στο Facebook και εδώ  η σελίδα μας!!

Comments are closed.