Μουσείο Swarovski
8 Μαρτίου 2022Η βιβλιοθήκη του St. Gallen στην Ελβετία.
10 Μαρτίου 2022Η λίμνη της Δοϊράνης βρίσκεται στα βόρεια του νομού Κιλκίς και σε απόσταση μόλις 75 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη.
Αποτελεί φυσικό σύνορο με τα Σκόπια καθώς το 1/3 της ανήκει στην Ελλάδα και το υπόλοιπο στη γείτονα χώρα.
Το χωριό της Δοϊράνης είναι ένας μικρός οικισμός με λιγοστούς κατοίκους. Παρά την ξεχωριστή ομορφιά της λίμνης Δοϊράνης, δεν πρόκειται να συναντήσεις ένα πολύ τουριστικό μέρος.
Αποτελεί, πάντως, τον ιδανικό προορισμό για φυσιολάτρες και όσους αγαπούν την ησυχία .
Η Δοϊράνη περικλείεται από το όρος Μπέλες στα βόρεια και το όρος Κρούσσια στα Ν.Α. και αποτελεί τον κύριο συλλέκτη όλων των επιφανειακών και υπόγειων νερών της περιοχής.
Η ονομασία της προέρχεται πιθανώς, από τους αρχαίους Δόβηρες, που ήταν Παιονικό φύλο, εγκατεστημένο στην περιοχή.
Αποτελεί κατάλοιπο της αρχαίας λίμνης Παιονίας που καταλάμβανε πολύ μεγαλύτερη έκταση. Ο Ηρόδοτος αναφέρει τη λίμνη με την ονομασία Πρασιάς
και ως κατοίκους στα πέριξ αυτής τους Δόβηρες, τους Αγριάνες, και τους Οδόμαντες, περιγράφοντας μάλιστα τον τρόπο ζωής τους στις πασσαλόπηκτες καλύβες που κατασκεύαζαν επάνω σε εξέδρες.
Οι καλύβες ήταν στηριγμένες σε ξύλινα σταυροειδή υποστυλώματα, τα οποία μετέφεραν από τα κοντινά βουνά.
Στη μέση της οικίας υπήρχε μια καταπακτή που επικοινωνούσε με τη λίμνη. Από εκεί, όταν ήθελαν να ψαρέψουν έριχναν μια σπυρίδα, ένα καλάθι παγίδα και το ανέβαζαν γεμάτο ψάρια.
Σημαντικός υδροβιότοπος
Συνολικά έχουν καταγραφεί 36 είδη πουλιών, με σημαντικότερα τη λαγγόνα και τον αργυροπελεκάνο που είναι παγκοσμίως απειλούμενα.
Με μήκος που φτάνει το 1,8 μ. και άνοιγμα φτερών περί τα 3 μ., η εικόνα των αργυροπελεκάνων να πετούν κατά ομάδες πάνω από τη λίμνη είναι ονειρική.
Στην λίμνη ζουν επίσης 19 είδη ψαριών γριβάδια, τσιρόνια, πλατίτσες, γοβιοί, πεταλούδες, χέλια, πέρκες, κυπρίνοι κ.α.
Εκτός από ομορφιά, η λίμνη Δοϊράνη έχει, επίσης και μεγάλη ιστορική σημασία, καθώς εκεί έγιναν μεγάλες και σπουδαίες ιστορικές μάχες.
Η πιο γνωστή είναι, βεβαίως, η Μάχη της Δοϊράνης, το 1913, στον Β’ Βαλκανικό Πόλεμο.
Λένε, μάλιστα, πως κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η λίμνη είχε παγώσει τόσο πολύ, με αποτέλεσμα οι Βρετανοί στρατιώτες να περπατούν πάνω της χωρίς να καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για λίμνη.
Στις όχθες της λίμνης το τελωνείο, που χωρίζει τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών και εάν παρατηρήσετε θα δείτε ένα μικρό έκθεμα για τον Μέγα Αλεξάνδρου.
Αξίζει να δείτε
Δυτικά του χωριού βρίσκεται το Βρετανικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο. Διαμορφώθηκε στα τέλη του 1916 για τους νεκρούς αξιωματικούς και οπλίτες
που συμμετείχαν στο μέτωπο της Δοϊράνης το Μάιο του 1917 και τον Σεπτέμβρη του 1918.
Επίσης το μνημείο Πεσόντων ή όπως το λένε οι κάτοικοι της περιοχής “Στα Λιοντάρια”.
Το μνημείο αποτελείται από έναν οβελίσκο με δύο λιοντάρια και τέσσερις στήλες με ονόματα πεσόντων, για τους νεκρούς της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.
Ονομάζεται Κολόνιαν Χιλ και είναι αφιερωμένο σε όσους πήραν μέρος στις επιχειρήσεις του Μακεδονικού Μετώπου κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η θέα στη λίμνη από εκείνο το σημείο είναι πραγματικά μαγική.
‘Ενα σημείο που θα σας γοητεύσει είναι ο παλιός μεθοριακός σιδηροδρομικός σταθμός Δοϊράνης.
Κατασκευάστηκε το 1896, όταν η περιοχή αποτελούσε τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Το κτήριο, γαλλικής αρχιτεκτονικής, συνδέθηκε με όλα τα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην περιοχή της Δοϊράνης στις αρχές του 20ου αιώνα.
Έως τα μέσα της δεκαετίας του 1980, και πριν τη μετατόπιση της σιδηροδρομικής γραμμής νοτιότερα, ο Σταθμός ήταν σε λειτουργία
και τα τρένα στάθμευαν μπροστά του πριν συνεχίσουν ανατολικά προς Αλεξανδρούπολη, παράλληλα με τη λίμνη.
Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του ο σιδηροδρομικός σταθμός περιλάμβανε το κυρίως οίκημα το ισόγειο του οποίου εξυπηρετούσε τις ανάγκες των επιβατών
και τον πρώτο όροφο όπου διέμενε ο σταθμάρχης, καθώς και δύο μικρότερα βοηθητικά κτίρια δίπλα στο σταθμό.
Κοντινά μεγαλύτερα χωριά είναι οι Μουριές, το Μυριόφυτο, ο Άγιος Χαράλαμπος, τα Αμάραντα, το Δροσάτο, ο Ακρίτας.
Το τελευταίο, απέχει μόλις 500 μ. από τη μεθοριακή γραμμή.
Ακριβώς στην απέναντι πλευρά της λίμνης, στο έδαφος των Σκοπίων, βρίσκονται τα χωριά Star Dojran και Νova Dojran, που αποτελούν καλοκαιρινό προορισμό για μπάνιο στα νερά της Δοϊράνης, με οργανωμένες παραλίες, ξενοδοχεία κ.α.
Ακολουθήστε τον δρόμο δίπλα ακριβώς από την συνοριογραμμή με τα Σκόπια, θα δείτε το τελωνείο και τα πρώτα σπίτια της Παλιάς Δοϊράνης (Star Dojran), για να φτάσετε στο μικρό χωριό Ακρίτας, 4,5 χλμ Ν.Δ. της Δοϊράνης.
Στο βόρειο άκρο της λίμνης εκτείνεται το υδροχαρές δάσος των «Χιλίων Δέντρων», με αιωνόβιες δρυς, πλατάνια, φράξους, φτελιές και λευκές Ιτιές,
το οποίο έχει κηρυχθεί «Διατηρητέο μνημείο της Φύσης» και είναι ενταγμένο στο δίκτυο «Natura 2000».
Αν και η πρόσβαση απαγορεύεται για λόγους ασφαλείας από το Δασαρχείο Κιλκίς ή θέα του εντυπωσιάζει, όπως και τα «πνιγμένα» δέντρα, στα νερά της λίμνης.
Η λίμνη, τα μικρά ήσυχα χωριά, τα βουνά με τις καταπράσινες πλαγιές και τις χιονοσκέπαστες κορυφές, δημιουργούν έναν ξεχωριστό και αυθεντικό τόπο, που αξίζει να ανακαλύψετε στα βόρεια σύνορα της χώρας.
Πρίν ολοκληρώσετε την είσκεψή σας , δοκιμάστε σε κάποια ταβέρνα του χωριού το καλοψημένο γριβάδι !!
πηγή: https://grecontrek.com/, https://kilkis.topodigos.gr/
Εδώ είναι η ομάδα μας στο Facebook και εδώ η σελίδα μας!!