Δοϊράνη: Ένα μαγικό υδάτινο σύνορο
9 Μαρτίου 2022
Η ιστορία του μολυβιού …
10 Μαρτίου 2022

Η βιβλιοθήκη του St. Gallen στην Ελβετία.

Αν είσαι Έλληνας και βρεθείς στην είσοδο αυτής της βιβλιοθήκης αρχικά θα νιώσεις έκπληξη και στη συνέχεια δέος και περηφάνια .

Ο λόγος είναι μια επιγραφή γραμμένη στα Ελληνικά με μόνο μια φράση: ‘’ΨΥΧΗΣ ΙΑΤΡΕΙΟΝ’’ που βρίσκεται ανάμεσα σε δυο αγγέλους, πάνω από μια βαριά ξύλινη πόρτα.

 Δίπλα, υπάρχουν πάνινα παπούτσι που πρέπει να φορέσεις, ώστε να μπεις στο εσωτερικό της.
Το Stiftsbibliothek St.Gallen είναι η παλαιότερη βιβλιοθήκη της Ελβετίας και μία από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες μοναστικές βιβλιοθήκες στον κόσμο. 
Η πολύτιμη συλλογή της από τα βιβλία αποκαλύπτει την εξέλιξη του ευρωπαϊκού πολιτισμού και αντανακλάται η πολιτισμική δύναμη του μοναστηριού του Αγίου Gallen από τον 8ο αιώνα.
Η μονή τους πρώτους αιώνες της ύπαρξής της ήταν ένα πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο ακμάζουσας γραφής και φωτισμού με δημιουργικούς μοναχούς  όπως
ο Wolfcoz, Folchart και Sintram, ποιητές και μουσικούς όπως Ratpert, Tuotilo, Notker και Ekkeharte και Notker Labeo.
Η αρχαιότητα, ο Αλεμανισμός και ο Χριστιανισμός βρήκαν τη σύνθεση τους σε χειρόγραφα χειροποίητων αγγειοπλαστών.
Συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των τόπων παγκόσμιας κληρονομιάς το 1983 από την UNESCO μαζί με ολόκληρη την περιφέρεια Abbey του St.Gallen. 
 Οι χώροι συλλογής του περιλαμβάνουν τους τομείς των μεσαιωνικών σπουδών, της επιστήμης των βιβλίων, της εκκλησίας και της μοναστικής ιστορίας και θεολογίας. 
Η γραπτή κληρονομιά της μονής του St.Gallen, η οποία φυλάσσεται στη βιβλιοθήκη, προστέθηκε επίσημα στον κατάλογο της “Μνήμης του Κόσμου” τον Οκτώβριο του 2017. 
Η βιβλιοθήκη Abbey είναι σήμερα ίδρυμα του Καθολικού θρησκευτικού τμήματος του καντονίου St.Gallen. 
Θεωρείται ως μια σύγχρονη επιστημονική βιβλιοθήκη με μεσαιωνικό προσανατολισμό και είναι ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα στην Ελβετία.

Κάθε χρόνο περισσότεροι από 130.000 επισκέπτες επισκέπτονται την μπαρόκ αίθουσα της βιβλιοθήκης Abbey.

photo: http://www.arxeion-politismou.gr/, https://kolydas.eu/

Εδώ είναι η ομάδα μας στο Facebook και εδώ  η σελίδα μας!!

Comments are closed.