Η Ιστορία των διακοπών …μέσα στο χρόνο..
17 Οκτωβρίου 2021Οι «Αλγόρυθμοι» μας παρουσιάζουν την «Άνοιξη»
19 Οκτωβρίου 2021Τα Τζουμέρκα, τα επιβλητικά βουνά, θα επισκεφτούμε όπου μύθοι και ιστορία πλέκουν γοητευτικό ιστό και κρατούν κοντά όχι μόνο τους κατοίκους των Τζουμερκοχωριών, αλλά και τους επισκέπτες Ελληνες και πολλούς ξένους.
Υψώνονται μεταξύ Ηπείρου και Θεσσαλίας, μεταξύ των ποταμών Αχελώου και Αράχθου με το Γιοφύρι της Αρτας και υψηλότερη κορυφή η Κακαρδίτσα.
Είναι τα αρχαία Αθαμανικά Ορη που οφείλουν το όνομά τους στον Αθάμαντα, βασιλιά της Βοιωτίας – Ορχομενού.
O Αθάμας εκθρονίστηκε το 1300 π.Χ. και κατέφυγε στην ορεινή περιοχή που την κατοικούσαν νομάδες κτηνοτρόφοι.
Εκείνοι αναγνώρισαν τα προσόντα του Αθάμαντος και τον ανακήρυξαν βασιλιά τους. O Αθάμας είναι ο πατέρας του Φρίξου και της Ελλης.
Ξακουστά έγιναν τα απάτητα Τζουμέρκα από τα κέντρα της κλεφτουριάς, πριν και μετά το 1821.
Σ’ αυτά αναδείχθηκαν πολλοί καπεταναίοι, όπως ο θρυλικός Κατσαντώνης, σαρακατσάνικης καταγωγής, και τα αδέλφια του Γιώργος Χασιώτης (από τα Χάσια όπου γεννήθηκε) και Κώστας Λεπενιώτης, από τη Λεπενού Αιτωλοακαρνανίας (όπου τον γέννησε η μάνα του).
Τζουμερκιώτης ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, από τη Σκουληκαριά Αρτης, ο Νάτσικας, ο Γιώργος Μπακόλας.
Στην Επανάσταση του 1821 όλα τα Τζουμέρκα έλαβαν μέρος σε ονομαστές μάχες.
Ελευθερώθηκαν τα περισσότερα το 1881 με την προσάρτηση Θεσσαλίας και Αρτης, ενώ τα Ιωάννινα προσαρτήθηκαν το 1913.
Στην περιοχή των Τζουμέρκων βρίσκονται μερικά από τα πιο όμορφα χωριά της Ηπείρου- και της Ελλάδας ολόκληρης.
Και ανάμεσα σε αυτά είναι και οι Καλαρρύτες, στις δυτικές πλαγιές της Πίνδου, στον νομό Ιωαννίνων.
Περιτριγυρισμένοι από τους ορεινούς όγκους του Περιστερίου και των Τζουμέρκων που ορίζουν, με τις αυστηρές γραμμές τους,
τον ορίζοντά τους, οι Καλαρρύτες είναι χτισμένοι στην άκρη μιας χαράδρας, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, πάνω από τον ποταμό Καλαρρύτικο.
Στα νοτιοδυτικά του χωριού είναι η πλαγιά Παυλιάνα, στα νότια τα Τζουμέρκα και τα Πράμαντα και στα βορειοδυτικά είναι ο «δίδυμος» οικισμός, το Συρράκο.
Σε ευθεία γραμμή οι δύο οικισμοί μοιάζει να είναι πολύ κοντά ο ένας στον άλλο, τους χωρίζει όμως η χαράδρα του Καλαρρύτικου.
Η περιοχή πνίγεται στο πράσινο, μεταξύ άλλων στα έλατα, τις βελανιδιές και τα πλατάνια.
Το λίκνο της αργυροχοΐας
Στους Καλαρρύτες άνθησε, υπό την προστασία του Αλή πασά, η τέχνη της αργυροχοΐας,
με επιφανέστερους εκπροσώπους τον Αθανάσιο Τσιμούρη (Τζιμούρη), τους αδελφούς Δημήτριο και Νικόλαο Παπαγεωργίου και τον Γεώργιο Διαμαντή Μπάφα.
Στα εργαστήρια ασημουργίας του χωριού κατασκευάστηκαν το 18ο και στις αρχές του 19ου αιώνα εξαίρετα εκκλησιαστικά και κοσμικά καλλιτεχνήματα,
ενώ οι φημισμένοι καλαρρυτινοί τεχνίτες ανέπτυξαν αξιόλογη δραστηριότητα και στο εξωτερικό.
Από τους Καλαρρύτες έλκει τις ρίζες της και η οικογένεια Bulgari (Βούλγαρη), που έχει δημιουργήσει τον παγκοσμίως γνωστό οίκο μόδας.
ΣΗΜΕΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Ξεχωριστό χρώμα στην ευρύτερη περιοχή δίνουν ο ποταμός Καλαρρύτικος με την πέτρινη γέφυρα, το επιβλητικό τοπίο στη διαδρομή από τους Καλαρρύτες προς τη μονή Κηπίνας (Μυστράς) και, προπάντων, η «αετοφωλιά» της Κηπίνας, σε ορθοπλαγιά πάνω από τον Καλαρρύτικο.
ΜΟΝΗ ΚΗΠΙΝΑΣ
Η Ιερά μονή της Κηπίνας βρίσκεται χτισμένη στο κοίλωμα του βράχου, πάνω ακριβώς από το δρόμο που οδηγεί στο χωριό Καλαρρύτες. Είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και κατά την παράδοση χτίστηκε το 1212 από τον μοναχό Γρηγόριο. Οι τοιχογραφίες που κοσμούν το εσωτερικό του καθολικού χρονολογούνται από τα τέλη του 17ο αι.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΛΑΡΡΥΤΙΝΗΣ ΑΡΓΥΡΟΤΕΧΝΙΑΣ
Το Μουσείο Καλαρρυτινής Αργυροτεχνίας βρίσκεται στο χωριό Καλαρρύτες και στεγάζεται στο πρώην δημοτικό σχολείο από το 2015. Αναπτύσσεται σε δύο διαμορφωμένους χώρους με εκθέματα καλαρρύτικης αργυροτεχνίας του 18ου – 20ου αι. Στην πρώτη αίθουσα εκτίθενται μηχανήματα και εργαλεία επεξεργασίας μετάλλου, ενώ στη δεύτερη διακοσμητικά και οικιακά είδη, εκκλησιαστικά αντικείμενα, εξαρτήματα παραδοσιακών ενδυμασιών κ.α.
Ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook ή Την ομάδα μας στο Facebook